SAĞLIK - 19 Kasım 2020 Perşembe 16:07

Başkan Sandıkçı: “Vatandaşımız için mücadelemiz asla durmayacak”

A
A
A
Başkan Sandıkçı: “Vatandaşımız için mücadelemiz asla durmayacak”

Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, korona virüsü (Kovid-19) ile mücadelenin taviz vermeden devam edeceğini belirterek, “Vatandaşımız için mücadelemiz asla durmayacak.

Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, korona virüsü (Kovid-19) ile mücadelenin taviz vermeden devam edeceğini belirterek, “Vatandaşımız için mücadelemiz asla durmayacak. Bugüne kadar yaptıklarımızı artırarak devam edeceğiz” dedi.


Canik Belediyesi Kovid-19 Mücadele ve Destek Birimi, Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı’nın da katılımıyla ilçede alınacak önlemler ve mücadelenin en üst seviyede devam etmesi için, ilgili birim müdürlerinin de katılımıyla toplantı gerçekleştirdi.


Toplantıda belediye olarak bugüne kadar yürütülen örnek çalışma için herkese teşekkür eden Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, “Kovid-19 insan hayatını tehdit etmeye başladığı ilk andan itibaren birçok başlık altında gerçekten fedakarca bir çalışma sergiledik. Gerek ilk başladığında gerek yasaklar sürecinde ve gerekse yasak sonrasında tedbiri ve mücadeleyi hiç aksatmadık. Kimse rehavete kapılmasın diye Türkiye’de ilk defa Kovid-19 Birimini oluşturduk. Artık belediyemizde bu konuda bir birim ve birim sorumlumuz var. Vatandaşımız için mücadelemiz asla durmayacak. Bugüne kadar yaptıklarımızı artırarak devam edeceğiz” diye konuştu.


Son vaka görülene kadar mücadelenin devam edeceğine yönelik bir hedeflerinin olduğunun altını çizen Başkan İbrahim Sandıkçı, “İlçemizde kurallara uyulması noktasında denetimden asla taviz vermeyeceğiz. Mücadelede örnek olan esnaflarımızı güzel örnek olarak ön plana çıkaracağız. Sokakların, caddelerin, aktif kamu alanlarının dezenfektan ile temizliğine devam edeceğiz. Otobüs durakları da dahil olmak üzere mümkün olan her yere dezenfektan yapılacak. Vatandaşımızdan gelen bütün taleplere anında cevap vereceğiz. Maske, mesafe ve temizlik konusunda uyarılarımız, tedbirlerimiz ve desteğimiz sürecek. Bu virüs illeti vatandaşımızın yakasından düşene kadar ne gecemiz ne de gündüzümüz olacak” şeklinde konuştu.


Pandemi sürecinde en çok etkilenen çocuklar, gençler ve yaşlılar için yaşam alanlarını renklendirecek projelerin süreceğini ifade eden Sandıkçı, ayrıca şunları söyledi:


“Pandemi etkilerini her açıdan ele alıyoruz. Psikolojik etkileri üzerinde de duruyoruz. Bu anlamda bu güne kadar birçok çalışma yaptık, şimdi de yapmaya devam edeceğiz. Bu amansız mücadelenin kahramanları olan sağlık çalışanlarımız için ise ayrıca seferber olmaya devam edeceğiz. Sadece onlar için oluşturacağımız bir hat ile 7/24 istek ve taleplerine cevap vermeye çalışacağız. Kendileri, çocukları ve aileleri için bütün talepleri bizim için öncelikli olacaktır. Rabbim, bu uğurda mücadele ederken hayatını kaybeden başta sağlık çalışanlarımız olmak üzere herkese Rahmet eylesin.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.