GENEL - 17 Ocak 2019 Perşembe 12:01

Karayolunu su bastı, sürücüler zor anlar yaşadı

A
A
A
Karayolunu su bastı, sürücüler zor anlar yaşadı

Osmaniye’de günlerdir etkili olan yağış nedeniyle Kadirli ilçesi ile Adana’nın Kozan ilçesi arasındaki karayolunu su bastı.

Osmaniye’de günlerdir etkili olan yağış nedeniyle Kadirli ilçesi ile Adana’nın Kozan ilçesi arasındaki karayolunu su bastı. Jandarmanın önlem aldığı yolda geçişler kontrollü olarak gerçekleştiriliyor.


Doğu Akdeniz Bölgesi’ndeki yoğun yağışlar Osmaniye’de de etkili oldu. İki gündür devam eden yağış, dün öğle saatlerine kadar sürdü. Yağış sebebiyle bazı mahalleleri su basarken, tarım arazilerinde biriken suyun boyu yer yer 1 metreye kadar ulaştı.


Kadirli-Kozan Yolu Çukurköprü mevkisinde yükselen sulardan dolayı sürücüler de zor anlar yaşadı. Su basan yolda önlem alan jandarma ekipleri, yolu kontrollü bir şekilde trafiğe açtı. Yer yer suya gömülü halde araçların olduğu görüldü.


Ispanak ekili tarlasına gitmek için Kadirli’ye giden Sinan Hışmanoğlu, “Yağmurdan dolayı yol kapandı, Kadirli’ye gidemiyoruz. Yaklaşık 2 saattir burada bekliyoruz. Mahsullerimiz de öldü. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Allah herkesin yardımcısı olsun” diye konuştu.


Taşkın nedeniyle trafiğe kapatılan Kadirli-Kozan yolunun hemen yanında maydanoz ve turp ekili tarlasının tamamen sular altında kaldığını ifade eden Turan Tok ise, “Tarlamızda 6 bin kök marulumuz, ayrıca tere, turp, maydanozumuz vardı. Fakat şu anda hiçbiri gözükmüyor. Tarlamız tamamen sular altında kaldı. Yaklaşık 12 bin lira civarında bir zararımız var. Tarlanın halini dün akşam fark ettik. Kurtarabileceğimiz ürünü kurtaracağız. Allah’tan gelene bir şey yapamayız” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.