GENEL - 16 Mayıs 2019 Perşembe 14:45

Öğrencilerle - dolmuşçular arası ücret kavgası

A
A
A
Öğrencilerle - dolmuşçular arası ücret kavgası

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Adapazarı Meslek Yüksek Okulu’nda (MYO) öğrenim gören öğrencilerle dolmuşcular arasında ücret verilmediği iddiasıyla kavga çıktı.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Adapazarı Meslek Yüksek Okulu’nda (MYO) öğrenim gören öğrencilerle dolmuşcular arasında ücret verilmediği iddiasıyla kavga çıktı. Yaşanan kavga güvenlik kamerasına saniye saniye yansırken, olay anını anlatan Öğrenci Muaz Berne yaptığı açıklamada, “Biz onların çocukları, kardeşleri yaşındayız ve onların bu yaştaki çocukları darp etmeleri gerçekten acı verici bir durum” dedi.


Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Adapazarı MYO’da öğrenim gören öğrenciler ile Camili hattında dolmuşçuluk yapan şoförler arasında iddiaya göre ücret verilmediğinden dolayı tartışma çıktı. Tartışma MYO’nun önünde kavgaya dönüştü. Güvenlik görevlilerin ve vatandaşların araya girmesiyle kavga sonra erdi. Yaşanan olay sonrasında öğrenciler şoförlerden davacı ve şikayetçi olarak karakola ifade verdikleri öğrenildi. Okulun önünde yaşanan kavga güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde öğrencilerle ile şoförlerin kavga ettiği an gözüküyor. Yaşanan olay sonrası okul önünde durakta öğrenciler dolmuşa binmeme eylemi yaptı. Gerçekleşen eyleme SUBÜ Rektörü Mehmet Sarıbıyık, öğretim görevlileri, öğrenciler katıldı.



“Biz onların çocukları, kardeşleri yaşındayız”


Olay anını gören öğrenci Muaz Berne yaptığı açıklamada, "Arkadaşımla dolmuşa bindik ve kendisi bana dolmuş ücretini uzattı ve ben parayı alıp dolmuşçuya verdim. Arkadaşımın yanına oturdum ve daha sonrasında dolmuşçu ise aranızdan bir kişi parasını vermedi inerken onu uyaracağım diye bir söylentide bulundu. Dolmuştan inerken arkadaşımı sen paranı vermedin demesi üzerine arkadaşım beni yanına çağırdı ve bende biz paramızı verdik dedim. Daha sonrasın da şoför ile arkadaşlarım arasında sözlü bir münakaşa oldu ve biz daha sonrasında okula doğru yürümeye başladık. Dolmuş şoförü arkamızdan korna çalmaya başladı ve arkasından 3-4 tane daha dolmuş geldi. Hiç bir şekilde bir şey demeden arkadaşımı darp etmeye başladılar. Ayırmaya gelen arkadaşımı da aralarına alıp darp etmeye devam ettiler ve bende bir şekilde arkadaşımı aralarından alıp okula götürdüm. Dolmuş şoförleri sözlü tacizlerine devam ederken öğretmenlerimiz geldi durum polis ekiplerine ihbar edilince polis ekipleri hepimizi emniyete götürdü. Emniyette hepimiz ifadelerimizi verdik ve bu durumun arkasında duracağız. Biz onların çocukları, kardeşleri yaşındayız ve onların bu yaştaki çocukları darp etmeleri gerçekten acı verici bir durum " dedi.



“Özür dileyene kadar belediye otobüslerini kullanmalarıdır”


SUBÜ Rektörü Mehmet Sarıbıyık Sarıbıyık, "Ramazan ayı içerisinde böyle bir durumla karşılaştığımız için gerçekten üzüntü duyuyoruz. Öğrencilerimize yapışan bu yanlış durumun bize yapılan bir hakaret olarak kabul ediyoruz ve bu olayı kınıyoruz. Minibüslerin görevi vatandaşa ve öğrencilere hizmet etmek ve bu çocuklar başka şehirlerden başka ülkelerden buraya okumak için gelen öğrenciler bizim emanetimiz olan bu öğrencilere sahip çıkmamız gerekiyor. Dolayısıyla kimsenin öğrenciye bu şekilde davranmasının hakkı yoktur hukuki açıdan da böyle bir durum söz konusu olamaz. Öğrenci parayı verdiğini iddia ediyor bu yaşanan olayı dolmuşta yaşanan sıradan bir hadise olarak düşünüyorum ama dolmuşçuların toplanarak üniversiteyi basması ve üniversitenin önünde 3-4 dolmuşçunun öğrenciyi darp etmesi kabul edilebilir bir şey değildir. Olay savcılığa intikal etmiş ve bundan sonrada olayı yakinen takip edeceğiz. Öğrencilerimizden de istirhamımızda dolmuşçular kendilerine nazik davranmıyor ise ve dolmuşçular bu durumdan özür dileyene kadar belediye otobüslerini kullanmalarıdır" diye konuştu.



“Bu bizim alın terimizdir”


Dolmuş şoförü Muhammed Akduman ise yaptığı açıklamada, "Öğrenciye sen ücretini ödemedin dedim. Öğrencide ben ücretimi arkadaşıma verdim o size iletti dedikten sonra, verdiysen vermişsindir sorun değil dedim. Arkadaşı ise 2 TL’den ne olacak diye tepki gösterdi. Bende biz sabahtan akşama kadar para kazanarak evimize ekmek götürüyoruz bu bizim alın terimizdir diye söyledim. Daha sonrasında bana ses yükseltmeye başladılar ve bende parayı verip vermediklerini teyit etmek için görüntüleri izletmek istedim ve durağa davet ettim. Öğrenciler ise biri aracın sağ kapısına diğeri ise sol kapıya geçti ve ben araçtan indiğim anda bana vurdu" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.