- 04 Haziran 2021 Cuma 10:02

Rizeli kıvrak zekası ile çay toplamayı kolaylaştırdı

A
A
A
Rizeli kıvrak zekası ile çay toplamayı kolaylaştırdı

Rize’nin Ardeşen ilçesinde çay toplama motorunun ağırlığından şikayet eden Abdullah Yeğen isimli genç kurduğu sistem ile bu soruna çözüm buldu.

Rize’nin Ardeşen ilçesinde çay toplama motorunun ağırlığından şikayet eden Abdullah Yeğen isimli genç kurduğu sistem ile bu soruna çözüm buldu.


2021 yaş çay sezonunun başlamasıyla Rize’de herkes gibi Ardeşen ilçesinde yaşayan Yeğen ailesi de çay bahçelerine girdi ve çaylarını toplamaya başladı. Çay motoru ile çay toplayan Abdullah Yeğen isimli genç, 3,5 kilogram olan motorun ağırlığını taşımamak için kıvrak zekasını kullanarak bir sistem kurdu. Çay bahçesinin hemen üstünden geçen ve yük taşımaya arayan ilkel teleferiğe bağladığı ipin ucunu metrelerce yükseklikten aşağıya sarkıtarak motora da bağladı. Böylelikle motorun yükünü teleferiğe vermiş oldu. Ardından ise kendisi çay kesme motorunu sağa sola çekerek çay bahçesinde nizami bir şekilde çay toplamaya başladı.



"Artık hiç yorulmadan çay toplayabiliyorum"


Düzenek sayesinde artık hiç yorulmadan çay toplayabildiğini dile getiren Abdullah Yeğen “Çay toplarken motor bana çok ağır geliyordu. Teleferiğin altında makas ile çay toplarken çay motorunu iple beraber teleferiğe bağlamak aklıma geldi. Bağlasam nasıl olur diye düşündüm. Sonrasında bağladım ama biraz alçak oldu. Ardından yükseğe bağladım. Motorun ağırlığını ip yardımıyla teleferiğe verince yükümü hafifletti. Daha kullanışlı hale geldi. Artık daha basit bir şekilde yorulmadan çay toplayabiliyorum. Motorun ağırlığı 3,5 kilo civarı. Düzeneği kurmak biraz zor oluyor. Düzeneği sadece bir bölgede kullanmıyorum. Aşağıda kalan bahçeye de kuruyorum. Etraftaki insanların da hoşlarına gitti. Tebrik ettiler. Benim haricimde pek kullanan yok. Düzenek yeni olduğu için herkes bu düzeneği bilmiyor” ifadelerini kullandı.



“Tam bir Laz zekâsı var”


Ağabey Adil Yeğen ise düzeneğin insanların çok dikkatini çektiğini belirterek “Düzenek kardeşimin aklına geldi. Şaşırdık. Çok yapıcı düşünüyor. Böyle şeyler onun aklına geliyor zaten. Tam bir Laz zekâsı var. Ailecek çok hoşumuza gitti. Biz daha toplamadık bu şekilde. Ama ilerde toplayacağız, öğrenmemiz lazım. Etraftaki insanlar beğeniyor. Daha çok geliştirmeyi düşünüyoruz. Şu an bu tarz kullanılıyor. Şimdi daha hızlı toplayabiliyoruz. Motor 3,5 kilo civarı. Bu düzenek sayesinde ağırlık hissetmeden çayı topluyoruz. Dinlenmemize gerek kalmıyor. Onun için böyle daha hızlı toplanıyor. Bize düzeneği çok soran oluyor. Teleferik kurup kendi bahçelerinde kullanmak istiyorlar. Çok tuhaflarına gidiyor” dedi.



“Mahalleli de düzeneğe ilgi duyuyor”


Düzenek sayesinde daha hızlı çay topladıklarını söyleyen baba Ali Yeğen “Daha hızlı ve yorulmadan çay toplayabilmek için çocuklar böyle bir icat yaptılar. Hala daha nasıl hızlı toplayabiliriz diye geliştirmeye çalışıyorlar. Geceden plan yapıyorlar. Gündüz olunca ortanca oğlan planı hayata geçirmeye çalışıyor. İki kardeş icatlarını böyle geliştirmeye çalışıyorlar. Tabii ki de böyle daha hızlı çay topluyoruz. Daha randımanlı bir şekilde çayımızı topluyoruz. Zaten bahçelerimizde çay motoru için uyumlu halde. Bu düzeneği kurduktan sonra çay motorunun ağırlığını teleferiğe verince daha verimli çay topladığımızın farkına vardık. Biz de böyle devam ediyoruz. Mahalle halkı da ilgi gösteriyor bu düzeneğe, olumlu tepkiler geldi. Daha hızlı toplandığını fark ettiler. Her arazi için değil de düz araziler için çok kullanışlı bir düzenek” şeklinde konuştu.



“İnternette gördüm ve bilgi almaya geldim”


Sosyal medyada düzeneği görünce bilgi almak için düzeneği kuran Abdullah Yeğen’in yanına gelen Rizeli esnaf Ali Pakoğlu ise “İnternette gördüm. Merak ettim. Geldim baktım, araştırdım. Kendi çaylığımda olur mu diye düzeneği kuran arkadaşla konuştum. Düzeneğin olabileceğine kanaat getirdik. Çok da rahat bir düzenek. Ağırlık yok. İstediğimiz gibi çayımızı toplayabiliriz. Çay bahçesi düzgün olan insanlar için harika bir düzenek olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.