SAĞLIK - 27 Ocak 2020 Pazartesi 16:28

Anne adaylarına soğuk hava uyarısı

A
A
A
Anne adaylarına soğuk hava uyarısı

Kış aylarına denk gelen gebelik dönemi, anne adayının ve bebeğin sağlığı için özel dikkat ve bakım gerektiriyor.

Kış aylarına denk gelen gebelik dönemi, anne adayının ve bebeğin sağlığı için özel dikkat ve bakım gerektiriyor. Soğuk havanın yol açabileceği üst solunum yolu enfeksiyonları gerekli önlemler alınmazsa anne ve bebek için önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor.


Medicana Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Opr. Hatice Yağmurkaya Balkay, anne adaylarının kış aylarını üst solunum yolu enfeksiyonu (ÜSYE) yaşamadan sağlıklı geçirebilmeleri için neler yapmaları gerektiği konusunda bilgi verdi.



Bağışıklık sistemi güçlendirilmeli


Bölümünden Opr. Hatice Yağmurkaya Balkay, “Üst solunum yolu enfeksiyonu ortaya çıkmadan önce bundan korunmak için gerekli önlemler alınmalıdır. Kapalı ve kalabalık yerlerde uzun süre kalmamak, kapalı ortamları havalandırmak, üst solunum yolu enfeksiyonu olan kişilerle aynı ortamda bulunmamak, uygun kıyafet seçimi ile soğuktan korunmak, dengeli beslenme ile bağışıklık sistemini güçlendirmek, elleri sık sık yıkamak, ısınmak için kullanılan soba ve kaloriferin oluşturduğu hava kuruluğunu önlemek için ortamın havasını nemlendirmek üst solunum yolu enfeksiyonlarından koruyucudur” dedi.



Grip aşısı güvenle yaptırılabilir


Dr. Balkay şöyle devam etti: "Gebeliğin 14’üncü haftasından sonraki bölümü sonbahar ve kış aylarına denk geliyorsa, grip aşısı yaptırmak üst solunum yolu enfeksiyonundan korunmak için uygun bir yöntemdir. Grip aşısı canlı virüs içermediğinden gebelerde rahatlıkla uygulanabilir ve yüzde 70-90 oranında koruyuculuk sağlar. Grip aşısı üst solunum yolu enfeksiyonu açısından daha riskli olan gebelere gebelik haftasına bakılmadan ilk 3 ayda da yapılabilir.”



Enfeksiyon mutlaka kontrol altına alınmalı


Balkay, “Gebede üst solunum yolu enfeksiyonu ortaya çıktığında buna yol açan virüs nedeniyle bebeğin zarar görmesi beklenmez. Ancak yüksek ateş yüzünden ilk aylarda düşük ve sonraki aylarda ise erken doğum tehlikesi oluşabilir. Ayrıca gebede üst solunum yolu enfeksiyonu kontrol altına alınamazsa zatürre ve bronşite yol açabilir. Bu durumda da gebenin hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gerekir” bilgilerini verdi.



Mutlaka uzman doktora başvurun


Hastalık belirtileri oluşmaya başladığı anda yeterli istirahat, bol sıvı almak, C vitamini içeren gıdaları daha fazla tüketmenin yararlı olabileceğini belirten Opr. Hatice Yağmurkaya Balkay, “Bütün bunların yapılmasına rağmen ateş ve solunum güçlüğü oluşuyorsa ya da üst solunum yolu enfeksiyonu gebeliğin son haftalarında geçirilmekte ise; doğduğunda bebeğe de bulaşma riski bulunduğundan mutlaka doktora başvurulmalıdır. Gebede üst solunum yolu enfeksiyonu tedavisinde kullanılabilen ilaçlar vardır. Ancak doktora danışılmadan ilaç alınması veya tam tersi uzman doktorun verdiği tedavinin gebeliğe ve bebeğe zarar verir düşüncesi ile kullanılmaması istenmeyen sonuçlara yol açabilir” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Antalya’ya tarımsal kalkınma hibesi Antalya Ticaret Borsası (ATB) Nisan ayı Meclis Toplantısı, düzenlendi. Çandır, Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından sunulan IPARD hibelerinin 81 ili kapsayacağını açıklayarak, "Antalya olarak en üst seviyede faydalanılmasını diliyorum” dedi. ATB Nisan ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında üyelerin katımıyla gerçekleşti. Yönetimin bir aylık çalışmasıyla ilgili üyelerin bilgilendirildiği toplantıda, ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, tarım, ekonomi, Antalya ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. "İhracata odaklanmalıyız" Antalya’nın yılın ilk çeyreğindeki ihracat performansının geçen yılın altında kaldığını, 2023 yılı ilk çeyreğinde toplam ihracat yüzde 10’a, yaş meyve sebze ihracatı yüzde 33’e ve hububat ihracatının yüzde 50’ye yakın ihracat artışı ile ülke ortalamasının çok üzerinde gerçekleştiğini belirten Çandır, “Bu yılın ilk çeyreğinde Antalya’nın toplam ihracatının yüzde 1’den, yaş meyve sebze ihracatımız yüzde 12’den ve hububat ihracatımız yüzde 5’ten fazla azalarak ülke ortalamasının çok altında kalmıştır. Önümüzdeki aylarda ihracatta daha fazla düşüş yaşamamak için ihracat konusuna bir an önce odaklanmalıyız” diye konuştu. IPARD desteklerinden yararlanma çağrısı Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından sunulan IPARD hibelerinin uzun zamandır 42 ili kapsadığını, Antalya ve diğer 38 ilin desteklerden faydalanması talebini karar vericilere ilettiklerini kaydeden Çandır, “Bu talebimiz bu yıl karşılık buldu ve artık IPARD hibeleri 81 ilimizde verilecek. Başta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu. Program takviminin açıklanmasıyla Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil Bülbül ev sahipliğinde bölge koordinatörü ve üyelerin katılımıyla desteklemelerle ilgili bilgilendirme semineri düzenlediklerini anımsatan Çandır, “İlgilinin yüksek olduğu seminerde üyelerimizin aklındaki tüm sorular yanıtlandı. Etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen Halil Bey’e, bölge koordinatörüne ve ekibine teşekkür ediyorum. Üretimin çeşitlendirilmesi, ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması gibi alanlarda proje çağrısı yoluyla destekler sunulan IPARD hibelerinden başta üyelerimiz olmak üzere Antalya olarak en üst seviyede faydalanılmasını diliyorum” dedi. Başkan Çandır, bu yıl 27’ncisi düzenlenecek Hasyurt Tarım Fuarı’nın 8-10 Mayıs tarihlerinde gerçekleşeceğini belirtti. Çandır, Türkiye’nin ilk tarım fuarı olan ve Antalya Büyükşehir Belediyesi, Finike Belediyesi, Antalya Tarım Konseyi, Kumluca Ticaret Borsası ve Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası’nın iş birliğiyle düzenlenen fuara davette bulundu. Meclis’te üyeler, sektörleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.