KÜLTÜR SANAT - 14 Kasım 2019 Perşembe 09:42

Rize’de Ata’dan Toruna Projesi hayat buluyor

A
A
A
Rize’de Ata’dan Toruna Projesi hayat buluyor

Rize’de hayata geçirilen projede gençler, geçmiş dönemlerde dedeleri tarafından kullanılan tarihi materyalleri köylerinde yapmış oldukları kültür merkezinde sergiliyor.

Rize’de hayata geçirilen projede gençler, geçmiş dönemlerde dedeleri tarafından kullanılan tarihi materyalleri köylerinde yapmış oldukları kültür merkezinde sergiliyor.


Rize’nin Ardeşen ilçesine bağlı Duygulu Köyü’nün gençleri hayata geçirdiği proje ile eski dönemlerde köylerinde kullanılan materyalleri, bugün kendi girişimleriyle yapmış oldukları kültür merkezinde sergiliyor. Köy halkı tarafından geçmişten bugüne kullanılan eşyalar, sergilenen alanlarda insanlar tarafından ilgiyle inceleniyor.


Projeyle ilgili bilgi veren Duygulu Köyü sakinlerinden Sebahattin Tercüman, yaptığı açıklamada köy halkı olarak geçmişteki insanlara ve tarihlerine hasret olduklarını ifade etti. Tercüman açıklamasında “Biz önce birlik olmayı başardık. Köyde gençliği ve halkı olarak ilk adımımızı attık. Köy gençliği olarak köyümüze ve dedelerimize, kısaca tarihimize hasretiz. Bunu gidermek için köy gençliği olarak bir araya geldik ve ne yapabiliriz, onu konuştuk. Bu kapsamda çok amaçlı kültür merkezimizi yaptık. Merkezimizde kütüphanemiz var. Tarihi eserlerimiz var, bu tarihi eserlerimiz çok ama çok değerli. Nedeni de şu, bu köyde yaşamış atalarımızın kullandığı materyaller var. Biz bunla ilgili her evde materyalleri aldık. Üstüne isimlerini ve kullanıldıkları tarihi yazdık. Mesela 1870 yılında kapılarda kullanılan bir malzeme var. Tarihleri biz değil, materyalleri aldığımız evlerde yaşayan büyüklerimizden aldık. Bizim bu yaptığımız çalışma bugünü bizim için küçük ama yarınlarımız için çok büyük. Yarın kimse arkeolojilerle bu tür materyalleri toprak altında çıkarmayacak biz yüzyıllar sonrasına hazır bir şekilde bırakacağız inşallah. Bunu sürdürebilirsek ne mutlu bize” dedi.


Duygulu Köyü Muhtarı İsmail Topaloğlu ise “Köyde birlik ve beraberlik içerisinde hareket ediyoruz. Yapılan her faaliyete katkı ve desteğim şahsım ve köy halkı olarak oluyor. Gece gündüz çalışarak kültür merkezimizi inşa ettik. Kültür Merkezimizin inşasını devletin katkısı olmadan köy halkının çabaları ve destekleriyle yaptık” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Bahar rahatsızlıklarına bitkisel çözümler Kayseri’de aktarlık yapan Muhammed Hanzala Altun, baharın gelmesiyle çıkan polenlerden kaynaklı meydana gelen rahatsızlıklar için bitkisel çözümler hakkında bilgiler vererek, “Bitkileri hem kaynatarak hem de tütsü olarak kullanabiliriz” dedi. Polenden kaynaklı rahatsızlıklarda papatya ve zencefilin biraz daha yoğun tüketilmesi gerektiğini söyleyen Muhammed Hanzala Altun, “Öncelikle baharın gelmesi ile ağaçlarda oluşan polenlerden dolayı insanlarda geniz akıntısı gibi rahatsızlıklar olmaya başladı. Bundan dolayı bizim insanlara tavsiyemiz papatya, zencefil gibi bitkilerin daha yoğun tüketilmesidir. Sadece baharı geçirecek kadar veya evde üzerlik tütsüsü yapılmasını tavsiye ediyoruz. Vatandaşlarımız papatya çayını kaynatarak kullanıyorlar. Kaynatılarak kullanılanlar bunu tütsü olarak da kullanabilirler. Buharını çekebilirler ama demleyip kullanıldığında da daha etkili oluyor. Burada da bitkinin ana özellikleri ölmemiş olur. Yine havaların ısınmasıyla beraber vücuttaki tüketim arttığı için, insanların vücutlarında bir yorgunluk oluyor. Bununla beraber de kabızlık, şişkinlik tarzı şeyler de oluyor. Eklem ağrıları bile oluşmaya başlar. Bunun için biz bol miktarda sıvı tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Kayısı hoşafını yazın da içilmesini tavsiye ediyoruz. Buradaki ana amaç bol miktarda sıvı tüketilmesidir. Şişkinlik için de yine bitkisel çaylar mevcut ama bol miktarda erik ve yine kayısı hoşafı soğuk olarak da tüketildiğinde faydası olan şeylerdir” Altun, göz yaşarması için kaynatılan bitkinin buharının da çekilmesinin faydalı olacağını söyleyerek, “Göz yaşarması da yine polen alerjisinden kaynaklı oluyor. Gözde polenlerden kaynaklı olan bir sıkıntıdır. Bunun için de yine üzerlik ve papatya kaynatılıp daha önceden eskilerin bizlere yapmış olduğu şeyler gibi üzerimizi bir havlu ile kapatıp onun buharını yüzümüze çekmemizin hem genzimize hem de gözümüze faydası olacaktır” ifadelerini kullandı.
Samsun Samsun Valisi Tavlı, makam koltuğunu çocuklara devretti Samsun Valisi Orhan Tavlı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda makam koltuğunu çocuklara devretti. Öğrencilerin ilk istek ve temennileri çocuk oyun alanlarının ve okullarda Samsunspor sevgisinin artırılması oldu. Samsun’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları ilk olarak Onur Anıtı’nda gerçekleşen törenle başladı. Burada ilk olarak İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar tarafından anıta çelenk sunuldu. Akabinde saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Anıttaki törenin ardından İstiklal İlkokulu 2. sınıf öğrencileri Hiranur Özdemir ve Hasan Eymen Kol, Samsun Valisi Orhan Tavlı’yı makamında ziyaret etti. Burada Vali Tavlı, makam koltuğunu öğrencilere devretti. Koltuğa oturan Öğrenci Hiranur Özdemir yaptığı konuşmada “Göreve başladığımda ilk çalışma olarak çocukların bilinçsizce ekran karşısında olmalarını engellemek için ücretsiz aktivite ve çocuk oyun alanlarının yapılmasını konusunda ilgili birimleri görevlendireceğim. Okullarda teknolojinin yararları kadar olumsuz etkilerinin anlatıldığı bir ders olması konusunda İl Milli Eğitim Müdürümüzün bir çalışma yapmasını istiyorum. Bağımlılıkla mücadele kapsamında okullarımızda akıl ve zeka oyunları sınıfları açılmalı okul bahçelerine aktivite sahaları kurulmalıdır. Bu konuyla ilgili anne, baba eğitimlerinin düzenlenmesi gerekmektedir. Yapılacak çalışmalar konusunda tüm birimlere kolaylıklar diliyorum” dedi. “Samsunspor sevgisini artırılması yönünde hassasiyet bekliyorum” Hasan Eymen Kol ise “Bu güzel şehrimizin güzel çocukları Samsunsporlu futbolculara desteklerine esirgemeyeceklerine inanıyorum. Okullarda ve şehrimizde Samsunspor sevgisinin artırılması yönünde İl Milli Eğitim Müdürümüz başta olmak üzere tüm birimlerden hassasiyet bekliyorum. Samsun ve Samsunsporumuz bizler için kıymetlidir. Bu şehrin çocukları Samsunsporludur” diye konuştu. Vali Tavlı, verilen talimatların hep beraber takip edileceğini söyledi. Ziyaret fotoğraf çekimi ile son buldu.
İstanbul 23 Nisan’da çocuklara 10 bin adet ücretsiz balık ekmek ikramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Beylikdüzü’nde bulunan Türkiye Deniz Canlıları Müzesi’ne gelen çocuklara 10 bin ücretsiz balık ekmek ve meyve suyu dağıtıldı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yurdun ve dünyanın birçok bölgesinde çeşitli etkinliklerle kutlanırken Beylikdüzü’nde bulunan Türkiye Deniz Canlıları Müzesi kurucusu Balıkçı Kenan Balcı’da çocukları unutmadı. 22 ve 23 Nisan tarihlerinde düzenlenen programda müzeyi ziyaret eden tüm çocuklara 10 bin adet ücretsiz balık ekmek ve meyve suyu dağıtıldı. Kendilerine ikram edilen ekmek arası palamut ekmek yiyen çocukların memnun olduğu görüldü. Çocuklar kendilerine ayrılan alanda mumyalanmış balıkların arasında balıklarını yeme imkanı da buldu. Hüsna Kılıç isimli çocuk balık ekmek verildiği için Kenan Balcı’ya teşekkür ettiğini ifade ederek, “Herkesin çocuk bayramı kutlu olsun” dedi. “Atatürk ülkemizi düşmanlardan kurtardı” Çocuğuyla birlikte Balıkçı Kenan’a gelen Sevgi Demir ise, “Çocuklarımızın mutluluğu ve eğlencesi için geldik. Lezzetliydi” diye konuştu. Dora Mısıroğlu isimli bir diğer çocuk ise, “Atatürk ülkemizi düşmanlardan kurtardı. Tüm çocuklara balık ekmek yemesini tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu. “Çocuklarımıza ne yapsak az gelir” Çocuklara hizmet vermekten memnun olduğunu dile getiren Kenan Balcı ise, “Küçük kardeşlerimiz bizim geleceğimiz her şeyimiz onlar için 23 Nisanı kutluyorum. Derslerine çok çalışmalarını istiyorum. Onlara her şey feda ne yapsak geleceğimiz olan çocuklarımıza az gelir. Afiyet olsun” dedi.