- 09 Aralık 2018 Pazar 14:47

OMÜ Mimarlık Fakültesinde engelli farkındalık etkinliği

A
A
A
OMÜ Mimarlık Fakültesinde engelli farkındalık etkinliği

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mimarlık Fakültesinde Engelliler Haftası kapsamında; Engelli Farkındalık Atölyesi: “Kampüs Dış Mekân ve Binalarında Erişilebilirlik” konulu etkinlik düzenlendi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mimarlık Fakültesinde Engelliler Haftası kapsamında; Engelli Farkındalık Atölyesi: “Kampüs Dış Mekân ve Binalarında Erişilebilirlik” konulu etkinlik düzenlendi.


Mimarlık Fakültesinde düzenlenen etkinliğe; Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Oktay, Dekan Yardımcıları Dr. Öğretim Üyesi Çağlar Koşun, Dr. Öğretim Üyesi Serpil Kaptan, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.


Etkinlikte; tekerlekli sandalyede fiziksel engelli ve görme engelli rolünü üstlenen 8 öğrenci kampüsü ve kampüs binalarının erişebilirliğini deneyimledi. Aynı zamanda etkinlikte, tasarım dersi kapsamında İç Mimarlık ve Mimarlık Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencilerinin “Erişilebilir Çevre Tasarımında Aydınlatma Bağlamı OMÜ Mimarlık Fakültesi ve Samsun’daki Kamu Binası” analizleri sergilendi.



“Engelsiz bir kent yaşamına ışık tutmayı amaçlıyoruz”


Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Oktay etkinliğin açılış konuşmasında, “Engelliler Haftası kapsamında bir sosyal sorumluluk projesi olarak düzenlediğimiz bugünkü etkinliğimizle, anlamakta zorlandığımız bir dünya olan engelli dünyasına girip deneyimler ediniyoruz. Bizim oluşturduğumuz engellerin onlara göre engelsiz mücadelesine ortak oluyoruz. Kampüsümüzü ve binalarını yeni bir gözle, engelli bir durumla deneyimleyerek, yaşananların ‘engelsiz’ bir kent yaşamına ışık tutmasını diliyoruz. Mimarlık Fakültesi olarak diğer tüm fakültelerden daha farklı sorumluluğumuz var çünkü bizler planlayan ve tasarlayan bir fakülteyiz. Bizim verdiğimiz eğitimler, yaşam mekânlarını kurmak üzerine. Bu yüzden mesleğimiz çok önemli. Yaptığımız bu tür etkinliklerle birlikte çevremizde ve ülkemizde engelli bireylere daha çok önem verilmesini diliyoruz” dedi.


Engelli bireylerin yaşadıkları zorluklara dikkat çeken Prof. Dr. Derya Oktay “Engelsiz Bir Kent Yaşamına Doğru” adlı bildirgeyi okudu. Etkinlik öğrencilerin kampüs binasının engelliler için ne kadar erişilebilir olduğunu test etmesiyle sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Yozgat Depremden etkilenen Yozgat’ta 200’ün üzerinde ev ve ahırda hasar oluştu Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından Yozgat’ın Kadışehri ve Aydıncık ilçelerinde 200’ün üzerinde ev ve ahırda hasar oluşurken vatandaşlar geceyi evlerinin bahçelerinde geçiriyor. Tokat’ın Sulusaray ilçesinde saat 18.11 sıralarında meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki sarsıntı, Yozgat merkez ve ilçelerinde de hissedildi. Özellikle Kadışehri ilçesinde ve köylerinde hissedilen deprem nedeniyle vatandaşlar büyük panik yaşadı. Özellikle Kadışehri ilçesine bağlı Gümüşsu, Elmalı Çiftliği, Halı köy ve Yeltenli köylerinde deprem nedeniyle evlerde ve ahırlarda hasar oluştu. Evleri zarar gören vatandaşlar geceyi evlerinin bahçelerinde geçirirken jandarma ekipleri de artçı sarsıntıların devam ettiğini ve vatandaşların geceyi evlerinde geçirmemeleri konusunda uyardı. Sokaklara çıkan vatandaşlar, evlerinin bahçelerinde ve uygun arazilerde ateş yakarak ısınmaya çalışırken geceyi dışarıda geçireceklerini ifade ettiler. Öte yandan Yozgat Valiliğince sarsıntıdan etkilenen Aydıncık, Kadışehri ve Çekerek ilçelerinde eğitim ve öğretime bir gün süre ile ara verildiği duyuruldu. Geceyi sokakta geçiren vatandaşlardan Nazlı Doğan, "Önce bir gürültü geldi. Daha sonra sallanmaya başladı. Çocuklarımı yanıma aldım ama dışarı çıkamadım. Ayaklarımın bağı çözüldü. Sonra küçük oğlumu alıp dışarı çıkabildim. Şok oldum, çok şiddetliydi. Evimiz küçük bir hasar aldı, ahırımızda hasar var, hayvanlarımız dışarıda." dedi. Hacı Ahmet Gün de deprem dolayısıyla evlerinde hasar olduğunu söyleyerek, “Tavanlar kırıldı. Deprem olduğunda ben balkondaydım. Sallantı başladı. Tavanlar düşmeye başladı." şeklinde konuştu.