GENEL - 01 Ağustos 2019 Perşembe 17:51

Büyükşehir ile STB işbirliği protokolü imzalandı

A
A
A
Büyükşehir ile STB işbirliği protokolü imzalandı

Sakarya Büyükşehir ile Sakarya Ticaret Borsası genel tarım projelerini ortak yürütülmesi için protokol gerçekleştirildi.

Sakarya Büyükşehir ile Sakarya Ticaret Borsası genel tarım projelerini ortak yürütülmesi için protokol gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, “Sakarya’mızı daha ileri noktaya taşımak için sektörel bazda kurumlarla işbirliğini çok önemsiyoruz” dedi.


Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile Sakarya Ticaret Borsası arasında şehrin kalkınması, ortak faydalar ve projeler üretilmesi konusunda işbirliği protokolü gerçekleştirildi. Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) yapılan toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı, Genel Sekreter Yardımcısı Bedrullah Erçin katıldı. Sakarya’da tarımsal faaliyetleri bir adım daha ileri taşımak istediklerini belirten Başkan Yüce, işbirliği anlaşmasının şehrimize hayırlı olmasını diledi.


Sakarya’da tarımın daha ileri bir seviyeye gelmesi için Sakarya Ticaret Borsası ile işbirliği protokolü imzalayan Ekrem Yüce, ”Bir dizi projeleri, bir dizi çalışmaları kurumlarla istişare etmekteyiz. Sağlık sektörü olarak, sanayi sektörü olarak, turizm sektörü olarak ve tarım sektörü olarak çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Sakarya’mızın borsa başkanı belediyemizin iş birliği ile onların kararlarıyla büyükşehrimizin iş birliği ile ve üst yönetimin kararlarıyla bir dostluk, kardeşlik ve iş birliği kararlılık toplantısını ve protokolünü imzalamak üzere buraya geldik. Buda bizim için tarihi bir gündür. Tarım sektörü hem ülkemiz için hem dünya için özellikle Sakarya için olamazsa olmaz sektörlerin içinde en önemli yerini alan bir sektördür. Çünkü Sakarya’mızda tarımsal alanda Türkiye’de çok önde giden bir konumdayız. Hep bitkisel üretimde hem de hayvansal üretimde Sakarya büyük adımlarla ilerlemektedir. Bununda lokomotifini borsamız üstlenmiştir. Bizler borsamızda büyükşehrin can cana kan kana etle kemik gibi birlikte olarak bütün faaliyetlerimizi iş birliği içinde götürme kararını alarak protokolü imzalamak üzere toplanmış bulunuyoruz. Serbest piyasaların önemli kurumlarından biri olan Ticaret Borsaları alıcı ve satıcıyı bir araya getirmeyi, fiyatların rekabet ortamında oluşmasını sağlayan en önemli kurumlardandır. Sakarya Ticaret borsası, Türkiye’nin ilk kurulan on borsasından biridir. Paydaşları ile birlikte değer oluşturarak şehrimiz için etkili çözümler üretmek istemektedir. Sakarya’nın ihtiyacı olan her geçen gün değeri artan, her geçen gün değeri yükselen Lisanlı Depoculuk çalışmaları Sakarya’da gerçekleştirilecektir. Lisanslı Depoculuk faaliyeti; ihracata konu olan ve uzun süreli muhafazaya ihtiyaç duyulan tarımsal ürünlerin uygun şartlarda depolanmasını sağlar. Bu konularda hizmet vererek depolanmaya uygun nitelikli hububat, mısır ve benzeri ürünleri, standardize edebilen ham mamulleri, standartla ve mamul özelliklerine göre koruma altına alarak depolamaktır. Bu depo inşallah Ticaret Borsamız ve büyük şehir ile iş birliği halinde gerçekleştirmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” dedi.


“Uluslararası eğitim ve araştırmalar için koordinasyon sağlanacak”


Tarım sektörü ve gıda sanayisi için gerçek bir zenginlik olan yerli ve milli tarımsal kaynakların kullanılacağını dile getiren Başkan Yüce, ”Tarımsal Destek ve Araştırma Merkezi kurulması ile tarım sektörü ve gıda sanayisi için gerçek bir zenginlik olan yerli ve milli tarımsal kaynakların kullanılması sağlanacaktır. Merkez bünyesinde AR-GE çalışmaları yürütülecek, iyi tarım uygulamaları yapılacak, çiftçi eğitimleri yapılacak, alternatif ürünler ve üretim teknikleri araştırılacaktır. Ayrıca uluslararası eğitim ve araştırmalar için koordinasyon sağlanacaktır. Şehrimiz bitkisel üretimde adeta ülkemizde ayrıcalıklı olan bir hazineye sahiptir. Bununla ilgili bir yandan tıbbi bir yandan spesifik ürünlerin üretilmesi ve bununla ilgili gen kaynaklarının oluşturulması gen bankasının kurulması yerli tohuma dönüşümün sağlanması bununla ilgili üreticilerimizin eğitilmesi ve AR-GE çalışmalarımızı üreticimizle paylaşmak için kurduğumuz bir birimdir. Bunun adına da Tarımsal Destek ve Araştırma Merkezi diyoruz. Reaksiyon alanlarının yanı sıra laboratuar, mevzuat salonu, depo alanı ve yükleme yerleri yapılacaktır. Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile Sakarya Ticaret Borsası arasında şehrimizin kalkınması ve ortak faydalar üretilmesi konusunda iş birliği yapılması, ortak projeler üretilmesi konusunda prensipte anlaşma sağlanmıştır. Bu iş birliğinin Sakarya’mıza, ülkemize ve dünya insanlığına hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.


Başkan Yüce’nin projeleri ile borsa projelerinin örtüştüğünü ve sadece isimlerinin farklı olduğunu söyleyen Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Adem Sarı, ”Başkanımızın tarımla ilgili projelerini henüz belediye başkanı olmamışken borsamızda konuştuk değerlendirdik. Aslında projelerimizin bazıları biraz örtüşüyor sadece isimleri farklı. Ben başkanıma burada çok teşekkür ediyorum. Tarıma önem verdiğini söylediklerinde belli ediyor. Biz göreve geldiğimiz günden buyana tarımı hep ön planda tuttuk. Tarım olmazsa bugün burada biz olmazdık insanın önce karnının doyması lazım. Ben şunu söylemek istiyorum; tarımı teknolojiyle birleştireceğiz bunun yanında artık çok farklı söylemler yapmalıyız. Toplantılara gittiğimizde konuşmacılarımız Türkiye’yi gelişmekte olan ülke statüsüne koyuyorlar biz artık gelişmiş ülke olmak istiyoruz. Hem tarımda hem başka yerlerde Dünya devletleri arasında Türkiye’nin adı geçtiğinde gelişmiş ülke olarak konuşulmasını istiyoruz. Bunu da bilim ve teknolojiyle yaparız. Bizim kafamızdaki bu proje tamamlanmış olduğunda ben eminim ki Dünyanın birçok ülkesinden Türkiye’ye heyetler gelecek ve siz bu işi nasıl yaptınız diye soracaklar. Ben burada büyükşehir belediye başkanımızın bize vermiş olduğu desteklerinden dolay kendisine teşekkür ediyorum ayrıca bu daha başlangıç diyorum” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fatih’te hareketli gece: Komşusunun kapısına balyoz ve matkapla saldırıp kapıyı ateşe verdi Fatih’te iddiaya göre, psikolojik sorunları olan bir kişi sesten rahatsız olduğu için üst komşusunun kapısını önce balyoz ve matkapla kırmaya çalıştı, başarılı olamayınca 4 kişinin bulunduğu evin dış kapısını ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay, saat 01.30 sıralarında Fatih İskenderpaşa Mahallesi Feyzullah Efendi Sokak’ta yaşandı. İddiaya göre, 5 katlı binanın 4’üncü katında oturan psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşularının çıkardığı sesten rahatsız olunca eline aldığı balyoz ve matkapla üst komşusunun kapısına vurarak açmaya çalıştı. 5’inci katta oturan komşuları neye uğradıklarını şaşırarak panik içinde polise haber verdi. Kapıyı balyoz ve matkapla açamayan saldırgan başarılı olamayınca kapıyı ateşe verdi. Özel harekat polisleri saldırganı etkisiz hale getirdi Olay yerine gelen polis ve itfaiye ekipleri balyoz saldırgana müdahale etmekte güçlük çekince olay yerine polis özel harekat ekipleri sevk edildi. Özel harekat ekiplerinin çalışmasıyla saldırgan etkisiz hale getirilirken dairede bulunan 4 kişi itfaiye ekiplerince evin camından merdiven aracıyla tahliye edildi. Binadan dışarı çıkmak istemeyen saldırgan polis özel harekat tarafından etkisiz hale getirilerek sedye ile binadan dışarı çıkarıldı. Sedye ile dışarı çıkarılan saldırgan ambulansla hastaneye kaldırıldı. Alt komşularının saldırısına uğrayan 4 kişi, saldırgandan şikayetçi olmak ve ifade vermek için polis merkezine götürüldü. Saldırı anında dairede olan ev sahibi Muhammet Enes, “Alt kattaki komşu eve matkapla içeri girmeye çalıştı, evin kapısını yaktı. Balyozla kapıya vurdu. Polisi aradık polis geldi. Camdan bağırıyorum ben polislere, yardımcı olsanıza adam kapıyı yakıyor. Adamı almıyorlar. Özel harekat geldi, tek bir adam ancak alabildi. Saldırgan benim alt komşum, daha önce hiçbir tartışma yaşamadık. Ruh hastası kendisi kuruluyor. Daha önce de biz polis çağırmıştık. Çevik kuvvet gelmişti kapıyı koçbaşıyla kırmıştı. Kapısını biz mi kırdık zannediyor artık. 2-3 akşamda bir geliyor. Daha önce 4-5 defa şikayetçi olduk. Birinci kattaki komşu onu da rahatsız ediyor, saldırıyor. O da şikayetçi oldu ama almıyorlar” dedi. Yanan kapı içeriden cep telefonu kamerasıyla anbean görüntülendi Görüntülerde, evde yaşayan 4 kişinin yaşadığı panik anları ve dışarıdan yanan kapının dumanlarının daireden içeri girdiği anlar görülüyor. Psikolojik sorunları olduğu iddia edilen saldırganın daha önce de aynı daireye matkapla saldırdığı iddia edildi. Hastaneye kaldırılan saldırganın hastanedeki işlemlerinin ardından ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürüldüğü öğrenilirken ekiplerin olayla ilgili çalışmaları sürüyor.
Aksaray Aksaray’da kontrolden çıkan otobüs bahçe duvarına çarptı: 8 yaralı Aksaray’da önüne aniden bir otomobilin geçmesi üzerine fren yapan tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. Kazada otobüs sürücüsüyle birlikte toplam 8 kişi yaralandı. Kaza saat 02.00 sıralarında Aksaray - Adana Karayolunun 6. kilometresinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Ankara’dan Diyarbakır’a giden Muhammet T. (45) idaresindeki 42 EKB 68 plakalı demir profil yüklü tır, önüne aniden geçen Şammas A. (29) yönetimindeki 68 AE 610 plakalı otomobili son anda fark ederek ani fren yaptı. Ani fren yapmasıyla birlikte tırın arkasından seyreden İstanbul - Adıyaman seferini yapan Murat T. (43) idaresindeki 02 AG 525 plakalı yolcu otobüsü tıra arkadan çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. 21 yolcunun bulunduğu otobüs kazasında otobüs şoförü ve 7 yolcu olmak üzere 8 kişi yaralandı. Kazayı gören diğer sürücüler durumu hemen 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekiplerince ilk müdahalesi yapılan 3 yaralı ambulanslarla Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine kaldırılırken, hafif yaralanan 5 yolcuya olay yerinde ayakta müdahale yapıldı. Hastanede tedavi altına alınan otobüs sürücüsü ve 2 yolcunun da durumlarının iyi olduğu öğrenilirken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Yaşanan kazayı anlatan tır sürücüsü Muhammet T., “Şahin bir gitti bir geldi derken, ben tanımıyorum sürücüsünü ama önüme durdu. Durunca da ben fren yaptım. Çok sert fren yapmadım aslında yavaştım ben, otobüs de vurmuş arkamdan. Ben Ankara’dan Diyarbakır’a gidiyordum” dedi. Otobüste bunulan yolculardan Kadir Göçer (54) ise “Şahin taksi tırın önünde ani fren yaptı. Tır şoförü de ona vurmamak için ani fren yapıyor. Otobüste ona vurmamak için sağa kırınca duvara vuruyor. İyi ki de duvara vurmuş. Direk tıra vursaydı çok kötü olurdu” diye konuştu. Kazanın ardından yolcular otobüs firması tarafından olay yerine tahsis edilen servis minibüsü ile terminalde bulunan başka bir otobüse taşındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.