EKONOMİ - 26 Mayıs 2020 Salı 13:39

İş adamı Doğukan Öner: ‘’Piyasalar bayram sonrasında ivme kazanacak’’

A
A
A
İş adamı Doğukan Öner: ‘’Piyasalar bayram sonrasında ivme kazanacak’’

Genç iş adamı Doğukan Öner, korona virüs sürecinde önemli merhalelerin aşıldığını, bayramdan sonra piyasaların hareketlenmesini beklediklerini söyledi.

Genç iş adamı Doğukan Öner, korona virüs sürecinde önemli merhalelerin aşıldığını, bayramdan sonra piyasaların hareketlenmesini beklediklerini söyledi.


İnşaat ve gayrimenkul sektörünün tanınan ismi Doğukan Öner, yaklaşık 3 aylık korona kısıtlamaları sürecinde turizm, yeme içme, ulaşım sektöründe ciddi sıkıntılar yaşandığını dünya gelinde ticaret hacminin ciddi oranda daraldığını kaydetti. Hükümetin açıklamış ekonomi destek paketleri ile ticari faaliyetlerini devam ettirmeye çalışan KOBİ ve ve işletmelerin bayram sonrasına odaklandığını belirten Öner, şöyle devam etti;


‘’Pandemi tüm dünyayı hazırlıksız yakaladı. Şu anda dünya genelinde ticari faaliyetler minimum seviyelerde devam etmekte. Özellikle lojistik sektöründe küresel olarak çok ciddi bir problem görülüyor. Ülkemizde bayram sonrasında yasakların kalkması ile birlikte piyasalar yavaş yavaş normale dönecek. Bankalar ve devlet destekli krediler ödemeleri haziran ayına kadar ertelemişti. Haziran ayı yaklaşıyor, insanların işlerine dönüp ekonomiyi hareketlendirmesi bekleniyor.’’


Her şeyin bir anda eski normal seyrine dönemeyeceğini, sürecin uzun zaman alacağını belirten Öner, ‘’Muhakkak ki piyasaların eski ritmine dönmesi kolay olmayacaktır. Bu zaman alacak bir süreçtir. Devletimiz ve hükümetimiz bu süreci en az kayıpla atlatmayı hedefliyor. Piyasaların seyrine bakılarak devlet yeni destek paketleri açıklayabilir. Normalleşme sürecinde devletin ticari faaliyet gösteren işletmelere desteği çok önemli bir konu. Devletimizin hiçbir esnafı mağdur edeceğini düşünmüyorum’’ dedi.


Türkiye’nin salgın sürecinden hızla sıyrılarak, büyüyen ekonomiler arasındaki yerini pekiştirmeye devam edeceğini ve listede hızla yükseleceğine inandığını belirten Öner, ikinci bir dalga olmaması halinde ekonomimizin bir çok ülkeye nazaran daha hızlı kendini toplayabileceğini sözlerine ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.