EĞİTİM - 15 Mayıs 2022 Pazar 19:37

Gençler iletişim seminerinde buluştu

A
A
A
Gençler iletişim seminerinde buluştu

Dijital medyaya ilgi duyan gençler Canik Belediyesi tarafından düzenlenen “İletişim ve Etkileşim” konulu söyleşi programında bir araya geldi.

Dijital medyaya ilgi duyan gençler Canik Belediyesi tarafından düzenlenen “İletişim ve Etkileşim” konulu söyleşi programında bir araya geldi.


Canik Belediyesi Mayıs ayı boyunca devam ettirdiği etkinlikler kapsamında düzenlemiş olduğu “İletişim ve Etkileşim” konulu söyleşi programında dijital medyaya ilgi duyan gençleri bir araya getirdi. Sezai Karakoç Canik Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, OMÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Onur Bekiroğlu, akademisyenler ve çok sayıda genç davetli katıldı. Gazeteci yazar Ersin Çelik’in ve dijital içerik üreticisi Âdem Metan’ın sunumuyla gerçekleştirilen söyleşide medyanın günümüze kadar geçirmiş olduğu değişim evrelerinin toplumlar üzerindeki etkileri konuşuldu. Konuşmacılara yönelttikleri sorularla merak ettikleri tüm sorulara yanıt bulan gençler, dijital medya ve içeriklerinin özellikleri hakkında önemli bilgiler edindi.



“Genç kuşağı bilinçlendirmeyi amaçladık”


Programın açılış konuşmasını gerçekleştirmek üzere kürsüye davet edilen Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, iletişim dünyasındaki hızlı değişime dikkat çekerek gençleri bilinçlendirmeyi amaçladıklarını söyledi. Başkan Sandıkçı, “Her geçen gün süratle değişerek farklı boyutlarıyla karşımıza çıkan ‘dijital dünya’ öğeleri özellikle genç kuşağı kolayca etkisi altına almaktadır. Biz de Canik Belediyesi olarak, önü alınmaz bu değişimin beraberinde getirdiği etkileri araştırıp gençlerimizi bu konuda bilinçlendirmek istedik. Amacımız gençleri dijital ortamların fayda ve zararları konusunda bilgilendirerek onların bu konudaki farkındalıklarını artırmaktır” dedi.



“Geleceği inşa etmenin yolu bilgiden geçer"


Söyleşi programının gençlerin düşünce dünyalarında yepyeni ufuklar açacağı ve bilinçli toplum oluşturmalarına önemli katkılar sağlayacağını ifade eden Başkan Sandıkçı, “Geleceğin dünyasını inşa etmek için bilginin gücünü elimizde tutmamız gerekmektedir. Bilgi toplumu olmak ve geleceğin dünyasını inşa etmede siz gençlerimize düşen görev ise iletişim kanallarını etkili bir şekilde kullanarak elde edeceğiniz bilgiyi beceriye dönüştürmek ve bu beceri ile çağın süratle değişen koşullarına uygun ürünler ortaya koyarak ülkeniz, milletiniz ve insanlık adına uzun vadeli kazanımlar elde etmektir” diye konuştu.


Canik Belediyesi’nin Mayıs ayı boyunca gençlere yönelik düzenlemiş olduğu bilim, kültür, sanat, eğitim, spor gibi farklı alanlardaki etkinliklere yaz döneminde de devam edeceği öğrenildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.