EKONOMİ - 07 Ağustos 2020 Cuma 15:04

Kalıntısız şeftaliye sertifika

A
A
A
Kalıntısız şeftaliye sertifika

Samsun’da hasat öncesi ürün numune sonuçları kalıntısız çıkan şeftali üreticilerine “Entegre Kontrollü Ürün Yönetimi Projesi (EKÜY)” sertifikaları törenle teslim edildi.

Samsun’da hasat öncesi ürün numune sonuçları kalıntısız çıkan şeftali üreticilerine “Entegre Kontrollü Ürün Yönetimi Projesi (EKÜY)” sertifikaları törenle teslim edildi.


İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Canik ilçesi Demirci Mahallesi’nde EKÜY kapsamında entegre mücadele prensipleri doğrultusunda üretim yapan şeftali üreticilerinin hasat öncesi alınan numune sonuçları kalıntısız çıkan 50 ton ürünün sertifika, logo ve EKÜY bayraklarını üreticilere teslim etti. İbrahim Sağlam yaptığı açıklamada, “EKÜY, bakanlığımızın ‘tarladan sofraya güvenilir gıda’ misyonu doğrultusunda kontrollü pestisit kullanımı ile kalıntısız yaş sebze ve meyve üretimini hedefleyen entegre mücadele yöntemidir. EKÜY projelerinin amacı entegre mücadele prensipleri doğrultusunda üretim yapılması ve pestisit kullanımının kontrolü ile üreticilerimizi kendi tarla, bağ, bahçe ve serasında mücadele faaliyetlerini yönetecek hale getirmektir. Ayrıca doğal dengenin korunması ve pestisit kalıntısı bulunmayan temiz ve kaliteli ürün elde edilmesi amaçlanmaktadır” bilgilerini verdi.


2020 yılı EKÜY projesi kapsamında Samsun’da bağ, elma, şeftali, armut ve örtü altı olmak üzere 93 üretici ve 713 dekar alanda çalışmaların yürütülmesinin programlandığını belirten Sağlam, “713 dekar alanın 552 dekarı meyve, 161 dekar kısmı ise örtü altı sebze alanlarından oluşmaktadır. 552 dekar meyve alanının dağılımı 10 üretici 209 dekar armut, 11 üretici 186 dekar elma, 16 üretici 124 dekar şeftali, 8 üretici 30 dekar bağ şeklinde olup meyvede hasat öncesi numune alma işlemlerimiz devam etmektedir. Toplam EKÜY sertifikalı üretilen meyve miktarı 800 ton civarında olacağı beklenmektedir. Örtü altı için planlanan 161 dekar sebze alanlarında yürüttüğümüz EKÜY proje çalışmaları 48 üretici olarak planlanmış, çalışmalar 44 üretici ve 157 dekar alanda sonuçlanmış, 44 üreticiden hasat öncesi alınan tüm numune sonuçları kalıntısız çıkmıştır. Toplamda 3 bin 140 ton sebze ürünü sertifikalandırılmış, sertifika, logo ve EKÜY bayrakları üreticilerimize teslim edilmiştir. Canik ilçesinde şeftali de 5 üretici 51,4 dekar alanda EKÜY projesi yürütülmüş, 5 üretici 49,2 dekar alanda 50 ton şeftali ürünü için hasat öncesi alınan numunelerin kalıntısız çıkması sonucunda hazırlanan sertifikalar, logo ve EKÜY bayrakları üreticilerimize teslim edilmiştir. Armut, elma ve bağ alanlarından numune alma işlemleri devam etmekte olup bugün itibari ile 61 üreticiden 61 numune alınmış ve tamamında kalıntıya rastlanmamıştır. Ayrıca ilimizde şeftali üretimi ise Canik ilçesi başta olmak üzere 6357 dekar alanda yapılmakta olup yıllık üretim miktarı 10 bin tondur” diye konuştu.


İl Müdürü İbrahim Sağlam üreticilere, “Tarladan sofraya güvenilir gıdanın sunulmasından öncelikle biz bakanlık temsilcileri olmak üzere sonrasında sizler üretici olarak birlikte sorumluyuz. Kendi çocuklarımıza yedirmediğimiz gıdayı başka çocuklara yedirmeyeceğiz. Bu konuda gereken hassasiyeti hep birlikte göstereceğiz. Emeği geçen bütün çalışma arkadaşlarıma ve siz değerli üreticilere teşekkür ederim” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale Bakan Bak: "Herkese, tüm dünyaya ’Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar, gösterdiler" Çanakkale Kara Savaşları’nın 109’uncu yıl dönümü anma törenleri kapsamında binlerce izci, 57’nci Alay Vefa Yürüyüşü gerçekleştirdi. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak yaptığı açıklamada, "Herkese, tüm dünyaya ’Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar, gösterdiler." dedi. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ’57’nci Alay Vefa Yürüyüşü’ne katılanlar, ilk olarak Eceabat ilçesine bağlı Kocadere köyünde kamp kurdu. Yürüyüş öncesinde katılımcılara, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından tümü şehit düşen 57’nci Alay askerlerinin son yemeği, kırık buğday çorbası dağıtıldı. Sabah namazı kılındı Ardından, 109 yıl önce şehit düşen askerler gibi sabah namazı kılındı. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve çok sayıda rütbeli askerin de yer aldığı katılımcılar, saat 06.00’yı gösterdiğinde harekete geçti. Atalarına yürüdüler Yarbay Mustafa Kemal’in 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarmasını haber alınca, savaşların kahraman birliği 57’nci Alayı Conkbayırı’na gönderdiği ve "Size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum" sözleriyle tarihe geçen o günkü tarihi yürüyüş, bir kez daha hayat buldu. Yaklaşık 6 kilometrelik yürüyüş, 1,5 saat sonra Conkbayırı’nda sona erdi. Yürüyüşe binlerce izci katıldı. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak yaptığı açıklamada, "Amacımız bu ülke gençlerine Çanakkale destanını, Malazgirt zaferini, Dumlupınar, 30 Ağustos’taki, Sakarya’daki, 15 Temmuz’daki destanları unutturmamak, hatırlatmak. Bu toprakların ne kadar kıymetli olduğunu, bu vatan için binlerce şehidin verildiğini anlatmak ve bunları yaşamalarını sağlamak. Gençlerimiz o atmosferi görüyor, o zamanki o mücadelenin zorluklarını yaşananları hissediyor. Amaç bu toprakların gücünü, nasıl bir mücadele verildiğini anlatmak. Bakanlık olarak bunu sürekli gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda ülkenin dört bir yanından gençlerimizi Çanakkale gezileriyle buraya taşıyoruz. Geziyorlar, programlar yapıyoruz. Rehberler, tarihçiler buradaki destansı mücadeleyi anlatıyorlar. Bu topraklar kanla yoğrulmuş, destansı mücadele var, Gazi Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları o zaman mücadelede yer aldılar. Tüm dünya ve batı medeniyetine, emperyalizme karşı büyük mücadele ortaya konduğu, dünyanın en güçlü donanmaları, ordularını burada yendiler. Herkese, tüm dünyaya ’Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar, gösterdiler. Geçmişimizle tarihimizle gurur duyuyoruz" dedi.
Kütahya Kütahya’da silah ticareti operasyonu: 6 gözaltı Kütahya ve Afyonkarahisar’da kaçak silah ticareti yapanlara yönelik 7 adrese eşzamanlı düzenlenen operasyonda, 6 şüpheli gözaltına alındı. Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü sorumluluk bölgesinde silah ticareti yapan şahısların tespitine yönelik Asayiş Şube ve İstihbarat Şube Müdürlükleri tarafından yapılan koordineli çalışma sonucu, Afyon’dan silah bulundurma ruhsatı ile birlikte yasal yoldan silah satın alan şahısların Kütahya’ya getirdikleri silahları sattıkları ve satışı gerçekleştirdikten sonra da hırsızlık süsü vererek çalındığı yönünde müracaatta bulundukları tespit edildi. E.D. (37), E.D. (39), Y.V. (32) ve B.M. (23) isimli şahıslar hakkında projeli teknik ve fiziki takip çalışması neticesinde yapılan ara yakalamada, toplam 66 adet çeşitli çaplarda tabanca fişeği ele geçirildi. Hakkında çalışma başlatılan 4 şüpheli şahsın 2 ayrı şahıs ile silah ticareti konusu ile ilgili olarak irtibatlı olduğu tespit edildi. Şüphelilerin yakalanması ve soruşturmaya konu başkaca suç unsurlarının ele geçirilmesi amacıyla Kütahya İl merkezinde 6 şüpheli şahsın yakalanması ve suç unsurlarının ele geçirilebilmesi için Kütahya il merkezinde 4 adres, jandarma sorumluluk bölgesi olan Siner Mahallesi’nde 3 adres olmak üzere toplamda 7 adreste yapılan eş zamanlı operasyon sonucu 6 şüpheli şahıs yakalandı. Yapılan arama neticesinde, 2 adet ruhsatsız tabanca, 5 adet av tüfeği, 127 adet tüfeği kartuşu, 13 adet çeşitli çaplarda tabanca fişeği ve 5 adet tabanca şarjörü ele geçirildi. Yakalanarak gözaltına alınan 6 şüpheli şahıs hakkında adli işlem başlatıldı.