EKONOMİ - 08 Ekim 2019 Salı 10:12

Meyve, sebze ve tohumun üretim adresi Samsun

A
A
A
Meyve, sebze ve tohumun üretim adresi Samsun

Sebze, meyve ve tohum üretiminde Türkiye’nin ilk sıralarında yer alan Samsun, verimli ovaları ile Türkiye’nin besin deposu görevini görüyor.

Sebze, meyve ve tohum üretiminde Türkiye’nin ilk sıralarında yer alan Samsun, verimli ovaları ile Türkiye’nin besin deposu görevini görüyor.


Birçok tarımsal ürün üretiminde Türkiye’nin ilk sıralarında yer alan Samsun, Bafra ve Çarşamba Ovalarının da katkısıyla tarımsal üretimde Türkiye’nin deposu olmaya devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilene göre Samsun çeltik, soya, tütün, kırmızı pancar, lahana, biber, turp, patlıcan, ıspanak, barbunya, kivi, armut ve fındık üretiminde Türkiye’de ilk sıralarda yer alıyor.



Çeltik, soya ve tütün üretimin büyük çoğunluğu Samsun’da üretiliyor


Tarım alanında Türkiye’nin ilk sıralarında yer alan Samsun, tarla bitkileri üretiminde de ön sırlarda yer alıyor. Samsun ülke genelinde çeltik üretiminde 2’inci, soya üretiminde 3’üncü ve tütün üretiminde 5’inci sırada yer alıyor. TÜİK verilerine göre Samsun’da 254 bin 154 ton buğday, 133 bin 221 ton çeltik, 54 bin 300 ton mısır (dane), 40 bin 806 ton ayçiçeği, 6 bin 897 ton tütün ve 7 bin 714 ton soya üretiliyor.



Türkiye sebze ihtiyacını Samsun’dan karşılıyor


Sebze üretimi konusunda da Türkiye’nin ilk sıralarında yer alan Samsun kırmızı pancar ve lahana üretiminde 1’inci, biber ve turp üretiminde 2’inci, patlıcan ve ıspanak üretiminde 3’üncü ve barbunya üretiminde de 4’üncü sırada yer alıyor. sebze üretimi kapsamında Samsun’da 136 bin 786 ton biber, 6 bin 753 ton barbunya, 75 bin 71 bin ton domates, 25 bin 176 ton hıyar, 12 bin 632 ton ıspanak, 100 bin 845 ton karpuz, 41 bin 525 ton kavun, 3 bin 300 ton kırmızı pancar, 223 bin 50 ton lahana, 12 bin 702 ton marul, 28 bin 455 ton patlıcan, 24 bin 742 ton pırasa, 2 bin 31 ton soğan, 26 bin 233 ton taze fasulye ve 13 bin 167 ton turp üretiliyor.



Fındık, kivi ve armut ihtiyacı Samsun’dan karşılanıyor


Meyve üretimi konusunda da ilk sıralarda yer alan Samsun fındık üretiminde 3’üncü sırada, kivi üretiminde 5’inci sırada ve armut üretiminde 6’ncı sırada yer alıyor. Samsun’da yılda ortalama 9 bin 361 ton armut, 2 bin 903 ton ceviz, 17 bin 476 ton elma, 66 bin 363 ton fındık, 2 bin 305 ton kiraz, 5 bin 401 ton kivi ve 12 bin 387 ton şeftali üretiliyor.



Sadece sebze ve meyve değil, yem bitkisi de üretiliyor


Yem bitkileri üretimi konusunda da üretime katkı sağlayan Samsun’da yılda ortalama 459 bin 591 ton fiğ, 49 bin 612 ton yonca, 29 bin 577 ton korunga, 45 bin 347 ton yulaf, bin 380 ton sorgum, 688 bin 208 ton mısır (slaj), 500 ton hayvan pancarı ve 5 bin 650 ton yemlik bezelye üretiliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Esenler’de tartıştığı sürücüyü tornavidayla öldüren kurye yakalandı Esenler’de maddi hasarlı trafik kazası nedeniyle tartıştığı araç sürücüsünü tornavidayla öldüren motokurye yakalanırken, yaşanan kavga anları güvenlik kamerasına yansıdı. Olay, dün saat 21.00 sıralarında Esenler Menderes Mahallesi 301. Sokak üzerinde meydana gelmişti. Dönerci dükkanında çalışan kurye ile cadde üzerindeki araç sürücüsü arasında yol verme nedeniyle tartışma çıkmıştı. Tartışma esnasında kurye, araca tornavida ile zarar vererek olay yerinden uzaklaşmıştı. Araç sürücüsü, sepetteki firma isminden kuryenin nerede çalıştığını görmüş bir süre sonra adam, döner dükkanına giderek kurye ile tartışmaya başlamıştı. Araç sürücüsü ile kurye arasındaki tartışma büyüyerek kavgaya dönüşmüş kavga sırasında kurye, elindeki tornavida ile vurup adamı ağır yaralayarak dükkandan kaçmıştı. Ağır yaralanan adam, ambulansla hastaneye kaldırılırken yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetmişti. Polis ekipleri ise konuya ilişkin çalışma başlattı. Polis ekiplerinin yaptığı çalışmalar sonucunda A.A. isimli motor kurye yakalanarak gözaltına alındı. Şüphelinin sorgulamasında “kasten yaralama”, “taksirle yaralama” ve “motosiklet hırsızlığı” gibi çeşitli suçlardan çok sayıda kaydı olduğu belirlendi. Emniyetteki tamamlanan işlemlerin ardından şüpheli adli makamlara sevk edildi. Öte yandan, araç sürücüsü ile kurye arasındaki kavga anları güvenlik kamerasına yansıdı.
Ankara Teknoloji ve Yetkinlik Buluşmaları’nın ikincisi gerçekleştirildi Savunma Sanayii Akademi koordinasyonunda ve ASELSAN’ın destekleriyle gerçekleşen Teknoloji ve Yetkinlik Buluşmaları’nın ikincisi, savunma sanayiinde çevik dönüşüm teması ile gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda kurulan Savunma Sanayii Akademi tarafından düzenlenen etkinlik, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Savunma Sanayii Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Hakan Karataş, Prof. Dr. İhsan Kaya, Mustafa Murat Şeker, Hüseyin Avşar, SSB Daire Başkanları ve sektör temsilcilerinin katılımları ile Bilkent Otel’de gerçekleştirildi. SSB Başkanı Görgün, etkinlik kapsamında gerçekleştirdiği konuşmasında şunları kaydetti: “Savunma sanayiimizdeki insan kaynaklarının sürdürülebilirliği açısından başlattığımız olduğumuz ‘Millî Yetkinlik Hamlesi’ ile sektörümüzün yeni dönemdeki gelişiminde salt rekabetten ziyade ekosistemimizdeki tüm paydaşlarımızın yetenek, yetkinlik, performans, potansiyel ve kapasite olarak birbirlerini tamamlamalarını hedefliyoruz." Bu yeni yaklaşımla; verimsizlik, mükerrerlik, yanlış önceliklendirme, yetenek birikmesi, odak kayması, uzmanlık açığı gibi temel problemleri de en aza indirmeyi hedeflediklerini belirten Görgün, "Bu yetkinlik hamlesi ile birlikte; savunma sanayii ekosistemindeki çalışanların, aday çalışanların ve üniversite öğrencilerinin yetenek mimarisi, yetkinlik inşası, uzmanlaşma, kritik deneyim ve beceri transferi konularında geliştirilmesini önemsiyoruz" ifadesini kullandı. ‘Milli Yetkinlik Hamlesi’ kapsamında tüm firmalarımızın; stratejik planında beslenen, teknoloji yol haritası ile hizalanan, yetenek yönetimini inşa eden, performans yönetimini kurgulayan, yetkinlik geliştiren ve değişimi yöneten insan kıymetleri fonksiyonlarının oluşturulmasını amaçladıklarını aktaran Görgün, "Bugün tüm yönleriyle ele alacağımız çevik proje yönetim yaklaşımı ve insan kaynakları süreçlerinde çevik yaklaşımlar, bu alanda etkin bir network (iletişim ağı) oluşumunu tetikleyecektir" diye konuştu. Görgün çalıştay sonrası ortaya konacak olan fikirleri ve saptamaları yakından takip edeceklerini de ifade etti.
Antalya Çöl tozu 30 Nisan’a kadar temizlenecek Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Burdur ve Isparta’da etkisini gösteren Çöl tozu taşınımı konusunda uyarıda bulundu. Çöl tozu taşınımının bölgede olan yoğunluğuna dikkat çekilen açıklamada, “Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarımızda olumsuz etkiler gösterebilir. Ayrıca, görüş mesafesinde düşmeye sebep olabilir. 25 Nisan 2024 tarihinden itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki oluşturması muhtemeldir” denildi. Bugün, Antalya, Isparta ve Burdur çevrelerinde yoğun bir şekilde gözlenen çöl tozu taşınımı ile ilgili Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, yazılı bir açıklama yayınlayarak uyarıda bulundu. Çöl tozu taşınımının çeşitli sağlık, çevre ve ekonomik etkilere neden olabileceğine dikkat çekilen açıklamada, oda olarak kamuoyunu bilgilendirme ve önlemlerin alınması gerekliliği konusunda uyarı yaptıkları belirtildi. Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarda olumsuz etkiler gösterebileceği aktarılan açıklamanın devamında, “Ayrıca, görüş mesafesinde düşmeye sebep olabilir. 25 Nisan 2024 tarihinden itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki oluşturması muhtemeldir. Genellikle çöl tozu geçtikten en geç 2 gün içerisinde yağış ile birlikte atmosferden temizlenirken, bu sefer 30 Nisan 2024’e kadar bölgemizde yağış beklenmemektedir” denildi. Bu süreçte çöl tozu taşınımının etkilerini en aza indirmek için vatandaşlara önlem olarak önerilerin de belirtildiği açıklamanın sonunda, şu ifadelere yer verildi: "Çocuklar ve kronik sağlık sorunları olan bireyler dış ortamda uzun süre vakit geçirmemelidir. Göz yanması gibi rahatsızlıkların yanı sıra mevcut hastalıkların tetiklenme riski bulunmaktadır. Görüş mesafesinin aniden azalabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Karayolunda seyahat ederken çöken toz sebebiyle takip mesafeleri uzatılmalıdır. Vatandaşlarımızın T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından işletilen hava kalitesi izleme istasyonları verilerini takip ederek gerekli önlemleri almalarını rica ederiz (https://sim.csb.gov.tr/Services/AirQuality). Çevre Mühendisleri Odası olarak, çöl tozu taşınımının etkilerini azaltmak ve halkın sağlığını korumak için tüm ilgili kurum ve kuruluşların işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini vurgulamaktayız.”