ASAYİŞ - 17 Ocak 2021 Pazar 16:00

Yasağı delip kazaya karışan 2 kişi cezadan kaçamadı

A
A
A
Yasağı delip kazaya karışan 2 kişi cezadan kaçamadı

Sakarya’nın Karasu ilçesinde kar yağışı nedeniyle kayganlaşan yolda kontrolden çıkan araç yan yattı.

Sakarya’nın Karasu ilçesinde kar yağışı nedeniyle kayganlaşan yolda kontrolden çıkan araç yan yattı. Kazayı yara almadan atlatan 2 kişiye sokağa çıkma kısıtlamasına uymadıkları için para cezası kesildi.


Kaza, Karasu-Kaynarca D014 karayolu üzerinede meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Karasu istikametinden Kaynarca istikametine seyir halinde olan Veysel K. idaresindeki 54 VE 332 plakalı araç, Denizköy Mahallesi mevkiinde sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi ile yoldan çıkarak yan yattı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, itfaiye ve jandarma ekipleri sevk edildi. Yoldan çıkarak yan yatan araçta bulunan sürücü ve bir bayan yolcu, araçtan kendi imkanlarıyla çıkmayı başardı. Sağlık ekiplerinin kontrolünden geçen kazazedeler, olayı şans eseri burunları bile kanamadan atlattı.


Araç Sürücüsü Veysel K., “Karasu istikametinden Kaynarca istikametine gidiyorduk. Yaklaşık 60 kilometre hızla seyir halindeydim. Ne olduğunu anlamadım, araç yolda kaydı ve dönerek burnunu Karasu’ya verdi. Sonra kendimizi araç içinde yat dönmüş halde bulduk” dedi.


Araçtan çıkmayı başaran bayan yolcu, jandarma ekiplerinin yardımıyla jandarma aracına alındı ve ihtiyaçları karşılandı. Sokağa çıkma izinleri bulunmayan sürücü ve yanındaki yolcuya, sokağa çıkma kısıtlamasına uymadıkları için 3 bin 150 lira cezai işlem uygulandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.