KÜLTÜR SANAT - 18 Ocak 2019 Cuma 09:21

’Pop’un Karadeniz türkülerine etkisi tartışılıyor

A
A
A
’Pop’un Karadeniz türkülerine etkisi tartışılıyor

Horon ve halaylar eşliğinde söylenen, davul, zurna, kemençe ve kaval ile desteklenen Karadeniz türkülerinin, geleneksel çizgisinden çıkarak ’popüler kültür’ anlayışına yenik düştüğü belirtildi.

Horon ve halaylar eşliğinde söylenen, davul, zurna, kemençe ve kaval ile desteklenen Karadeniz türkülerinin, geleneksel çizgisinden çıkarak ’popüler kültür’ anlayışına yenik düştüğü belirtildi.


Tanınan müzik adamlarının görüşlerini yansıtmasıyla bilinen www.sisdagi.com sitesinde Karadeniz’e özgü türkülerin giderek ’pop’laştığı ve tüketim kültürünün esiri olduğuna dikkat çekildi. Geçmişte yöreye özgü mani tarzındaki türkülerin horon ve halaylar eşliğinde söylendiği, davul, zurna, kemençe ve kaval ile desteklendiği belirtilen makalede, kayıt yapan müzik aletleri sebebiyle bu çalgıların ve türkülerin tını ve ezgilerinin yavaş yavaş yok olmaya yüz tuttuğu vurgulandı. Yörede özellikle 1980’li yıllara kadar horon ve kemençe eşliğinde deniz, hamsi ve mısır ekmeğini anlatan mani tarzındaki türkülerin hiciv sanatıyla söylendiği, ayrılık ve hasret üzerine türküler yakıldığı ifade edilen makalede, günümüzde ise bu özelliklerin yerini "Karadeniz ’pop’una" bıraktığı kaydedildi.



’Pop, halk sanatını öldürüyor’


Makalede, ’pop’ sözcüğünün 16. yüzyılda Oxford sözcüğüne göre ’sıradanlık’, 17. ve 18. yüzyıllarda ’adi, terbiyesiz’ anlamında kullanıldığı, 19 yüzyılda ise pozitif bir anlam kazanarak ’güzellik’ anlamıyla değerlendirildiği, günümüzde ise ’yığın’ olarak vurgulandığı belirtilerek şöyle denildi:


"Pop müzik masada üretilir, her yerde tüketilir. Ayağa düşürür, bugün gelir yarın kaçar, bazen ilelebet payidar kalacağı tutar. 5. senfoni bile bir ara pop olmuştu. Reha Muhtar, jenerik müziği yaptığından beri Carmina Burana da pop olmuştu. Geleneksel Karadeniz müziği de bu tüketim kültüründen nasibini alıyor. Müzik sektörü eski geleneksel müziğimizi değiştirerek farklı şekillerde tekrar tekrar pişirerek önümüze yeni bir müzik tarzıymış gibi sunmaya çalışıyor. Seslerin banttan kayıt yapılması, kulaktan kulağa yayılan halk türkülerini büyük oranda öldürmüştür. Geleneksel türkülerin sahibi halktı, şimdi ise halk müziğine sahip bulunuyor ve pazarlanıyor. Türkiye’de sanat hala elite ait görülüyor oysa sanat sokağa ve halka aittir."



"Pop, Karadeniz müziğini yozlaştırdı"


Söz konusu pop kültürünün Karadeniz müziğindeki icra mükemmeliyetini de bozduğu, estetik anlayışını ortadan kaldırdığı, hiçbir değeri olmayan bu tarzın halka kötü zevkler aşıladığı, halk ezgilerini yozlaştırdığı kaydedilen makalede şu görüşlere yer verildi:


"Eskiden her evde bir müzisyen varken bugün çoğumuz pasif biraz izleyiciyiz. Elbetteki ürünü kitlelere beğendirmek içinde sanatçının kendini sınırlamaya ya da zorla basit ürünler vermeye de çalışmaması gerekir. Halk dünyanın hiçbir yerinde yüksek sanata alışkın olmamıştır. Ama yüksek sanat hep halk sayesinde var olabilmiştir. Ne yazık ki Karadeniz pop müziği toplumsal yapının bugünkü sonucudur. Ne olduğu belirsiz bu müzik türü özellikle gençlerde çürümeye yol açmaktadır. Geleneksel halk müziğinin sınırlarını gevşeterek yozlaştırmakta, sanat tekniğine ve estetiğe zarar vermektedir. Dikkat edilirse, popüler müzikte yozlaşmanın içinde bulunanlar genç nesillerdir ki yaşları 25 civarındadır; bu da geleceğimizde önemli ölçüde yozlaşma demektir. Bazı sanatçılar geliştirmekle değiştirmek arasındaki farkı henüz kavrayabilmiş değiller. Aşık Veysel, o günlerden sanki bu günü görmüş gibi türkülerimizin yozlaştırılması hakkında şunları söylemiş; ’Dağlarda bir çiçek olur, onu alır şehre getirirsin, güzel saksılarda güzel topraklar içinde yetiştirir geliştirsin, belki daha güzel bir çiçek olur ama o eski kokusunu bulamayız."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Balıkesir’de 23 Nisan’a özel kortej yürüyüşü Balıkesir Büyükşehir Belediyesi 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel kortej yürüyüşü düzenledi. Kortej yürüyüşüne büyük ilgi gösteren vatandaşlar Balıkesir sokaklarına sığmadı. Balıkesir Kuva-i Milliye meydanından başlayan kortej yürüyüşü, Milli Kuvvetler Caddesi, Anafartalar Caddesi ve Kızılay Caddesi’ne doğru devam etti. Motosikletlerin öncülük ettiği yürüyüş Balıkesir Atatürk Anıtı’nda son buldu. Atatürk Anıtı’nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın vatandaşlara seslendi. Balıkesirli olmaktan büyük gurur duyduğunu belirten Başkan Ahmet Akın, “İnşallah ileride, her zaman her daim birlik beraberlik içerisinde Kuva-i Milliye’nin baş şehri Balıkesir cumhuriyetin ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün memleketidir. Bu sene Türkiye Büyük Millet Meclisimizin 104. Kuruluş yıl dönümünde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından tüm dünya çocuklarına ilan edilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’mızı büyük bir coşkuyla kutluyoruz. Bu coşku artarak devam edecek. Küçük hanımlar, küçük beyler sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizlersiniz. 23 Nisan Ulusal Çocuk Bayramı’mız kutulu olsun. Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti, yaşasın Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk” dedi. Kortej yürüyüşüne, CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, Karesi Belediye Başkanı Mesut Akbıyık, Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli ve CHP Balıkesir İl Başkanı Erden Köybaşı ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Denizli Denizlili çocuklar bayram coşkusunu doyasıya yaşıyor Denizli Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yaşam ve Kültür Merkezi tarafından hazırlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama programı katılan Başkan Çavuşoğlu, “İstiyorum ki çocuklar ve annelerimizin kaygı taşımadığı, herkesin yüzünün güldüğü bir Denizli, Türkiye olsun” dedi. Denizli Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yaşam ve Kültür Merkezi’nde eğitim gören minikler, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama programı hazırladı. Denizli Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi’nin düzenlediği etkinliğe, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Ali Marım, Kent Konseyi Genel Sekreteri Baran Akın, Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yaşam ve Kültür Merkezi 3-6 yaş Çocuk Oyun Grubu öğrencileri, aileleri ve çok sayıda davetli katıldı. Miniklerin birbirinden renkli gösterileri büyük beğeni toplarken günün anısına hazırladığı şiir ve şarkılar ayakta alkışlandı. 23 Nisan coşkusunu doyasıya yaşayan miniklerin sevincini paylaşan Başkan Bülent Nuri Çavuşoğlu çocuklarla yakından ilgilendi, bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi. 23 Nisan ile tüm dünyaya sevgi ve barış mesajı verildi Başkan Çavuşoğlu burada yaptığı konuşmada 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm dünyaya sevgi ve barış mesajı verdiğini söyledi. Dünyanın birçok yerinde çocukların yokluk, yoksulluk ve savaş tehlikesi altında yaşadığını ifade ederek, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın ne kadar anlamlı ve değerli olduğunu gördüklerini belirtti. Başkan Çavuşoğlu, “Bizi bu cumhuriyeti bahşeden, cumhuriyetin kurulması sürecinde, Kurtuluş Savaşı’nda güzel yarınlar mücadelesinde hiç düşünmeden hayatını feda eden şehitlerimizin aslında ne kadar büyük bir güzellik yaptıklarını her zamankinden daha iyi görüyoruz” diye konuştu. “Mutlu bir Denizli, Türkiye olsun” Bugünden itibaren bu güzel topraklarda yaşayan herkesin ‘ben’ değil ‘biz’ anlayışı ile gayret etmesinin öneminden bahseden Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti; “Bu ülkenin bizlere dedelerimizin, atalarımızın mirası değil, çocuklarımızın emaneti olduğunu bilelim. Gelecekte onların huzurlu ve mutlu yaşamalarını güvence altına almak için kişisel çıkarlarımızı, şahsi ikballerimizi değil, gelecek nesillerimizin ortaklaşan hayalleri için mücadele edelim. İstiyorum ki çocuklarımızın okullarına giderken kaygı taşımadığı, herkesin yüzünün güldüğü bir Denizli, Türkiye olsun. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı en içten dileklerimle kutluyorum” ifadelerini kullandı.
İzmir Buca’da 23 Nisan’a yakışır kutlama Buca Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları çerçevesinde gerçekleştirdiği etkinliklerle bayram coşkusunu tüm kente yaydı. Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, koltuğunu ilkokul öğrencisi Yunus Emre Işıklı’ya devrederken, Işılay Saygın Meydanı’ndaki Çocuk Şenliği’nde çocuklarla birlikte Andımız’ı okudu. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Buca’da coşkuyla kutlandı. Kutlamaların öncesinde Belediye Başkanı Görkem Duman makamında ikinci sınıf öğrencisi Yunus Emre Işıklı’yı ağırladı. Başkan Duman, koltuğunu Yunus Emre Işıklı’ya devir etti. Minik Başkan Işıklı, Buca için hayallerini şöyle özetledi: “Parklara, masa tenisi ve futbol sahası yaptırmak istiyorum. Hayvanlar bir yuvaya sahip olsunlar diye hayvan barınağı yaptırmak istiyorum.” Kutlamalar Demokrasi Meydanı’nda başladı Kutlamalar ise Demokrasi Meydanı’nda gerçekleşen çelenk sunumu ile başladı. Törene, Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, Buca Kaymakamı Mahmut Nedim Tunçer, Garnizon Komutanı Albay Cenk Barut, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Buca İlçe Başkanı Çağdaş Kaya, meclis üyeleri, gaziler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı. Resmi tören, Buca Stadyumu’nda farklı okullarından gelen öğrencilerin yaptığı bayram kutlaması ile devam etti. Öğrencilerin sergilediği birbirinden renkli dans gösterileri ve halk oyunları stadyumu dolduran Bucalılardan tam not aldı. Duman, Buca Belediyesi Çocuk Şenliği’ne katıldı Belediye Başkanı Görkem Duman, Işılay Saygın Meydanı’nda, Buca Belediyesi, Radikal Eğitim Kurumları ve Buca Kent Konseyi iş birliği ile gerçekleştirilen Çocuk Şenliği’ne katıldı. Şenlikte alanı dolduran çocuklara seslenen Başkan Görkem Duman, şunları söyledi: “Bugün, çocuklarımızın neşesi ve umuduyla dolup taşan kalpleri, ülkemizin geleceğine dair en büyük güvencemizdir. Onların sağlıklı, mutlu ve başarılı bir şekilde büyümeleri, bizlerin en öncelikli görevidir. Bugün, Türkiye Cumhuriyeti’nin en özel günlerinden biri olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlamanın coşkusunu ve heyecanını paylaşıyoruz. Bir milletin tam anlamıyla özgür ve bağımsız olabilmesi için ulusal egemenliğe sahip olması gerekir. Toplumda hiçbir kimse, hiçbir zümre, hiçbir sınıf ya da grup, doğrudan üstün emretme gücüne sahip olamaz. Toplumda üstün emretme gücünün tek kaynağı ve tek sahibi milletin kendisidir. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi (Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.)” Başkan Duman, çocuklarla Andımız’ı okudu Başkan Duman konuşmasının ardından, sahneye çıkan Buca Belediyesi Yarı Zamanlı Okul Öncesi Eğitim Merkezi’nin öğrencileri ile Andımız’ı okudu. Çocuklar doyasıya eğlendi Buca Belediyesi’nin 23 Nisan Çocuk Şenliği miniklerden büyük ilgi gördü. Çocuklar gün boyu şenlik alanında kurulu olan şişme oyuncaklarda doyasıya eğlendi; çeşitli atölyeler ile el becerilerini geliştirip, yüz boyama etkinliğine katıldı. Alanda aynı zamanda minik katılımcılara pamuk şeker dağıtımı da yapıldı. Buca Belediyesi Yarı Zamanlı Okul Öncesi Eğitim Merkezleri’nin minik öğrencileri şenlik boyunca birbirinden güzel dans gösterileri ve performanslarını izleyenler için sahneledi.