SAĞLIK - 14 Aralık 2018 Cuma 16:41

Eğitim Araştırma Hastanesinde DUODOPA uygulaması başladı

A
A
A
Eğitim Araştırma Hastanesinde DUODOPA uygulaması başladı

Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Parkinson hastalığında yeni bir tedavi yöntemi olan DUODOPA uygulaması başladı.

Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Parkinson hastalığında yeni bir tedavi yöntemi olan DUODOPA uygulaması başladı.


Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniğinden Dr. Öğretim Üyesi Yeşim Güzey Aras ve Gastroenteroloji Kliniğinden Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Tarık Eminler’in başını çekitiği bir ekip tarafından Sakarya’da ilk defa uygulanan bir tedavi yöntemi ile yaklaşık 10 yıldır parkinson hastalığı olan ve son 1 yıldır eşinin yardımı olamadan tek başına yürüyemeyen hasta sağlığına kavuştu.



“DUODOPA tedavisi uygulamaları mevcuttur”


Konu ile ilgili açıklama yapan Nöroloji Kliniğinden Dr. Yeşim Güzey Aras,‘’Parkinson kronik, yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Beyinde yüzde 70 oranında hücre kaybına neden olur. Hastalık genetik ve çevresel etkenlerle ortaya çıkar. 65 yaş ve üzerinde her 100 kişiden birinde görülür. Toplumun yaşlanması ile birlikte her geçen gün hasta sayısı artmaktadır. Hastalığın ilk bulguları tek elde başlayan titreme, hareketlerde yavaşlama, yüz ifadesinde donuklaşma, yürümede bozulmadır. Tedavide kullanılan ilaçlar başlangıçta hastaların ellerde titreme ve yürümede bozulma şikayetlerini tama yakın düzeltse de zaman içerisinde hastalık ilerlemeye devam etmektedir. Bu durumdaki hastalara ilaç tedavisi yanında cihaz destekli tedaviler dediğimiz bir pompa yardımı ile göbekten ilaç uygulaması, halk arasında beyin pili olarak adlandırılan DBS ve bizim bugün hastamıza uyguladığımız DUODOPA tedavisi uygulamaları mevcuttur. Hastamız hastanemiz Hareket Bozuklukları ve Parkinson Polikliniğine hareketlerinin yavaşladığını ve son 1 yıldır eşinin desteği ile yürüyebildiğini söyleyerek başvurdu. Daha sonra hasta yatırılarak ayrıntılı olarak değerlendirildi. Hasta için en uygun tedavinin DUODOPA olduğuna karar verildi” diye konuştu.



“Evine taburcu ediliyor”


DUODAPA’nın perkütan endoskopik gastrojejunostomi adı verilen bir sistem ile uygulandığını ifade eden Gastroenteroloji Kliniğinden Dr. Ahmet Tarık Eminler, “Bu sistemin mideye yerleştirilen bir ucu bağırsaklara uzatılan bir ucu dışarıda bırakılan tüp aracılığı ile yapılıyor. Dışarıda bırakılan uca bir pompa takılarak DUODOPA’nın gün boyunca hastanın bağırsaklarına bu sistem yardımı ile veriliyor. Günde 10-15 kez ilaç içmek zorunda kalan hastalar bu sayede içtiği ilaçların birçoğundan kurtularak işlemden 3-4 gün sonra hastanın evine taburcu ediliyor” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Fethiye’de Softbol Türkiye Şampiyonası başladı Muğla’nın Fethiye ilçesinde Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası, açılış seremonisi ile başladı. Kız sporcular 5 gün boyunca mücadele edecek. Türkiye Okul Sporları Federasyonu tarafından Fethiye’de ilk defa düzenlenen Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tören geçişiyle başlayan şampiyonada, kız öğrenciler 5 gün boyunca mücadele edecek. 29 Nisan Pazartesi gününe kadar devam edecek karşılaşmaların ardından küçük kızlar ve yıldız kızlar Türkiye şampiyonları belli olacak. 16 ilden 33 takımla 500 sporcunun katıldığını söyleyen Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor” dedi. Açılış töreninde sporculara hitap eden Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Geçen hafta okul sporları Beyzbol şampiyonasını ilçemizde tamamlamıştık. Farklı spor dallarının müsabakalarında öğrencilerimizi misafir ediyoruz. Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor. Bu anlamda federasyon başkanımıza da teşekkür ediyoruz. 16 ilden 500 sporcumuz, 33 takımımız var. Pazartesi günü de Türkiye şampiyonlarımız için ödül töreni yapacağız” dedi.
Diyarbakır Diyarbakırlı öğrenciler NASA Conrad Challenge 2024 Finallerinde Türkiye’yi temsil ediyor Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü öğrencilerinden oluşan Healthy Companions takımı, Houston NASA Uzay Merkezi’nde düzenlenen Conrad Challenge 2024’te Türkiye’yi temsil edecek tek takım olarak seçildi. Conrad Challenge, NASA bünyesinde düzenlenen prestijli bir yarışma olup, Healthy Companions takımı Türkiye’deki tek temsilci olarak 1000 takım arasından 5 finalistten biri olarak seçildi ve NASA’nın Houston Uzay Merkezi’ne gitmeye hak kazandı. Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Yağmur Delal Cengiz, Beyza Kaya, Dilvin Laçin, Adar Özalkak, Mir Baran Esen ve Diyar Karabulut tarafından oluşturulan Healthy Companions, NASA tarafından 13-18 yaş arasındaki öğrencilerin küresel etki oluşturmak, sorunları çözmek için bilim, teknoloji ve inovasyonu kullanarak projeler yürütüp, girişimcilik özelliklerini ortaya koymaları için düzenlediği Conrad Challenge’a Türkiye’yi temsil ediyor. Healthy Companions, evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarının sağlık durumunu izlemelerine yardımcı olan yenilikçi bir cihaz geliştirdi. Nabız oksimetrisi ve rektal sıcaklık algılama gibi son teknolojileri kullanarak, projeleri kullanıcıların evcil dostlarının sağlık durumunu kapsamlı bir şekilde takip etmelerini sağlıyor. Ürünleri aynı zamanda telefon uygulamasıyla bütünleşmiş bir şekilde yapay zeka desteği de sunuyor, böylece evcil hayvan sahiplerine daha kişiselleştirilmiş çözümler sunabiliyor ve sağlık durumu ile ilgili önemli bilgiler sağlıyor. Healthy Companions takımı, "Türkiye’den bu aşamaya ulaşan tek takım olarak ülkemizi Amerika Birleşik Devletleri’nde temsil etmenin gururunu taşıyoruz. Uzun süredir çaba sarf ettiğimiz projemizi dünyaya tanıtmak bizi oldukça heyecanlandırıyor" dedi. Healthy Companions, tasarım sürecinde basit ve kullanıcı dostu bir arayüz oluşturmaya özellikle odaklandı ve prototip aşamasında birçok deneme ve test gerçekleştirerek en pratik tasarımı hayata geçirdi. Barınaklar ve veteriner ve sosyal hizmet kuruluşları gibi kurumlardan da geri bildirim alarak ürünlerini geliştirdi. Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Kampüsü Kurucu Temsilcisi Zeki Esen, Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Liseleri’nde araştırmacı, bilimin gücüne inanan, yenilikçi, bilim ve teknoloji üreten, ülkemizin geleceğine yön verecek nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Sevgili öğrencilerimizin göstermiş oldukları bu başarı uluslararası arenada inovasyon ve teknolojiye olan katkısını bir kez daha vurguluyor. Öğrencilerim adına mutlu ve gururluyum. NASA’nın Texas’taki Uzay Merkezi’nde gerçekleşecek finale katılmaya hak kazanan Healthy Companions değerli işler ortaya koyacaklarına inanıyorum ve onlara başarılar diliyorum” dedi.