EĞİTİM - 15 Nisan 2019 Pazartesi 15:51

Eğitimcilere sözlü ve fiili şiddete kınama

A
A
A
Eğitimcilere sözlü ve fiili şiddete kınama

Eğitim-Bir-Sen Samsun Şube Başkanı ve Memur-Sen İl Temsilcisi Hamdi Yıldız, “Giderek artış gösteren, bazısı ağır yaralama bazısı da cinayetle neticelenen saldırılar karşısında öğretmenlerimiz kendilerini savunmasız hissetmekte.

Eğitim-Bir-Sen Samsun Şube Başkanı ve Memur-Sen İl Temsilcisi Hamdi Yıldız, “Giderek artış gösteren, bazısı ağır yaralama bazısı da cinayetle neticelenen saldırılar karşısında öğretmenlerimiz kendilerini savunmasız hissetmekte. Yetkililerden caydırıcı tedbirler, mesleğin itibarını artıracak politikalar beklemektedir” dedi.


Hamdi Yıldız, Tekkeköy Atatürk İlkokulu’nda geçen Cuma günü tören esnasında okul çevresinde ikamet eden kendini bilmez bir vatandaşın Müdür Yardımcısı Murat Özdemir’e, öğretmenin şahsında tüm öğretmenlere yönelik hakaret içerikli saldırısını, ayrıca bu şahsın İstiklal Marşı’nın okunmaya başlaması esnasındaki saygısızlığını, yine aynı gün kendini bilmez bir velinin Tekkeköy Nejat Yaman Ortaokulu’nda Müdür Yardımcısı Ayşe Yılmaz’a sözlü saldırısını esefle kınadığını söyledi.



“Öğretmenlerimiz kendilerini savunmasız hissetmekte”


Hangi amaçla yapılırsa yapılsın genelde bütün vatandaşları ve hususen eğitimcileri hedef alan şiddet saldırılarını kınadıklarını ifade eden Yıldız, “Daha geçen hafta kendi öğrencisi tarafından katledilen Necmettin öğretmenin acı, hüzünlü hatıraları hala yüreğimizi dağlarken, kaygı verici boyutlara varan bu saldırılar da üzüntümüzü katmerleştiriyor. İlgililerin daha fazla seyirci kalmadan caydırıcı ve önleyici tedbirler almasını bekliyoruz. Giderek artış gösteren, bazısı ağır yaralama bazısı da cinayetle neticelenen bu saldırılar karşısında öğretmenlerimiz kendilerini savunmasız hissetmekte. Yetkililerden caydırıcı tedbirler, mesleğin itibarını artıracak politikalar beklemektedir” diye konuştu.



“Olayların takipçisi olacağız”


Bu saldırıların geleceklerini karartmakta, eğitim camiasını tedirgin etmekte ve birçok mağduriyete neden olduğunu kaydeden Yıldız, “Eğitimcilere yönelik her saldırı, aklımızı körleştirmekte, ruhumuzu karartmakta, benliğimizi esir almakta, irfanımızı yok etmektedir. Bu sebeple, cehalete dayanan şiddeti veya şiddete dayanan cehaleti bir an evvel ortadan kaldırmalıyız. Öğretmenlerimizi hedef alan bütün saldırılar sona erdirilinceye, kanlı, karanlık bu şuursuzluk son buluncaya kadar, herkesi sorumluluk almaya davet ediyoruz. Biz bilginin gücünün cehalet cürmüyle sindirilmesine müsaade etmeyeceğiz. Ruhumuzu besleyen, benliğimizi geliştiren, geleceğimizi aydınlatan, milletçe varlığımızın dayanağı olan eğitimin şiddetin esiri olmasına hep birlikte karşı durmalıyız Öğretmenlerimizden öğrencilerimize, yöneticilerimizden velilerimize kadar bütün eğitim camiasını, millet temelinde geniş bir aile gibi düşünüyoruz. Bizim nazarımızda her üyesiyle saygıya değer bu ailenin hangi ferdine olursa olsun, yapılan saldırıyı kayıtsız şartsız kınıyoruz. Son dönemlerde öğretmenlerin emeğini yok sayan, itibarını örseleyen, eğitimdeki etki alanını daraltan, eğitimin aktörünü neredeyse bir figürana dönüştüren, bu mesleği her türlü haksızlığa ve saldırıya açık hale getiren anlayış, bugün geldiğimiz noktanın sebebidir. Öğretmenlerimize yapılan bu sözlü ve fiili saldırıların adli ve idari boyutunda takipçisi olacağımızı ifade ediyor, Siyasi erkin, Bakanlığımızın eğitimcilerimize yönelik şiddetin son bulması için caydırıcı yasal düzenlemeleri bir an önce gerçekleştirilmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Komşusunu öldüren sanığa müebbet hapis talebi Kocaeli’nin İzmit ilçesinde beraber alkol içtiği komşusunu nişanlısına küfür ettiği iddiasıyla tüfekle vurarak öldüren sanık hakkında müebbet hapis cezası talep edildi. Olay, 21 Haziran 2023’de Durhasan Mahallesi’ndeki ağaçlık alanda meydana geldi. İddiaya göre, İsmail Kütük (54) ile Erdem D. (35) arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesiyle Erdem D., pompalı tüfekle İsmail Kütük’e ateş etti. Kurşunlar vücuduna isabet eden Kütük, olay yerinde yaşamını yitirdi. İlçe Jandarma Komutanlığına giderek teslim olan Erdem D. ise tutuklandı. Olaya ilişkin açılan davanın duruşması Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya tutuklu sanık Erdem D., maktulün ailesi ve taraf avukatları katıldı. Cumhuriyet savcısı mütalaasında, sanığın jandarmaya verdiği ilk ifadesinde maktulün annesine yönelik küfür ettiğini söylediği, ancak mahkeme huzurunda ise nişanlısına yönelik küfür ettiğini beyan ettiğini belirtti. Sanığın suçtan kurtulmaya ve tahrik hükümlerinin uygulanmasına yönelik çelişkili ifade verdiği göz önüne alındı. Bu sebeple sanık hakkında kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezası talep edilirken, tahrik indirimi ise uygulanmaması istendi. Mahkeme heyeti, avukatların süre talebi üzerine sanığın tutukluluk halinin devamına ve duruşmanın ertelenmesine karar verdi. Maktulün nişanlısına küfür ettiğini iddia etmişti Sanık ilk celsede verdiği ifadesinde, "Maktul ile beraber alkol içiyorduk. İsmail Kütük müstakbel eşi hakkında çirkin sözler söyledi. Hamile nişanlım hakkında, ’O çocuk senden değildir, çocuğun kimden olduğu belli değil’ diyerek nişanlıma küfür etti. Söyledikleri karşısında İsmail’e karşı çıkınca yüzüme tükürüp küfür etti, tokat attı. Yerde duran tüfeği kendisine doğrultum. İsmail tüfeğin namusunu tutarak ’Beni mi vuracaksın?’ diyerek küfür etti. Aramızda arbede oldu, tüfeği doğrulttuğumda elim tetikteydi ve tüfek patladı. Neresine isabet ettiğini hatırlamıyorum. Yere düşmeyince yine bana saldıracak düşüncesiyle 2 kez daha tetiğe bastım. Sonra olay yerinden uzaklaştım" ifadelerini kullanmıştı.