GENEL - 01 Aralık 2020 Salı 18:25

Başkan Cemil Deveci: “Pandemi sürecinde Samsun’daki tüm kurumlar ile iş birliği halindeyiz”

A
A
A
Başkan Cemil Deveci: “Pandemi sürecinde Samsun’daki tüm kurumlar ile iş birliği halindeyiz”

Atakum Belediye Meclisi, kente deprem izleme istasyonlarının kurulması, Kültür Merkezi’nin tamamlanması ve eğitime sağlanacak destekleri görüştü.

Atakum Belediye Meclisi, kente deprem izleme istasyonlarının kurulması, Kültür Merkezi’nin tamamlanması ve eğitime sağlanacak destekleri görüştü.


Korona virüs salgını ile mücadelede tüm kamu kurumları ile iş birliği içerisinde çalışma yürütüldüğünü belirten Başkan Av. Cemil Deveci, karantinadaki yurttaşların evlerine her gün yemek dağıtıldığını hatırlatarak AtaMarket Gıda Bankası’na destek beklediklerini kaydetti.



Atakum Belediye Meclisi Aralık Ayı Olağan Toplantısı, Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci başkanlığında gerçekleşti. Korona virüsle mücadele önlemleri kapsamında Atakum Belediyesi Kültür ve Eğlence Merkezi’nde sosyal mesafe kuralları uygulanarak yapılan toplantıda Atakum Kültür Merkezi’nin tamamlanması, kente deprem izleme istasyonlarının kurulması ve eğitime sağlanacak destekler görüşüldü. Başkan Deveci, Yenimahalle 3145. Sokak’ta yapılan parka, geçen ekim ayında yaşamını yitiren Cumhuriyet Halk Partisi Samsun İl Gençlik Kolları Başkanı Furkan Demir’in adının verildiğini, Şehit Polis Hakan Kara’nın isminin de Atatepe Mahallesi 3512. Sokak’ta inşa edilen parkta yaşatılacağını açıkladı. Atakum Belediye Meclisi’nin CHP ve İYİ Parti’li üyeleri, verdikleri ortak önerge ile Atakum’daki bir parka ‘Sağlık Çalışanları’ adının verilmesini teklif etti. Tüm meclisin desteklediği teklif, oybirliği ile kabul edildi. Atakum Belediyesi’nin korona virüs salgını ile mücadele sürecinde etkin çalışmalar yürüttüğünü belirten Başkan Deveci, “Kaymakamlığımız ile ortak bir süreç yürütüyoruz. Zaman zaman Sayın Valimiz de katılıyor. Pazar denetimlerimizi Kaymakamlık ile birlikte sürüyor. Filyasyon ve karantina denetim çalışmalarını İl Sağlık Müdürlüğü ile birlikte yapıyoruz, araç ve personel desteği veriyoruz” dedi.



“Pandemi destek ekibimiz kapı kapı yemek dağıtıyor”


Atakum Belediyesi Pandemi Destek Ekibi’nin Özgür Bölüşüm Derneği ve AtaMarket Gıda Bankası ile birlikte korona virüs nedeniyle evlerinde zorunlu izolasyonda bulunan yurttaşlara kapı kapı dolaşarak yemek dağıtımı yaptığını hatırlatan ve gıda bankasına destek isteyen Başkan Deveci, “Hasta olup evde koruma altına kalan ailelere yemek desteği sağlıyoruz. Gıda bankasına ilişkin sizin dikkatinizi bir kez daha çekmek istiyorum. Aranızda farklı iş çevreleri ile ilişkide olan birçok arkadaşımız var. Gıda bankası çok önemli bir konu arkadaşlar. Bu protokol sizin oylarınızla imzalandı. Karadeniz’de tek ve çok başarılı bir uygulama. Tam zamanında açtık. Çünkü öyle görünüyor ki 2021’i de sıkıntılı geçireceğiz. Hastalıktan kurtulsak bile ekonomik sıkıntılar yakamızı bırakmayacak. Gıda bankasının; inancımızdan, kültürümüzden, gelenek ve göreneklerimizden aldığımız dayanışma kültürünün karşılığının olduğunu unutmamamız gerekiyor. Biliyorsunuz, gıda bankasına yapılan yardımlar vergiden de düşülüyor. Bu konuda sohbeti geçen her yerde sizden Atakum Belediyesi’nin bu faaliyetini anlatmanızı rica ediyorum. Bu yolla önemli bir kamu hizmetine dayanışma sağlamış olursunuz” diye konuştu.



“Samsun’da deprem riski bir derece yükseldi”


Belediye Meclisi, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte Türkiye’nin farklı kentlerine Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonları kuran Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) ile işbirliği yapılmasını görüştü. Mecliste oybirliği ile komisyona sevk edilen karara göre, Atakum Belediyesi, DOHAD tarafından Samsun’da kurulacak ve Türkiye’nin batı bölgelerindeki diğer noktalar ile eşgüdümlü şekilde çalışacak olan Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonları için destek sağlayacak. Atakum’da kurulacak olan istasyonlar ile depremlere ilişkin sistematik olmayan yer hareketleri izlenerek ve olası depremlerin önceden tahmin edilmesine katkıda bulunulacak. Samsun’da deprem riskinin bir derece yükseltildiğini hatırlatan Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, “İstanbul Teknik Üniversitesi ile iş birliği içerisinde Türkiye’nin değişik il ve ilçelerinde yer hareketlerinin ölçümüne ilişkin cihazlar kuruluyor. Bunu belediyelerle ortak bir protokol dahilinde yürütüyorlar. Bizim yükümlülüklerimiz var, onların yükümlülükleri var. Faydalı ve kamu yararı olan bir hizmet. Samsun deprem yönünden bir derece daha yükseltildi ikinci derece deprem bölgesi ilan edildi. Bu yönüyle böyle bir hizmetin yararlı olacağına inanıyorum” diye konuştu.



“Kültür merkezi için bakanlıktan destek talep edeceğiz”


Atakum Belediye Meclisi, Mimarsinan Mahallesi’nde inşasına 2012 yılında başlanan ancak kaynak yetersizliği nedeniyle tamamlanamayan Atakum Kültür Merkezi’nin yapım işleri için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na destek başvurusunda bulunulmasını görüştü. Meclis’in oybirliği ile komisyona sevk ettiği karara göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Kamu Eliyle Yapılan Kültür Yatırımlarına Destek Projesi’ kapsamında hibe ve kredi başvurusu yapılacak. Başkan Cemil Deveci, “Çok amaçlı bir toplantı salonu var. Bir proje hazırlamıştık. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu tip yer ve projelere ilişkin hibe, kredi olanağı sağlıyor. Meclis kararından sonra Bakanlığa talebimizi, projemizi ileteceğiz. Buradaki Çevre ile Kültür bakanlıklarının yetkilileri inceleme yaptılar. Yüzde 50’sinden fazlası belediye tarafından tamamlanan projelerde bakanlık bitirilmesi için üzerini tamamlıyor. Bizim de yüzde 54 oranında civarında imalatımız var. Geri kalan bölümünün tamamlanması adına bakanlıktan kredi talep edeceğiz” şeklinde konuştu.



“Belediye hizmetlerini sivil toplumla yürütmeye çalışıyoruz”


Ayrıca Atakum Eğitim Kooperatifi (ATEK) ile ortak hizmet protokolü imzalanmasına yönelik karar da Meclis’te oybirliği ile komisyona sevk edildi. Protokol hakkında Meclis üyelerine bilgi veren Başkan Deveci, “ATEK bizim eğitim anlamında kuruluşuna öncülük ettiğimiz kooperatif. Belediyenin belli başlı hizmetlerini kooperatifle işbirliği yaparak sürdürmeyi düşünüyoruz. Daha çok belediye hizmetlerini, kamu ağırlıklı da olsa sivil toplum örgütleriyle, buna benzer gönüllülerle birlikte taşınmasından ve yükün paylaşılmasından yana bir model geliştiriyoruz. Daha önceki toplantıda Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ni örnek vermiştim. Bir kez daha tekrar edeyim. Kayseri Büyükşehir Belediyesi, sivil toplum örgütleriyle birlikte proje üretebilme uygulamasının içinde Türkiye’nin ilklerinden biri. Bu başarının üzerine doktora tezi çalışılmış. Biz de buna benzer bir yöntemle gidiyoruz. Siz meclis üyelerinden de kendi çevrenizde buna benzer Atakum’a taşımanız gereken, Atakum ile paydaş olarak görmemiz gereken sivil toplum kuruluşları ile aramızda diyalog sağlamanızı rica ediyorum” açıklamasında bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Gastronomideki yenilikler konuşuldu Düzce Üniversitesi Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu tarafından düzenlenen etkinlikte, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Alper Kurnaz ile Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Vahit Oğuz Kiper, öğrencilerle buluştu. Düzce Üniversitesi Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Muammer Mesci, yeni gelişmelerde uzmanlaşmanın öğrenciler için bir zorunluluk olduğunu ifade ederek teknolojiyi takip eden kişilerin rekabette avantaj sağlayacağını dile getirdi. Programın ilk konuşmacısı Doç. Dr. Alper Kurnaz, gastronomideki yeni trendler üzerinde durdu. Yeni trendler arasında dijital gelişmelerin önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Kurnaz, 3D yazıcılar, yapay zeka, nörogastronomi gibi uygulamaların gastronomi alanını dönüştürdüğünü vurguladı. Mutfaktaki aşçının dijital araçları kullanarak aynı zamanda sürdürülebilirliği de sağladığını sözlerini ekledi. Programın diğer davetli konuşmacısı Dr. Öğr. Üyesi Vahit Oğuz Kiper ise uzayın ticarileşmesinden bahsederek, gözünü göğe diken insanların merak duygusuyla uzay turizmini canlandırdığının altını çizdi. İnsan hayatı ile turizm döngüsü arasında yakın benzerlik olduğunu söyleyen Kiper, temel güdünün meraktan oluştuğunu belitti. Geleceğin turizmcileri olarak öğrencilerin teknik bilgiler de gerektiren iki kritik ve güncel konu ile ayrıntılı olarak bilgilendirildiği ve turizmin geleceğinde önemli noktaların paylaşıldığı etkinlik, teşekkür belgelerinin takdimi ile sona erdi.
Antalya Antalya’da nefes kesen orman yangını tatbikatına 2 sikorsky helikopter ve 3 uçak destek verdi Antalya’da orman yangınları ile mücadele kapsamında gerçekleştirilen orman yangını tatbikatı adeta nefesleri kesti. Tatbikatta metrelerce havaya çıkan alevlere havadan 2 adet S-70 sikorsky helikopter ve 3 airtractor söndürme uçağı müdahale etti. Karadan çok sayıda arazöz ve 82 personelin görev aldığı yangın dakikalar içerisinde söndürüldü. Tatbikatı yakından takip eden Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, orman yangınları ile mücadelede geçmiş yıllara göre büyük aşama kaydettiklerini söyleyerek yangına müdahale suresinde hedefin 10 dakika olduğunu belirtti. Orman Genel Müdürlüğü tarafından Orman Yangınları ile Mücadele kapsamında Döşemealtı İlçesinde Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezi’nde tatbikat gerçekleştirildi. Tatbikat çerçevesinde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangın simülasyon merkezini ziyaret etti. Bakan Yumaklı’ya yaşanabilecek bir orman yangınında eylem planı harita üzerinde anlatıldı. Ardından ise ormanlık alan içerisinde tatbikat gerçekleştirildi. Tatbikat gereği belirli bir alanda orman yangını oluşturuldu. Daha sonra ise ihbarla bölgeye hava ve kara unsurları sevk edildi. Yangına ilk olarak 2 adet S-70 sikorsky helikopter ve 3 airtractor söndürme uçağı müdahale etti. Hava unsurlarının müdahalesi ile büyük çapta sundurulan yangına karadan ekipler yönlendirildi. 82 personelin katıldığı yangında 13 arazöz, 2 ilk müdahale aracı, 1 dozer, 2 yangın yönetim aracı, 1 greyder, 1 treyler, 2 su ikmal aracı görev aldı. Yangın dakikalar içerisinde söndürüldü. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangını söndürmede görev alan hava ve kara ekibine teşekkür etti. “Son 22 yılda 7 milyardan fazla fidanı toprakla buluşturduk” Tatbikatın ardından Bakan Yumaklı, Orman Genel Müdürlüğü’nün yangınla mücadele kullandığı hava ve kara araçlarında incelemelerde bulunarak personelden bilgi aldı. İncelemelerin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan İbrahim Yumaklı, “Ülkemiz Akdeniz Havzası’nda yer alması nedeniyle; küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkeler arasında yer alıyor. Bütün doğal afetlerle Bakanlık olarak etkin şekilde mücadele ediyoruz. Ülkemiz yüzölçümünün yaklaşık yüzde 30’u ormanlardan oluşuyor. Son 22 yılda 7 milyardan fazla fidanı toprakla buluşturduk. Elbette bir yandan da bu ormanlarımızı korumak için olağanüstü bir gayret gösteriyoruz. Orman yangınlarının çıkış nedenlerinin yüzde 90’ı insan kaynaklıdır. Bunlar ihmal ve dikkatsizliktir. Zira bilimsel çalışmalar, önümüzdeki yıllarda iklim şartlarına bağlı olarak orman yangınlarının artacağını gösteriyor. Bizler de bu gerçek karşısında, geçmişten gelen tecrübelerimizle birlikte gerekli tüm tedbirleri almaya gayret ediyoruz. Bu çalışmalarımızı yangın öncesi, yangın sırası ve yangın sonrası diye üçe ayırıyoruz” dedi. Hedef 10 dakika Yangını önlemek için çocuklar, öğrenciler, orman köylüleri ile çeşitli meslek gruplarına yönelik eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri yürütüldüğüne dikkat çeken Bakan Yumaklı, “Yangın sırasındaki çalışmalarımız ve bu mücadeleye baktığımızda; geçmiş yıllara göre büyük aşama kaydettiğimizi söyleyebiliriz. Yangının ilk tespitinden son ateşin söndüğü ana kadar, hem yönetimi hem mücadelesinde Orman Genel Müdürlüğümüzün tecrübesini görüyoruz. Bu mücadelede başarılı olmamızda devletimizin ilgili kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarımızın ve vatandaşlarımızın desteklerinin de çok önemli olduğunun altını çizmeliyim. Geçmişte 40 dakikaları bulan ilk müdahale süresini bugün, 11 dakikaya indirmiş bulunuyoruz, geçtiğimiz yıl bunu 10 dakikaya düşürmek için mücadele ettik, hedefimiz 10 dakikaya düşürmek. Ülkemiz genelinde, 776 yangın gözetleme kulesi ve yerli-milli insansız hava araçları sayesinde tabiri caizse nokta atışı etkili bir mücadele gerçekleştiriyoruz. Yangına müdahale noktasında; ihtiyaçlarımız doğrultusunda kapasite artırımı ve teknoloji geliştirme odaklı bir strateji izliyoruz” ifadelerine yer verdi. "105 helikopterimiz, 26 uçağımız ve 14 İHA’mız ormanlarımızı çelik kanatlarıyla adeta kucaklamaktadır" Yangınlarla mücadelede tarihin en büyük hava filosunun kurulduğunu belirten Yumaklı, “105 helikopterimiz, 26 uçağımız ve 14 İHA’mız ormanlarımızı çelik kanatlarıyla adeta kucaklamaktadır. Türk savunma sanayiimizin ürettiği Bayraktar TB2 ve Aksungur İHA’larımız ile T-70 Nefes helikopterlerimizin filomuza ayrı bir güç verdiğini de vurgulamak isterim. Daha etkili bir mücadele için, her hava aracımızı etkin bir şekilde kullanacağız. Helikopterlerimiz yalnızca açık su kaynaklarından değil, daha hızlı müdahale edilmesi için inşa ettiğimiz yangın havuzlarından da su alabilecek. Bu anlamda 2002 yılında hiç yangın havuzu yokken, bugün 4 bin 727 adet yangın havuzu bu mücadelede helikopterlerimize destek oluyor. Bilimsel veriler ve tecrübeler göstermiştir ki; yangınların söndürülmesinde asıl güç kara ekipleridir. 25 bin orman kahramanımız daha etkili ve güçlü şekilde orman yangınlarıyla mücadele edecektir. Bin 649 arasöz, 2 bin 453 ilk müdahale aracı ve 821 iş makinesi inşallah alevlere karşı en büyük güçlerimiz olacak” dedi. “120 binin üzerinde orman yangın gönüllümüz var” Orman teşkilatının bugün, teknoloji odaklı mücadelede artık önemli bir aşamaya geldiğini ifade eden Yumaklı, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “İHA’larımız ve yapay zekanın kullanıldığı akıllı yangın gözetleme kulelerimizle milyonlarca hektar ormanı anbean 7/24 gözetliyoruz. Bugün 184 akıllı kuleyle hizmet verdiğimizi ayrıca belirtmek isterim. Orman Genel Müdürlüğümüz tarafından geliştirilen ’Yangın Karar Destek Sistemi’ ile yangınla mücadeleyi yapay zeka tabanlı bir sistemle yapıyoruz. Orman yangınlarıyla ’Görevden Değil, Gönülden Mücadele’ ilkesini benimsiyoruz. Aslında millet olarak; ağaca, doğaya ve yeşile önem veriyoruz. Bir orman yangını meydana geldiğinde vatandaşlarımız tabiri caizse ayağında terliği ile orman teşkilatına yardıma koşuyor. Bizler de vatandaşlarımızın bu teveccühünü ’Orman Yangın Gönüllülüğü’ sistemiyle bir düzene oturtmak istedik. 100 bin gönüllü hedeflemişken, bugün 120 binin üzerinde orman yangın gönüllümüz var. Vatandaşlarımız bu sistemle artık daha bilinçli şekilde yangınlarda bizlere yardım ediyor.” Tatbikat hakkında da açıklamalarda bulunan Bakan Yumaklı, “Bugün gerçekleştirdiğimiz orman yangınları tatbikatıyla, bu mücadelemizin bir ön gösterimizin izledik. Buradaki tatbikatın daha çetini ormanın kahramanları tarafından Yeşil Vatan’da gerçekleştiriliyor. Geçmişten bugüne, bu mücadele esnasında hayatını kaybetmiş şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Göğsünü siper ederek mücadele eden ormanın kahramanlarını tebrik ediyor, şükranlarımı sunuyorum. Yangın öncesi, yangın sırası ve yangın sonrası çalışmalarda emeği olan Orman Genel Müdürlüğümüzün işçisinden mühendisine her kademedeki çalışanlarına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.