SAĞLIK - 06 Mart 2019 Çarşamba 18:10

"Sigara bağımlıları tam bir esaret yaşıyor”

A
A
A
"Sigara bağımlıları tam bir esaret yaşıyor”

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Genç Kızılay Topluluğu tarafından “1-7 Mart Yeşilay Haftası” kapsamında etkinlik düzenlendi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Genç Kızılay Topluluğu tarafından “1-7 Mart Yeşilay Haftası” kapsamında etkinlik düzenlendi.


Kongre ve Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte RTEÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Türüt, “Tütün Bağımlılığı ve Zararları” konulu konferans gerçekleştirdi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başlayan programın açılış konuşmasını Rize Yeşilay Şube Başkanı Selim Kandemir gerçekleştirdi. Açılış konuşmasının ardından Yeşilay tanıtım filmi video gösterimi yapıldı.


Programda, Yeşilay’a desteklerinden dolayı Rize Cumhuriyet Başsavcısı Önder Kemal Sekücü, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Rize İl Emniyet Müdür Yardımcısı Naci Atasever, Tevfik İleri Kredi ve Yurtlar Kurumu Müdürü Ali Fuat Öksüz ve sigarayı bırakan öğrencilere plaket verildi. Plaket töreninin ardından, Prof. Dr. Hasan Türüt “Tütün Bağımlılığı ve Zararları” konulu konferansını gerçekleştirdi.


Türüt, sunumunda ‘sigara bağımlılığı, nikotin bağımlılık döngüsü, nikotin yoksunluğu, sigara neler yapar, sigaranın içeriğinde bulunan zehirli maddeler, sigara içer içmez ortaya çıkan etkiler, sigaranın tetiklediği hastalıklar, pasif içicilik, sigaraya hiç başlamamak için ve başlamış olanların da bırakması için yapılması gerekenler’den bahsetti.



“Bağımlı kişi kendine zarar verdiği gibi çevresine de zarar verir”


Sigara bağımlılarının tam bir esaret yaşadığını ifade eden Türüt, “Bağımlılar sigara gibi küçük bir nesnenin güdümüne girerler ve özgürlükleri kısıtlanmış olur. Sigara bulamadıklarında huysuz olurlar ve arkadaşlarından zamanla sigara dilenir hale gelirler. Bağımlı olan genç, parasının önemli bir kısmını dumana yatırmış olur. Bağımlı kişi kendine zarar verdiği gibi çevresine de zarar verir” dedi.


Sigaranın içinde bilinen ve bilinmeyen 4 binden fazla zehirli kimyasal madde bulunduğunu belirten Türüt, sigaranın insana neler yaptığını şöyle sıraladı:


“Sigarayı ciğerlere çekerek kullanan bir kişi, her bir sigarada ortalama 1 ila 2 mg kadar nikotin alır. Nikotin ciğerler tarafından emilir ve yağ dokusunda biriktiğinden dolayı sigara bırakıldıktan sonra dahi vücuttan atılması çok uzun zaman alır. Özellikle ergenlik döneminde fiziksel ve bilişsel gelişimi olumsuz etkiler. Bağımlılık yapma potansiyeli çok güçlüdür ve bırakmak çok zordur.”


Türüt, sigara içer içmez kalp atışının hızlanması, kan basıncının artması, midenin asit üretmesi, böbreklerin olması gerekenden daha az miktarda idrar üretmesi, beyin ve sinir sisteminin hızlı çalışması ve sonra yavaşlaması, iştahsızlık, koku ve tat alma duyularının zayıflaması, akciğerlerdeki küçük liflerin ve hava yollarının gerektiği şekilde çalışmaması, el ve ayak parmaklarına kan akışının zayıflaması, beyindeki kan akışının yavaşlaması gibi etkilerin ortaya çıktığını ifade etti.



Sigara içmenin uzun süreli etkilerini


Türüt, sigara içmenin uzun süreli etkilerini ise şu şekilde sıraladı:


“Sık sık nefessiz kalmak ve öksürmek, dişlerde sarı ya da siyah lekelerin oluşması, daha kırışık ve kuru bir ciltle olduğundan yaşlı görünmek, kadınlarda ve erkeklerde kısırlık riski, kemiklerde kırılma riskinin artması, saçlarda dökülme, tırnaklarda sararma, kötü nefes kokusu.”


Sigaradan dünyada her yıl 5 milyon, günde ise 13 bin 700 kişinin öldüğüne dikkat çeken Türüt, bugünkü sigara içme oranlarının aynı şekilde devam ettiği takdirde halen yaşayan 250 milyon çocuğun sigara nedeniyle öleceğini vurguladı.


Sigarayı sadece bir kez deneyen 4 kişiden 3’ünün bağımlı olduğunu söyleyen Türüt, “Sana uzatılan sigaraya bir kere hayır dersen daha sonrakilere de hayır dersin. Hayır demeyi öğren” diyerek konuşmasını tamamladı.


Konferansın sonunda, Genç Kızılay Topluluğu tarafından Prof. Dr. Hasan Türüt’e plaket takdim edildi.


Programa, Rize Cumhuriyet Başsavcısı Önder Kemal Sekücü, Rektör Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN, Rize İl Emniyet Müdür Yardımcısı Naci Atasever, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Yılmaz, Tevfik İleri Kredi ve Yurtlar Kurumu Müdürü Ali Fuat Öksüz, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Bayburt’ta 4 kişinin yaralandığı trafik kazası güvenlik kamerasına yansıdı Bayburt’ta iki otomobilin çarpıştığı ve 4 kişinin yaralandığı trafik kazası, güvenlik kamerasına yansıdı. Kaza, Bayburt merkez Tuzcuzade Mahallesi, Sıla Kent Konutları önünde meydana geldi. Kazada ikisi sürücü olmak üzere toplam 4 kişi yaralandı. Camları, aynaları paramparça olan, kaput kısmı tamamen hurdaya dönen iki aracın karıştığı kaza ise etrafta bulunan iş yeri güvenlik kameralarına yansıdı. Bayburt merkez Köprülü Kavşak yönüne seyir halinde bulunan 69 AG 003 plakalı otomobil, şehir merkezi istikametine gelen 69 AS 030 plakalı otomobile dönüş yaptığı esnada çarptı. Çarpmanın etkisiyle yoldan çıkan otomobil etrafta marketin, evlerin bulunduğu yola devrildi. 69 AS 030 plakalı otomobil içerisinde bulunan 1’i sürücü 3 kişi, 69 AG 003 plakalı otomobildeki sürücü yaralandı. Market çalışanlarının ve etraftan geçen vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Devrilen otomobilde sıkışan bir kişi ve diğer 2 yaralı araçtan çıkarıldı, sağlık ekiplerince yaralılara ilk müdahaleleri olay yerinde yapıldı. Yaralılar ambulanslarla Bayburt Devlet Hastanesine tedavileri yapılmak üzere götürüldü. Hurdaya dönen otomobil, olay yerine çağrılan çekici yardımıyla yoldan kaldırıldı. İş yeri güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kaydedilen görüntülerde, anayoldan gelen 69 AG 003 plakalı kırmızı aracın, hatalı dönüş yapan 69 AS 030 plakalı araca sert bir şekilde çarptığı görüldü.
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.