MAGAZİN - 09 Temmuz 2020 Perşembe 10:49

Canım Dayım filminde çekimler başladı

A
A
A
Canım Dayım filminde çekimler başladı

SAMSUN (İHA) – Canım Dayım filmi oyuncuları ve set çalışanları çekimlerin başlamasını kutladı.

SAMSUN (İHA) – Canım Dayım filmi oyuncuları ve set çalışanları çekimlerin başlamasını kutladı.


Samsunlu Yönetmen Fuat Yılmaz yönetiminde çekilecek olan Canım Dayım filmi için oyuncular Samsun’a geldi. Sette çekimler 2 gün önce başladı. Oyuncular ve set çalışanları Atakum ilçesinde bir kafede bir araya gelerek çekimlerin başlamasını kutladı.


Samsunlu Yönetmen Fuat Yılmaz, “Canım Dayım filmimiz bir farkındalık filmi bir sosyal sorumluluk projesi. Otistik bir dayıyla kız yeğeninin hikayesi. Özel bir proje. Yurt dışında da 21 festivalde yayınlanacak. Bizim amacımız Samsun’u tanıtmak. Samsun için güzel projeler yapmak. Son yıllarda sinema turizmi çok arttı. Çok ciddi bir portföy oluştu. Biz bununla ilgili artık Trabzon olsun, Ordu olsun, Giresun olsun buralardaki sinema artışını biz Samsun’a taşımak istedik. Samsun’un tanıtımı olsun istedik. Projemize de 2 gün önce 6 Temmuz tarihinde başladık. Güzel bir oyuncu kadromuz var. Yaklaşık bir ay sürecek çekimler ilk olarak uluslararası festivallerde gösterilecek sonra da Türkiye’de vizyona girmeyi düşünüyoruz” dedi.


Ayvacık Belediye Başkanı Halil Kalaycı, “İlçemiz 2010 yılında turizm bölgesi ilan edildi. Samsun’umuzun cennet köşelerinden bir tanesi. Bu filmin çekiminin Samsun’a yapılacağını duyduk. Yönetmen ve yapımcı arkadaşlar çeşitli belediyelerimizi farklı kurumları ziyaret ettiler. Tabii ki ilçemize de geldiler. Turizm bölgesi ilan edilip turizmle ilgili geride kalmış bir ilçe olarak istediğimizi yakalamamış hedeflerine ulaşamamış bir ilçe olarak böyle bir fırsatı değerlendirmek istedik. Arkadaşlarla görüştüğümüzde de bu filmin Samsun’un ve ilçemizin ülkemize, tüm dünyaya tanıtımı için çok güzel bir fırsat olacağını düşündük. Filmin ilçemizde çekimi için gerekli katkıyı da sağladıktan sonra proje başlamış oldu. Ayvacık’ın Samsun’un tanıtımı için çok güzel bir proje olacak” diye konuştu.


"Muro" karakteri ile hafızalarda yer eden Mustafa Üstündağ, “Senaryoyu okuduğumda çok etkilendim. Çok güzel yazılmış bir hikaye. Ben orada filozof rolü oynuyorum. Adem’le Melek’e yardımcı olan bir abi gibi. Çok güzel bir hikayesi var. Film için seçilen yerler çok başarılı. Seyirci izlediği zaman cennet gibi bir mekan görecek. Samsunlulara da selam ederim. Güzel insanlar misafirperver insanlar. Bizim memleketin her tarafı gibi. Sette çalıştığımız için Samsun’da henüz çok fazla vakit geçiremedik. Ama Ayvacık’ta çalışıyoruz. İnanılmaz güzel bir yer. Dilerim Trabzon’daki Uzungöl’e benzemez. Oradaki yapılaşmayı biliyorsunuz. İnşallah Ayvacık bu şekilde kalır. Gerçekten saklı bir cennet” ifadelerini kullandı.


Otizmli bir dayı ile kız yeğeninin hikayesini anlatacak film ağırlıklı olarak Ayvacık’ta çekilecek. Ancak diğer ilçelerden de kesitler olacak. Filmde şehrin takımı Samsunspor da özel bir yer tutuyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Uzmanından kalp krizine karşı uyarı: Gençler biraz sakin, yaşlılar hareketli olsun Son zamanlarda gençlerde kalp krizi geçirme oranında ufak da olsa artış gözlemlediklerini belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Harun Arbatlı, gençlere uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Arbatlı, “Gençler biraz sakin, yaşlılar hareketli olsun” dedi. 10-16 Nisan Kalp Sağlığı Haftası kapsamında Ataköy Medicana Hastanesi, ‘Kalbiniz için Bilinçlenin’ seminerine ev sahipliği yaptı. Gazeteci Işıl ve Ekrem Açıkel’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinlikte; Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Harun Arbatlı ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aydın Yıldırım kalp sağlığıyla ilgili tüm soruları cevapladı. Kalp hastalıkları belirtilerini anlatan Prof. Dr. Aydın Yıldırım bunların; göğüs ortasında, çenede, sol elin yüzük parmağında, sırtta ve midede yaşanan ağrılar olabileceğini, bunlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. “Türkiye’de ‘kalp krizi’ ölüm sebebi arasında en başta” Ölüm oranının en fazla kalp hastalıklarında görüldüğünü belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Harun Arbatlı, “Erişkinlerdeki ölüm oranlarının yaklaşık 3’te biri kalp ve damar hastalıklarından oluyor. Bu yüzden ciddi bir toplum bilinci gerekmektedir. Çocukluk çağından itibaren kendimizi korumamız gereken bazı durumlar var. Bunlar yerine getirilirse toplum çok daha sağlıklı hale gelecek ve sağlık giderleri de azalarak refaha kavuşmuş toplum oluşacaktır. Türkiye’de ölüm sebebi arasında en başta kalp krizi gelmektedir. Kalp krizi; damar sertliği, şeker hastalığı, stres ve sigara faktörlerinin getirdiği hastalık grubudur. Çok basit kurallara uyarak bu faktörlerden korunmanız mümkün” açıklaması yaptı. “Son zamanlarda kalp krizi geçirme oranlarında ciddi bir artış var” Son zamanlarda kalp krizi geçirme oranlarında ciddi bir artış olduğuna da değinen Prof. Dr. Harun Arbatlı, “Bu hem toplumun yaşının ilerlemiş olmasından hem de içinde bulunduğu ekonomik koşullar dahil olmak üzere stresin artmasından da kaynaklanıyor. Ancak kalp krizinden ölme oranları ise bir o kadar azalmış durumda. Çünkü sağlık hizmetlerinde de belirli bir artış var. İnsanlar kalp krizi geçirdiklerini fark edip hastaneye ulaştıklarında bir şekilde anjiyosu, gerekirse bir stent işlemi yapılıyor. Gerekirse ilaç tedavisiyle rahatlatıp sonrasında da gerekli tedavileri düzenlenebiliyor. Bazen bunun içerisinde ameliyatlar da oluyor” dedi. “Gençler biraz sakin, yaşlılar ise biraz daha hareketli olsun” Prof. Dr. Harun Arbatlı, “Gençlerde kalp krizi geçirme oranında artış gözlemliyor gibiyiz. Bazı yanlış adımlardan kaynaklı sorunlar var. Genç yaşta kalp krizi geçirebiliyorlar. Dolayısıyla bir noktada; sakinliği, sükûneti koruyabilmek lazım. Bir şeyler yapma, kendilerini ispat etme çabası içinde oluyorlar. Ama bu, onlara geri dönüşü çok pahalıya patlayabiliyor. Gençlere biraz sakin olmalarını, yaşlılara ise biraz daha hareketli olmalarını öneriyoruz. Yani ortada buluşmaları daha güzel bir şey” şeklinde konuştu. “Kişiler eğitimle bu konuda bilinçlendirilmelidir” Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aydın Yıldırım ise “Türkiye’de insanlarımızın kalp sağlığı oranları iyi durumda değil. Obezite ve yüksek tansiyon dünyada yaygın. Ayrıca kalp damar hastalıklarından yaşanan ölümler, dünyada birinci sıralarda. Ülkemizde ise durum Avrupa ülkelerine göre biraz daha kötü. Hem obezite hem hipertansiyon açısından daha yüksek oranlarımız var. Bu mevcut durumumuzun daha iyileştirilmesi için yoğun bir eğitim programı veya halkın bilinçlendirilmesi gerekmektedir” dedi. “30 dakika yürüyün, tuz tüketimini azaltın” Prof. Dr. Aydın Yıldırım, “Özellikle Kovid sonrası insanların çalışma ortamlarının eve taşınması ve hareket aktivitelerinde düşüş olmasından sonra obezite ve hipertansiyon yoğun şekilde arttı. Bunlar aslında birbiriyle bağlantılı. Kilonuz arttıkça tansiyonunuz da yükseliyor. Pandemi bittikten sonra da dinamik, hareketli hayata geçilmesi bekleniyordu ancak maalesef bu konuda çok fazla ilerleme kaydedilmedi. Teknolojinin gelişmesi ve araçların kullanılması da hareketsiz yaşamı tetikliyor. Bundan dolayı kalp hastalıkları açısından kötüleşme var” açıklaması yaptı. Gün içinde minimum 30 dakika yürüyüş veya aktivite yapılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Yıldırım şu önerilerde bulundu: “Bu olmadığı takdirde kilo artışı kaçınılmazdır. Beslenmede ise tuz tüketimi kısıtlanmalıdır. Akdeniz diyetine dönülmelidir. Stresten uzak durulmalı, kolesterol ve tarama testleri düzenli yapılmalıdır. Herkesin kalbine iyi bakması ve kontrol ettirmesi gerekir. Özellikle Türkiye’de büyük bir eksiklik olan koruyucu hekimliğin önemine değinmek istiyorum. Hastalandıktan sonra işlerin hem tedavisi hem de döneme ait zorlukları daha fazla. Öncelikli olarak hastalanmadan önlem almak gerekir.”
Eskişehir Bayramda ’çi börek’ işletmeleri doldu taştı, satışlar 5 kat arttı Eskişehir’de 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde kentte turist yoğunluğu yaşanırken, yöresel lezzet olan Çi Börek işlemeleri önünde uzun kuyruklar oluşurken, dükkânların satışları normalin en az 5 kat üzerine çıktı. 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde birçok kentte turist yoğunluğu yaşandı. Vatandaşlar bayramlaştıktan sonra yakınları ile birlikte bulundukları kentin tarihi ve kültürel yerlerini gezip lezzetlerini tattı. Diğer kentler gibi Eskişehir’de de turist yoğunluğu tam anlamıyla tavan yaptı. Şehrin Tarihi Odunpazarı Evleri Bölgesi bayramın 2’nci gününden itibaren dolarken, kentle özdeşleşmiş yöresel lezzet olan Çi Börek dükkânlarında da adeta sıra oluştu. Dükkân yoğunluğu normalin 5 kat ürerine çıkan işletmeciler sipariş yetiştirmekte zorlandı. Zaman zaman dükkânların önünde kuyruklarda oluşurken, kente gelen birçok turist Çi Börek’i ilk kez tattı. “Yetişmekte tabii ki güçlük çektik” 32 yıldır Çi Börek ustası olan Hakan Nalbant yoğunluk hakkında konuştu. Eskişehir’in yerel lezzetini tanıtmanın ve sevdirmenin mutluluğunu yaşadığını belirten Nalbant, “Biz zaten normalde sürekli yoğunluk yaşıyoruz ama bayramlarda ekstra bir yoğunluk oluyor. Geçtiğimiz günlerde bu durumu dolu dolu yaşadık. Bu durumda normal yaptığımız işin yaklaşık 4-5 katı iş yaptık. Bayram iyiydi, sadece bizim için değil Eskişehir esnafı için güzel güzel oldu. Biliyorsunuz Eskişehir bir turizm kenti oldu, hem şehir dışı hem de yurt dışından gelen turistler oldu. Bu durumdan memnunuz. Mesela bir kişi Eskişehir’in dışından geçeceği zaman ‘Ben şu Çi böreği deneyeyim’ diyerek geliyor ve ‘keşke daha önceden yeseydim’ şeklinde konuşuyor. Yetişmekte tabii ki güçlük çektik, biz bayramlarda zaten yoğun çalışıyoruz ama bu bayram ekstradan bir yoğunluk yaşadık. Dediğim gibi sadece biz değil bütün esnafın yüzü güldü. Bu bizim için olumlu bir şey, hem kendimiz hem de şehrimiz açısından mutluyuz. Demek ki birçok insan şehrimiz görmeye, gezmeye ve özellikle çi börek yemeye geliyor. Müşterilerimizin hepsinin kendini etmeye çalıştık, umarım olmuşlardır. Bayramdı diyebiliriz. Satış rakamı olarak bir şey söyleyemem ama normal yaptığımız işin 5 katı iş oldu, bayağı güzeldi. Yani normalde bin kişi ağırlıyorsak, bayramda 3 bin ila 4 bin kişi ağırladık. Eskişehir’in bu çi börek lezzetini turistlere tanıttırdığımız ve tattırdığımız için gayet mutlu ve onurluyuz” dedi. “Kuyruk oluştu ama güzel oldu” Çi Börek işletmecisi olan Esra İbek ise satışları hakkında şöyle konuştu; “Bayramda yaptığımız hizmet güzeldi, bayağı yoğunluk yaşandı hatta sırada bekleyenler oldu. İlk kez tadanlar bu lezzeti çok beğendiler. ‘Neden daha önce gelmedim ki?’ diyenler oldu, güzel tepkiler aldık. Sırf çi börek yemek için gelenler de oluyor, ‘Eskişehir’e gelmişken yemeden dönmeyeyim’ diyenler de oluyor. Ürünlerimiz el açması olduğu için yetiştirmek biraz zor oldu, o sebeple kuyruk oluştu ama güzel oldu.” (BT-