ÇEVRE - 15 Nisan 2019 Pazartesi 16:20

OMÜ’de sıfır atık liderleri yetişiyor

A
A
A
OMÜ’de sıfır atık liderleri yetişiyor

Samsun Teknopark’ın, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin (ÜMÜ) iş birliğiyle yürüttüğü “Sıfır Atık Liderleri Yetişiyor” projesinin eğitim programı Samsun Teknopark Konferans Salonu’nda başladı.

Samsun Teknopark’ın, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin (ÜMÜ) iş birliğiyle yürüttüğü “Sıfır Atık Liderleri Yetişiyor” projesinin eğitim programı Samsun Teknopark Konferans Salonu’nda başladı.


Sıfır atık konusunda toplumsal değişime önderlik edecek liderlerin yetişmesini sağlamak amacıyla düzenlenen eğitim programında, Samsun Teknopark çalışanlarından ve OMÜ’nün farklı fakültelerinde öğrenim gören öğrencilerden oluşan toplam 100 kişiye atık yönetimi konusunda eğitim verilecek.


4 gün sürecek eğitim programının açılış törenine; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Genel Sekreteri Mevlüt Özen, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Yüksel Ardalı, akademisyenler, kamu kurum yetkilileri ve öğrenciler katıldı.



“Atık yönetimi çalışmalarımızı tamamladık, gençlerle paylaşıyoruz”


Etkinliğin açılışında söz alan “Sıfır Atık Projesi” yürütücüsü ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Yüksel Ardalı, atık yönetimi ile ilgili çalışmalarını tamamladıklarını belirterek, “Şimdi de bu konuda yaptığımız çalışmaları gençlerle paylaşarak onlara 4 gün boyunca sıfır atık liderliği eğitimi vereceğiz. Rektörümüz başta olmak üzere sıfır atık çalışmalarımızda, akademisyeninden idari personeline kadar Üniversitenin tüm birimleri bize destek oldular ve yolumuzu açtılar” dedi.



“Atık yönetimi davranış şekline dönüşmeli”


Atık yönetiminin, davranış şekline dönüşmesi açısından önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yüksel Ardalı, “Sıfır atığın ayırma kaplarıyla, plastik ve kâğıtların toplanmasıyla sınırlı olduğunu düşünmek hata olur. Bu atık yönetimi açısından sınırlı bir algılama. Ama biz çocuklarımıza ve gençlerimizde çok güveniyoruz. Üniversitenin de bu konuda lider olmasını ve sürücü kuvvet olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu bağlamda Sağlık Fakültesi Hemşirelik Bölümü ile atık yönetiminin davranışa dönüşmesi amacıyla bir proje hazırlayarak OKA’ya başvurduk. OKA’ya destekleri için teşekkür ediyorum” diye konuştu.


Sıfır atık liderleri eğitimini, 19 Mayıs 1919’un 100. yılına vurgu yapmak amacıyla 100 kişiye vereceklerini açıklayan Yüksek Ardalı, “Kendi atığımızı yönetmeyi başarabildiğimiz zaman bu konuda pek çok problemi çözeceğimize, davranış şeklimizi düzelterek geliştirebileceğimize inanıyorum” sözleriyle konuşmasını tamamladı.



“OKA sıfır atık gibi insana dokunan projeleri daha çok önemsiyor”


OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen ise Türk halkının “Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum” diyen bir kültürün mensubu olduğunu vurgulayarak üniversitelerin, OKA’nın çalışmalarındaki bir numaralı paydaşı ve birlikte çalıştıkları en önemli kurum olduğunu belirtti.


OKA’nın çalışmaları ve yatırımları hakkında da bilgi veren Mevlüt Özen, sıfır atık gibi insana dokunan projeleri daha çok önemsediklerini ifade ederek şöyle devam etti: “Çünkü Türkiye’nin kalkınmasının ve gelişmesinin insanla başlayacağına inanıyorum. Ayrıca bu proje sayesinde atıkla çöp arasındaki farkı da öğrenme fırsatı yakaladım. Bilginin davranışa dönüşmesi açısında bu etkinlikleri oldukça önemsiyorum.”



“Eşsiz güzellikte kampüsümüzün kıymetini bilmiyoruz”


OMÜ Vakfı Anaokulu öğrencilerinin çevreci mesajlar veren şarkılı gösterisinin ardından konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran da yoğun programı nedeniyle etkinliğe katılamayan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç’in selamını ileterek şunları söyledi: “Üzerinde yaşadığımız dünyanın, çevrenin hatta Üniversitemizin eşsiz güzellikteki kampüsün kıymetini bilmiyoruz. Yurt içinden ve yurt dışından gelen tüm misafirlerimizin hayran kaldığı kampüs, ne yazık ki atıklarla çöplerle kirletiliyor, ziyan ediliyor. Biz bu konuda daha önce de ‘yeşil kampüs’ adı altında çalışmalar yaptık. Doğaya zarar vermeyen, atıklarını geri dönüştürebilen, kendi enerjisini üreten bir üniversite olma hedefindeyiz ve bunun için kampüsümüz müsait.”



“Sıfır atığın en önemli ayağı insana aktarmak, gençlerin öncü olmasını sağlamaktır”


Sıfır atık çalışmalarının en önemli ayağının insana aktarmak ve gençlerin bu konuda öncü rol oynamasını sağlamak olduğunun altını çizen Rektör Yardımcısı Mehmet Kuran, “Bu nedenle bu etkinlikleri önemsiyoruz. Sıfır atık son dönemde oldukça gündemde olsa da yol alabilmek açısından üniversitelerin bu konuda öncü olması çok önemli. Çevreye verdiğimiz zararın atık yönetimiyle minimize edilmesi son derece gerekli. Bu konuda gösterdiğimiz gelişmelerden memnuniyet duyduğumu da ayrıca belirtmek istiyorum. Yine de daha kat etmemiz gereken mesafe var” ifadelerini kullandı.


Enerji ihtiyacını enerji panelleriyle sağlayan Samsun Teknopark hakkında da bilgiler paylaşan Prof. Dr. Mehmet Kuran, yüzde 100 doluluk kapasitesine ulaşan Samsun Teknopark’ın kuluçka ve ön kuluçka merkezlerinin de geliştirildiğini aktardı.


“Atık yönetimine teknolojik yaklaşım” konulu sunumla devam eden eğitim programı 4 gün sürecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Fethiye’de Softbol Türkiye Şampiyonası başladı Muğla’nın Fethiye ilçesinde Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası, açılış seremonisi ile başladı. Kız sporcular 5 gün boyunca mücadele edecek. Türkiye Okul Sporları Federasyonu tarafından Fethiye’de ilk defa düzenlenen Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tören geçişiyle başlayan şampiyonada, kız öğrenciler 5 gün boyunca mücadele edecek. 29 Nisan Pazartesi gününe kadar devam edecek karşılaşmaların ardından küçük kızlar ve yıldız kızlar Türkiye şampiyonları belli olacak. 16 ilden 33 takımla 500 sporcunun katıldığını söyleyen Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor” dedi. Açılış töreninde sporculara hitap eden Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Geçen hafta okul sporları Beyzbol şampiyonasını ilçemizde tamamlamıştık. Farklı spor dallarının müsabakalarında öğrencilerimizi misafir ediyoruz. Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor. Bu anlamda federasyon başkanımıza da teşekkür ediyoruz. 16 ilden 500 sporcumuz, 33 takımımız var. Pazartesi günü de Türkiye şampiyonlarımız için ödül töreni yapacağız” dedi.
Diyarbakır Diyarbakırlı öğrenciler NASA Conrad Challenge 2024 Finallerinde Türkiye’yi temsil ediyor Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü öğrencilerinden oluşan Healthy Companions takımı, Houston NASA Uzay Merkezi’nde düzenlenen Conrad Challenge 2024’te Türkiye’yi temsil edecek tek takım olarak seçildi. Conrad Challenge, NASA bünyesinde düzenlenen prestijli bir yarışma olup, Healthy Companions takımı Türkiye’deki tek temsilci olarak 1000 takım arasından 5 finalistten biri olarak seçildi ve NASA’nın Houston Uzay Merkezi’ne gitmeye hak kazandı. Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Yağmur Delal Cengiz, Beyza Kaya, Dilvin Laçin, Adar Özalkak, Mir Baran Esen ve Diyar Karabulut tarafından oluşturulan Healthy Companions, NASA tarafından 13-18 yaş arasındaki öğrencilerin küresel etki oluşturmak, sorunları çözmek için bilim, teknoloji ve inovasyonu kullanarak projeler yürütüp, girişimcilik özelliklerini ortaya koymaları için düzenlediği Conrad Challenge’a Türkiye’yi temsil ediyor. Healthy Companions, evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarının sağlık durumunu izlemelerine yardımcı olan yenilikçi bir cihaz geliştirdi. Nabız oksimetrisi ve rektal sıcaklık algılama gibi son teknolojileri kullanarak, projeleri kullanıcıların evcil dostlarının sağlık durumunu kapsamlı bir şekilde takip etmelerini sağlıyor. Ürünleri aynı zamanda telefon uygulamasıyla bütünleşmiş bir şekilde yapay zeka desteği de sunuyor, böylece evcil hayvan sahiplerine daha kişiselleştirilmiş çözümler sunabiliyor ve sağlık durumu ile ilgili önemli bilgiler sağlıyor. Healthy Companions takımı, "Türkiye’den bu aşamaya ulaşan tek takım olarak ülkemizi Amerika Birleşik Devletleri’nde temsil etmenin gururunu taşıyoruz. Uzun süredir çaba sarf ettiğimiz projemizi dünyaya tanıtmak bizi oldukça heyecanlandırıyor" dedi. Healthy Companions, tasarım sürecinde basit ve kullanıcı dostu bir arayüz oluşturmaya özellikle odaklandı ve prototip aşamasında birçok deneme ve test gerçekleştirerek en pratik tasarımı hayata geçirdi. Barınaklar ve veteriner ve sosyal hizmet kuruluşları gibi kurumlardan da geri bildirim alarak ürünlerini geliştirdi. Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Kampüsü Kurucu Temsilcisi Zeki Esen, Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Liseleri’nde araştırmacı, bilimin gücüne inanan, yenilikçi, bilim ve teknoloji üreten, ülkemizin geleceğine yön verecek nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Sevgili öğrencilerimizin göstermiş oldukları bu başarı uluslararası arenada inovasyon ve teknolojiye olan katkısını bir kez daha vurguluyor. Öğrencilerim adına mutlu ve gururluyum. NASA’nın Texas’taki Uzay Merkezi’nde gerçekleşecek finale katılmaya hak kazanan Healthy Companions değerli işler ortaya koyacaklarına inanıyorum ve onlara başarılar diliyorum” dedi.