EKONOMİ - 25 Kasım 2020 Çarşamba 09:31

Dedesinden görüp 6 yaşında yapmaya başladığı kıl çorabı örmeyi 60 yıldır sürdürüyor

A
A
A
Dedesinden görüp 6 yaşında yapmaya başladığı kıl çorabı örmeyi 60 yıldır sürdürüyor

Rize’nin Ardeşen ilçesinde Zeki Döne, 60 yıldır kıl çorabı örüyor.

Rize’nin Ardeşen ilçesinde Zeki Döne, 60 yıldır kıl çorabı örüyor. Ördüğü çorapları satarak kazanç da elde eden Döne, yaptığı çorabın kışın sıcak yazın serin tuttuğunun altını çizdi. Rize’nin Ardeşen ilçesine bağlı Güneyköy sakinlerinden 66 yaşındaki Zeki Döne, bölgede kendi yaş grubu ve üstünün çoğunlukla yaptığı kıl çorabı örmeyi 60 yıldır yaptığını dile getirdi.


6 yaşında dedesinden gördüğü bu geleneği 60 yıldır sürdüren Zeki Döne, “6 yaşında dedem kıl çorabı yaparken baktım, merak ettim ve yavaş yavaş yapmaya başladım. Önce ip yaptım sonra dokumaya başladım. 60 yıldır çorap örüyorum” dedi.



Kıl çorabının satış fiyatı 500 TL’ye kadar çıkıyor


Çorapta bulunan kılın keçiden elde ettiğini söyleyen Döne “Keçi kılını yaylalardan çobanlardan getirtiyorum. Eş dostlarıma hatır gönül işi olarak hediye veriyorum yaptığım çorapları. Yaptığım satışlardan da kazancım oluyor. Dize kadar olan çoraplar 500 TL, dizin yarısına kadar olanlar 400 TL olarak da satış yapıyorum” ifadelerini kullandı.



“Yazın serin, kışın sıcak tutar”


Sağlık açısından kıl çorabının faydalarından bahseden Döne “Bu çorabı genellikle orta yaş ve üstü alıyor. Bu çorabın tabiri caizse hastaları var. Romatizmaya da faydası olduğunu düşünüyorum. En önemli özelliği ıslanınca su tutmaz, ısınır. Yazın serin kışın sıcak tutar” açıklamasında bulundu.


Kıl çorabı örme geleneğinin kendisinden sonra yörede yaşatılacağını düşünmediğini belirten Döne "Bilen var elbet ama yapamıyorlar ya da yapmıyorlar” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ağrı Ağrı’da çocuklar "Minik Eller, Büyük Hayaller" ile el sanatlarına uzanıyor Ağrı Halk Eğitim Merkezi’nin öncülüğünde hayata geçirilen "Minik Eller, Büyük Hayaller" projesi kapsamında Şeyh Edebali İlkokulu öğrencileri, geleneksel Türk el sanatlarının büyülü dünyasıyla tanıştı. Proje kapsamında Halk Eğitim Merkezi’ni ziyaret eden minik misafirler, çini, kilim dokuma, naht ve filigrafi kurslarını gezerek bu sanat dallarının inceliklerini keşfetti. Deneyimli eğitmenler rehberliğinde uygulamalı çalışmalara katılan çocuklar, el becerilerini geliştirirken hayal güçlerini de harekete geçirdi. Etkinliğin heyecanı mini bir konserle doruğa ulaştı. Çocuklar, sevdikleri şarkılar eşliğinde keyifli vakit geçirirken, Türk kültürünün zengin mirasına da katkıda bulundu. İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek, Halk Eğitim Merkezlerinin sadece kurslar sunmakla kalmadığını, aynı zamanda geleneksel değerlerimizi de yaşattığını vurguladı. Kökrek, "Minik Eller, Büyük Hayaller" projesinin bu açıdan büyük önem taşıdığını ve çocukların geleceğe umutla bakmasını sağlayacağına inandığını belirtti. Proje kapsamında Ağrı’daki diğer ilkokulların da Halk Eğitim Merkezi’ni ziyaret etmesi ve geleneksel el sanatlarıyla tanışmaları hedefleniyor. Bu sayede Ağrı’nın kültürel mirası gelecek nesillere aktarılırken, çocukların el becerileri ve hayal güçleri de gelişmeye devam edecek.