GENEL - 17 Mart 2019 Pazar 14:09

24 yıl sonra şehit komutanlarının mezarında buluştular

A
A
A
24 yıl sonra şehit komutanlarının mezarında buluştular

Şırnak’ta 1995 yılında terör örgütünce şehit edilen Üsteğmen İbrahim Abanoz’un yaklaşık 110 silah arkadaşı, 24 yıl sonra şehidin Sakarya’daki mezarı başında bir araya geldi.

Şırnak’ta 1995 yılında terör örgütünce şehit edilen Üsteğmen İbrahim Abanoz’un yaklaşık 110 silah arkadaşı, 24 yıl sonra şehidin Sakarya’daki mezarı başında bir araya geldi.


1995 yılında Şırnak’ta görev yapan 110 asker, birbirlerine sosyal medyadan ulaşarak 24 yıl sonra terör örgütünce şehit edilen Üsteğmen İbrahim Abanoz’un mezarının bulunduğu Karasu ilçesine geldiler. Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen 110 emekli asker, önce Karasu Kaymakamlığı önünde düzenlenen 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104. yıl dönümü anma törenine katıldı. Asker kıyafeti giyen silah arkadaşları, daha sonra Türk bayrağı açıp, vatandaş, öğrenci ve protokolle marşlar eşliğinde mezarlığa yürüdü. Daha sonrasında şehit Üsteğmen İbrahim Abanoz’un mezarı başında Kur’anı-ı Kerim okundu ve dualar edildi.


Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu, "Her yıl olduğu gibi bugün de şehit Üsteğmen İbrahim Abanoz’u anma programını silah arkadaşlarıyla beraber gerçekleştirdik. Tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Bu toprakların vatan olabilmesi için canlarını seve seve veren; eşlerini dul, çocuklarını yetim bırakan şehitlerimizi rahmetle yad ediyoruz" dedi.


1989 Devresi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hüseyin Sayın ise, "Harp okulundan mezun olan kardeşlerimizle beraber bir dernek kurduk. Şehitlerimizi ve vefat eden tüm arkadaşlarımızı mümkün oldukça gidip anıyoruz. Bugün buralardaysak Abanoz ve onun gibi şehit olan kardeşlerimiz sayesinde buralardayız. Programda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.



"Mehmetçiğimiz tarihe gömülmedi, gönlümüzde"


Emekli Albay Çağlayan Polat, "Rahmetli şehidimizin devre arkadaşıyım. Türk tarihi Mehmetçiğin kahramanlıklarıyla doludur. Canlı kahramanlar burada, Mehmetçiğimiz tarihe gömülmedi, gönlümüzde. Her biriniz ayrı birer kahramansınız" şeklinde konuştu.



"Bu farklı bir duygu anlatılmaz"


Grup Başkanı Ahmet Çoruh ise, "Yurdun dört bir tarafından geldik. Rahmetli komutanımızı mezarı başında anma programı düzenledik. 110 kişi toplanarak geldik ve programı gerçekleştirdik, dualar ettik. Güzel bir dayanışma içerisinde program gerçekleştirdik. 24 yıl sonra bir araya geldik hiç birbirlerini görmeyen kardeşlerimizle mezarlık başında bir araya gelince duygusal anlar yaşandı. Bu farklı bir duygu anlatılmaz, insan yaşayınca görüyor. Bir yudum suyu paylaşmış kardeşlerimiz var, bir lokma ekmeği paylaşmış arkadaşlarımız var operasyonlarda, rahmetli komutanımız operasyonda bir elmayı 21 parçaya bölerek görev arkadaşlarına dağıtmış böyle bir dayanışma" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Çöl tozu Muğla’ya ulaştı Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarı sonrası Afrika üzerinden gelen çöl tozu bulutu, Muğla kıyılarına ulaştı. Akdeniz’den giriş yapan çöl tozu bulutu Antalya, Muğla, Isparta ve Burdur illerini etkisi altına aldıktan sonra Marmara ve Karadeniz üzerinden ülkeyi terk edecek. Muğla’da öğle saatlerinde etkisini arttıran Afrika çöl tozu, hava yağışlı olmamasına rağmen araçların üzerinde çamur zerrecikleri oluşturdu. Güneş ışınlarını örten toz bulutu, küçük yağmur tanecikleri halinde uzun süredir park halindeki araçların üzerini kapladı. Çöl tozu nedeniyle, özellikle kronik sağlık ve solunum problemi bulunan, kalp hastaları, çocuklar ve 65 yaş üstü kişiler gibi yüksek risk grubundaki kişilerin her türlü fiziksel egzersizden ve açık hava aktivitelerinden kaçınması önerildi. Milyonlarca metreküp toz minerali Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, şiddetli kum fırtınaları sonucu her yıl Sahra Çölü’nden atmosfere irili ufaklı milyonlarca metreküp toz minerali yükseldiğini belirterek, “Şiddetli kum fırtınaları sonucu her yıl Sahra Çölü’nden atmosfere yüz milyonlarca metreküplük toz mineralleri yükselmektedir. Toz minerallerinin büyüklüğüne bağlı olarak büyük çaplı mineraller daha yakın mesafede, kısa çaplı mineraller ise çok daha uzun ve kilometrelerce uzağa hareket edebilmektedir. Geçtiğimiz haftalarda bir benzerini yaşadığımız olayı bugün tekrar yaşıyoruz. Önümüzdeki birkaç gün beklediğimiz bu kum hareketi boyunca Kuzey Afrika’dan yüzlerce kilometre uzunluğunda gelen bir kum örtüsü Akdeniz ve ülkemizi geçerek Karadeniz’e kadar uzanmaktadır. Güneşin yeryüzüne erişmesini engellemesi nedeniyle yerküre içeresindeki sıcaklığı mevsim normallerinin altında tuttuğunu söyleyebiliriz. Gökyüzüne baktığımız zaman güneşi göremiyoruz ve gökyüzünün turuncu renk aldığını görüyoruz. Düşen yağışlar ve azalan rüzgar hareketlerine bağlı olarak yerküre üzerinde çamurlu bir durum ile karşı karşıya kalabiliyoruz” dedi. Yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalara uyarı Doç. Özçelik, çöl tozlarının sağlık açısından da değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Metreküpte 50 mikrogramın üzerinde bir toz solunumunun insan sağlığı için zararlı olduğu ifade edilmektedir. Özellikle açık havada çalışan astım hastası insanlar için risk teşkil etmekte, çocuklarda ve dezavantajlı gruplar içeresinde gerekli önlemlerin alınması, maske kullanılması ve toz hareketlerinin yoğunluğunun takip edilmesi uygun olacaktır” dedi.