DÜNYA - 03 Haziran 2011 Cuma 11:20

Suriye'de dev hazırlık

A
A
A
Suriye'de dev hazırlık

Suriye'de Cuma namazı sonrası düzenlenmesi planlanan hükümet karşıtı protesto gösterileri için geniş güvenlik önlemleri alındı.

Muhalif eylemciler, bugünkü gösterileri, direnişin başladığı Mart ayından bu yana öldüğü tahmin edilen 30'u aşkın çocuğa adadı.Suriye ordusu ise ülkenin orta kesimlerindeki Rastan kentine yönelik olarak hafta sonunda başlattığı operasyonu şiddetlendirdi. Tankların açtığı ateş sonucu en az 15 kişi öldü.

 

Böylece operasyonun başlamasından bu yana ölenlerin sayısı 50'yi buldu. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Cumhurbaşkanı Esad için zamanın daralmakta olduğunu söyledi. Clinton, ABD'nin Suriye'ye baskı uygulamak için elinden geleni yaptığını ancak yaşananlar karşısında güçlü, birlik içinde bir uluslararası yanıtın eksikliğinden yakındı. Esad'a istifa çağrısıBeşar Esad yönetimi hafta başında muhalif gruplara af ve diyalog önerisi götürmüştü.

 

Ancak Türkiye'de toplanan muhalif gruplar hükümetin önerilerini geç ve yetersiz olduğu gerekçesiyle reddetti ve Esad'dan istifa ederek demokrasiye geçişin yolunu açmasını talep etti. Muhalifler, Esad rejimini devirmek için ellerinden geleni yapma sözü verdi. Antalya'daki toplantı Suriyeli muhalifleri bu kadar geniş bir yelpazede bir araya getiren ilk buluşma oldu. Ancak toplantıya katılan yaklaşık 300 temsilcinin büyük bölümü sürgündeki muhaliflerdi.

 

Antalya toplantısı sonunda Suriye'deki protesto hareketini desteklemek üzere komiteler oluşturuldu. Bu komiteler protestoculara mali yardım ulaştırmanın yanı sıra, internet medyasının desteğini artırmanın da yollarını arayacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir