EĞİTİM - 06 Ekim 2019 Pazar 14:55

OMÜ Vakfı Yönetiminde bayrak değişimi

A
A
A
OMÜ Vakfı Yönetiminde bayrak değişimi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Vakfı 2019 Yılı Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı’nda, 3 yıldır başkanlık görevini sürdüren Prof.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Vakfı 2019 Yılı Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı’nda, 3 yıldır başkanlık görevini sürdüren Prof. Dr. Halil Kütük, görevini Prof. Dr. Metin Yılmaz’a devretti.


Atakum Omtel Otel’de gerçekleştirilen OMÜ Vakfı 2019 Yılı Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı’nda yapılan seçim sonunda, Vakfın yeni başkanı Prof. Dr. Metin Yılmaz oldu. Toplantıda Divan Heyeti ise Başkan Refik Moral ile Divan Kâtipleri Osman Demir ve Fuat Katırcı’dan teşekkül etti. Ardından Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve şehitler, ebediyete intikal eden öğretim üyeleri ile vakfın kurucu üyeleri için saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi.


Olağanüstü genel kurulun toplanma nedenleri ve vakfın mali durumunu özetlemek için kürsüye davet edilen eski Başkan Prof. Dr. Halil Kütük, sunumunda; vakfın bütçesi, cirosu ve hizmetleri ile cari hesapları, kira gelirleri, verilen burslar, iktisadi işletmelerin mevcut durumu, personel sayısı gibi hususları katılımcılarla paylaştı. Toplantıda Divan Heyetine sandık kurulu yetkisinin verilmesiyle aday tespiti yapılıp seçime gidildi. Seçimde OMÜ Vakfının yeni Başkanı Prof. Dr. Metin Yılmaz olurken, Yönetim Kuruluna da 9 asil, 8 yedek üye seçildi.


Başarı dilekleri ile genel kurul toplantısının açılışını yapan eski Başkan Prof. Dr. Halik Kütük, “Kuruluşundan bugüne kadar gerek vakfımızın gerekse üniversitemizin gelişmesi için emeği geçen kurucu üyelerimize, üniversitemizin değerli yöneticilerine, vakıf ve iktisadi işletmelerinde görev yapan tüm çalışanlarımıza yönetim ve denetleme kurulumuz adına huzurunuzda teşekkür ediyorum. Ebediyete uğurladığımız kurucu üyelerimizi şükran duygularımızla ve rahmetle anarken geride kalan aile fertlerine sağlıklı bir hayat ve uzun ömürler diliyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle genel kurul çalışmalarımızın yeni başarılara imza atmasını diliyor, saygılarımı sunuyorum” dedi. Seçim sonunda teşekkür konuşması için tekrar söz alan eski Başkan Prof. Dr. Halil Kütük, görevi boyunca hizmet eden tüm kişilere şükranlarını sunarak, devamında şunları söyledi: “Yeni yönetime en kalbî duygularımla başarılar diliyorum. Allah yâr ve yardımcıları olsun, yolları ve bahtları açık olsun, tekrar kendilerine muvaffakiyet diliyorum, hayırlı uğurlu olsun.”



"Vakıfların tabiatında yardım, hayır ve iyilik yatıyor”


Akabinde söz alan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, katılımcıları selamlayarak Genel Kurul Toplantısı’nda bulunmaktan ötürü duyduğu mutluluğu ifade etti. OMÜ Vakfının kuruluşundan bugüne kadar Üniversitenin gelişip ilerlemesinde ciddi katkıları olduğunu belirten Rektör Bilgiç, “Vakıfların tabiatında yardım, hayır ve iyilik yatıyor. Özellikle aramızdan ayrılan kurucu üyelerimizi rahmetle anmak istiyorum zira onların ayrı bir yeri var. Yaşayanlara şükranlarımı sunuyorum ve hizmet verenlere de teşekkürü bir borç biliyorum. Tabii bugün bizler varız, yarın başkaları olacak. Kurucu üyelerimiz, gösterilen fedakârlığı, yerlerine bıraktıkları evlatlarının yahut vekillerinin de sürdürmesini elbette gönülden istemişlerdir. Artık yeni destek ve yardımlar gerekiyor. Bu kanalın kullanılması ve üye sayısının artırılmasının yararlı olacağını düşünüyoruz. Vakfımızın yükümlülüğünü üstlenen arkadaşlarımız hakikaten büyük fedakârlıklar gösteriyor. Yeni yönetimin de daha iyisini başarmak adına canla başla çalışacaklarına ve bu süreçte edinilen birikim ve tecrübeden faydalanacaklarına inanıyorum. Vakfın, OMÜ’nün güçlü bir destekleyicisi durumunda olması, kurumumuzun geleceği açısından çok önemli. Zira akademisyenlerimize, yurt dışı programlar ve benzer ihtiyaçlar söz konusu olduğunda destek olmasını göz ardı edemeyiz. Yine Üniversitenin yeni mevzuat çerçevesinde altından kalkamadığı durumlarda, vakfımızın kendi gelirleriyle destek olması, önemli yararlılıklar olarak değerlendirilmeli. Dünyadaki üniversitelere odaklandığımızda, örneğin Harvard Üniversitesine, mezunların da dâhil olduğu 16 milyar dolarlık bir destek var. Yine bazı üniversiteler; vakıf ve benzeri dernekler tarafından ciddi anlamda destekleniyor. Ülkemizde de bu özelliğe sahip üniversitelerimiz mevcut. Bu gerçekleri göz önüne aldığımızda, OMÜ Vakfının yaşatılması ve daha güçlü bir şekilde geleceğe taşınması bakımından ne yapılması gerekiyorsa bu adımları hep birlikte atmalıyız diye düşünüyorum” diye konuştu.


“Üniversite ve Samsun bazında oluşturulacak kampanya ile yeni yönetimin desteklenmesini arzuluyoruz. Sağlanan bu yardım ve desteklerle vakfımızın daha güçlü ve emin adımlarla geleceğe yürümesinin önünü açmış olacağız. Yeni yönetimi bu vesileyle tebrik ediyor, kendilerine başarılar diliyorum” diyen Rektör Bilgiç, konuşmasının son bölümünde OMÜ’deki değişime ve gelişmelere değindi. Bilgiç, Samsun’un kenevir üretimi için en uygun şehirlerden biri olması ve Üniversite bünyesinde bu konuda çalışan akademisyenlerin bulunmasından ötürü Kenevir Araştırma Enstitüsünü kurduklarını ve bu birimin yapılanmasının bütün hızıyla devam ettiğini dile getirdi. Yeni açılacak Eczacılık Fakültesine Bafra’nın sahip çıktığını söyleyen Rektör Bilgiç, faaliyete geçmesiyle bu fakültenin de sağlık bilimleri alanında kendini göstereceğini kaydetti.



"Amacımız; elimizden gelenin en iyisini yapmak”


Seçimde başkanlığa seçilen Prof. Dr. Metin Yılmaz ise teşekkür konuşmasıyla katılımcılara hitap etti. Vakıfların aynı zamanda uzmanlık alanında yer aldığına vurgu yapan yeni başkan Prof. Dr. Metin Yılmaz “Vakıf işi kutsal bir iş. Bu işe soyunmamızda 2 temel husus var: Birincisi Allah’a hizmet ve en kutsal alanlardan biri olan eğitimde üniversitemize hizmet etmek çünkü büyük bir görev. İkincisi rektörümüzün bu noktadaki teşvikleri. Dolayısıyla bu vazifeden geri duramadık. Vakfımız, OMÜ gibi güzide bir kuruma her zaman destek olacak pozisyonda olmalı ve inşallah bundan sonraki süreçte bu uğurda elimizden gelenin en iyisini yapmak için çaba sarf edeceğiz” şeklinde konuştu.


2019 Yılı Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı’na ayrıca Millî Eğitim Bakanlığını (MEB) temsilen Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem Gençoğlu, fakülte dekanları, meslek yüksekokulu müdürleri ile vakfın genel kurul üyeleri katıldı.


Seçimle yeniden şekillenen OMÜ Vakfı Yönetim Kurulunda yer alan 9 asıl ve 8 yedek üye şu isimlerden oluşuyor:


“Asıl Üyeler; Prof. Dr. Metin Yılmaz (Başkan), Prof. Dr. Selim Arıcı, Prof. Dr. Ayhan Dağdemir, Prof. Dr. Soner Çankaya, Dr. Öğr. Üyesi Faruk Tan. Yedek Üyeler; Prof. Dr. Harun Albayrak, Prof. Dr. Murat Terzi, Prof. Dr. Rıza Karagöz, Prof. Dr. Bahtiyar Öztürk, Doç. Dr. Erol Terzi. Kurucu Üyeler (Asıl); Levent Hüseyin Başoğlu, Sevin Derindere, Hüseyin Cahit Berk, Yusuf Şevki Altuniç. Kurucu Üyeler (Yedek); Ahmet Tarık Karslı, Orhan Özdemir, Haluk Cüneyt Pelenk."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Efeler Belediye Başkan Adayı Yetişkin, can dostlar için hazırladığı projeyi açıkladı CHP Efeler Belediye Başkan Adayı Anıl Yetişkin, bir projesini daha kamuoyu ile paylaştı. Yetişkin, Aydın halkına “Efeler Hayvan Rehabilitasyon Merkezi Geçici Bakım Evi ve Pet Otel” projesinin müjdesini verdi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Efelere Belediye Başkan Adayı Anıl Yetişkin, bir yandan saha çalışmalarını sürdürürken bir yandan da projelerini açıklamaya devam ediyor. Son olarak ücretsiz wifi hizmetinin müjdesini paylaşan CHP’li Anıl Yetişkin, bu kez de hayvan severleri mutlu etti. CHP’li Yetişkin projesini şu sözlerle duyurdu: “Sadece Efeler ilçesinde yaşayan insanımız için değil, can dostlarımız için de yapılabilecek en iyi yaşam alanları ve rehabilitasyon merkezini de oluşturacağız. Proje kapsamında serbest yürüyüş güzergahları, hayvan oteli ve mezarlığı da bulunuyor. Bunun yanı sıra mama deposu, hayvan mutfağı, hayvan sahiplendirme ve sosyalleştirme alanı, kedi evi, pitbull ve ilk gelen hayvanlar ünitesi, müşahede ünitesi, küçük, orta, büyük boy ve evden atılanlar ünitesi, hamile ve yavrulu anne ünitesi, uyuz ünitesi, zoonoz ünitesi, çift tırnaklı hayvanlar ünitesi ve midilli atları gezi alanı, engelli hayvan ve serbest dolaşım alanı üniteleri yer alacak. Bunun yanında araç yıkama ve araç arınık ünitesi, hayvan oteli ve ilk gelen köpek kontrol ünitesi gibi onlarca ünite, sokak hayvanlarına hizmet verecek. Seçimden kısa bir süre sonrasında yapımına başlayacağımız bu proje yurt içinde ve yurt dışında gurur kaynağımız olacak” diye konuştu.
Mersin MIP 25 milyon TEU’nun üzerinde konteyner elleçleyerek yeni bir kilometre taşına ulaştı Türkiye’nin lider konteyner terminali Mersin Uluslararası Limanı (MIP), 2007’den bu yana 25 milyonuncu (TEU) konteynerini elleçleyerek yeni bir kilometre taşına imza attı. Bu kapsamda EMH1 terminalinde düzenlenen törene, Mersin Liman Mülki İdare Amiri ve Mersin Vali Yardımcısı İbrahim Küçük, Mersin Gümrük Bölge Müdürü Osman Göllüce, TCDD Mersin Limanı İşletme Müdürü Murat Birinci, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Sefa Çakır, Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Cebrail Orman, MIP Yönetim Kurulu Başkanı David Yang, Yönetim Kurulu Üyeleri, MIP Genel Müdürü Ajay Kumar Singh ve liman çalışanları katıldı. MIP Genel Müdürü Ajay Kumar Singh: "25 Milyon TEU kilometre taşına ulaşılmasında gösterdikleri üstün katkıdan ve iş birliğinden dolayı Mülki İdare Amirimize, Gümrük Müdürlüğümüze, Liman Başkanlığımıza, TCDD yetkililerine ve tüm MIP çalışanlarına en içten teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Ayrıca, Limanımızın bu olağanüstü yolculuğunda bizi destekleyen tüm paydaşlarımıza şükranlarımı sunmak istiyorum. Daha iyisine ulaşmak için daha çok çalışacağız" ifadelerini kullandı. 2007 yılında liman operatörü PSA International ve Akfen Holding ortak girişimiyle kurulan, 2017 yılında IFM’in hissedarları arasına katıldığı MIP’nin kuruluşundan bugüne elleçlenen konteyner hacmi yılda ortalama yüzde 14,4 büyüdü. MIP, 2023 yılında yaklaşık 2 milyon TEU konteyner, 8 milyon tonun üzerinde konvansiyonel yük elleçledi. Endüstrinin değişen ihtiyaçlarını karşılamak için 455 milyon ABD doları bütçeli East Med Hub 2 (EMH2) kapasite artırımı projesi ile elleçleme kapasitesini 2,6 milyon TEU’dan 3,6 milyon TEU’ya çıkarmayı hedefleyen MIP’in, mevcut EMH1 rıhtımını 380 metre uzatarak toplam 880 metre uzunluğa ve 17,5 metre su çekimine ulaşacak EMH2’nin inşaatına başladığı bildirildi. EMH2 Terminalinin, 400 metreden uzun iki ultra büyük konteyner gemisinin (ULCV) aynı anda yanaşmasına imkan tanıyacak. Proje ayrıca sekiz yeni otomatik raylı portal vinç (aRMG) ve dört ek rıhtım vincinin satın alınmasını da içeriyor. Proje 500 kişiye doğrudan ve 5.000 kişiye dolaylı istihdam fırsatı oluşturacak olması sebebiyle de önem arz ettiği kaydedildi. MIP’in aynı zamanda karbon ayak izini azaltma konusundaki kararlılığını da sürdürdüğü elektrikle çalışan ekipmanlara ve yenilenebilir enerji kaynaklarına sürekli yatırım yaparak karbon emisyonlarını 2030 yılına kadar yarıya indirmeyi, 2043 yılına kadar da karbon nötr hale gelmeyi planladığı ifade edildi.
Konya Karatay Tabiat Mektebi eğitimlere başladı Konya’nın merkez Karatay İlçe Belediyesi tarafından, ilçede eğitim çağındaki çocukların okul dışı öğrenme ve tabiat sevgisine katkı yapmak amacıyla hayata geçirilen Karatay Tabiat Mektebi’nde eğitimler başladı. Karatay Şehir Parkı içerisinde kurulan Karatay Tabiat Mektebi’nde ilkokul ikinci sınıf öğrencileri, bir taraftan birçok atölye çalışmasıyla doğayı yeniden keşfederken diğer taraftan da eğlenceli bir şekilde eğitim hayatlarına katkı sunacak. Her yıl Karataylı bin 500 ilkokul 2. sınıf öğrencisi faydalanacak Karatay Tabiat Mektebi sayesinde her yıl ilçedeki 1500 ilkokul ikinci sınıf öğrencisi; kurulan atölyelerde tarım, hayvancılık, sıfır atık, çevre ve daha birçok konuda uygulamalı eğitimler ile etkinliklere katılacak. Karatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülen eğitimler kapsamında Karatay Tabiat Mektebi’nde; ahşaptan oluşturulan 3 adet atölyede kil seramik yapımı, temel yaşam becerileri, kompost yapımı, atık malzemelerden organik kompost yapımı ve daha birçok etkinlik gerçekleştiriliyor. Proje kapsamında ayrıca; içerisinde midilli atları, tavşan, kedi, güvercin, tavuk ve horoz gibi hayvanların olduğu Hayvan Evleri ile çadırlar kuruldu. 3 katlı Gözlem Kulesi’ne çıkan minikler, doğal hayatı izleme fırsatı bulurken, 100 metrekarelik Labirent Oryantiring Parkuru’nda ise öğrenciler birçok eğlenceli etkinliğe katıldı. “Çocuklarımızın iyi yetişmesi önceliğimiz” Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, çocukların eğitim hayatına önemli katkı sağlamasını hedefledikleri projenin Karatay’a hayırlı olmasını diledi. Başkan Hasan Kılca, “Karatay Belediyesi olarak eğitime yönelik yatırımlarımıza devam ediyoruz. Bu çerçevede çocuklarımızın eğitimi ve geleceğe hazırlanmaları bağlamında milli eğitim müdürlüğümüze önemli destekler veriyoruz. Karatay Şehir Parkımızın içerisine Karatay Tabiat Mektebi’mizi kurduk ve eğitimlerimize başladık. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzle birlikte yürüttüğümüz projemizle her yıl ortalama bin 500’ün üzerinde ilkokul ikinci sınıf öğrencimizi buraya getirip öğrencilerimize uygulamalı ve teorik eğitimler verilecek. Çocuklarımız, oluşturduğumuz atölye ve alanlarda hem doğayla, toprakla, canlılarla iç içe olacaklar hem de birçok atölye çalışmalarıyla okullarında gördükleri eğitimlerini pekiştirmiş oluyorlar. Öğrencilerimizin doğayla buluştuğu, doğada yaşayarak güven elde ettiği, el becerilerinin, kişisel, sosyal ve duygusal becerilerinin geliştiği, birlikte iş yapabilme yeteneğinin güçlendiği bir ortam sunmuş olduk. Karatay Tabiat Mektebi’mizi bu çerçevede, geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızın okul dışı öğrenme bağlamında önemli görüyoruz. Karatay Tabiat Mektebi’miz ilçemize, Konya’mıza ve çocuklarımıza hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.