EKONOMİ - 20 Nisan 2019 Cumartesi 16:24

Pazarda biber de "acı" fiyatlar da

A
A
A
Pazarda biber de "acı" fiyatlar da

Samsun’da yüksek sebze-meyve fiyatlarından dolayı pazarcılar sinek avlarken, tanzim satış noktalarında ise uzun kuyruklar oluştu.

Samsun’da yüksek sebze-meyve fiyatlarından dolayı pazarcılar sinek avlarken, tanzim satış noktalarında ise uzun kuyruklar oluştu.


Türkiye’nin birçok iline açılan tanzim satış yerleri, Samsun’da da aylardır faaliyet gösteriyor. Tanzim satış yerlerinin açılmasının ardından vatandaşlar semt pazarları yerine tanzim satış yerlerinden alışveriş yapmaya başladı. Samsun’un en ucuz halk pazarı olarak bilinen Unkapanı Halk Pazarı’nda bile fiyatların oldukça yüksek olmasından dolayı vatandaşlar halk pazarını değil, tanzim satış yerlerini tercih etti. Pazarcılar, fiyatların yüksek olmasından dolayı vatandaşların pazara ilgi göstermemesinden yakındı.



“Pazarcılar bitmiş durumda. İşinden memnun olan pazarcı yok”


2-3 aydır pazarda sinek avladıklarını ifade eden pazarcılar, “Pazarcılar bitmiş durumda. Şu an işlerden memnun olan pazarcı olduğunu düşünmüyorum. Vatandaşların alım gücü zaten yoktu, tanzim yerleri açıldıktan sonra kimse uğramamaya başladı. Sanki bu fiyatların sebebi pazarcılarmış gibi bir algı oluşuyor. Halden hangi fiyata alırsak, ona göre satıyoruz. Pazarcılar şu anda ürünlerden 1 lira bile kazanamıyor. Kazandıklarımız da poşet, mazot ve benzin zammına gidiyor. Fiyatların düşmesi ve işlerin çoğalması için üretimin atması ve ekonominin düzelmesi gerekiyor. Geçen seneye baktığımız zaman fiyatlarda yarı yarıya bir atış var” dediler.


Halk pazarında fiyatlar domates kilo 8 TL, biber 8 TL, patlıcan 7 TL, salata 5 TL, soğan 6 TL, patates 5 TL, muz 14, taze fasulye 12 TL’den alıcı bekliyor. Pazarda gözle görülen en büyük fiyat düşüşü ise geçen hafta kilosu 15 liradan satılan sivri biberde yaşandı. Sivri biberin kilosu 15 liradan 6 liraya düştü.


Pazarcılar işsizlikten sinek avlarken, tanzim satış yerlerinde ise uzun kuyruklar oluştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Aydın’da hayvan sağlığı saha çalışmaları devam ediyor Aydın’ın Yenipazar ve Karpuzlu ilçesinde sahaya inen ekipler, hayvan hastalıkları ve zararlıları ile mücadele çerçevesinde hayvan sahiplerini bilgilendirirken, küçükbaş hayvanların aşılama ve kimliklendirme çalışmalarını gerçekleştirdi. Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen hayvan sağlığı saha çalışmaları aralıksız devam ediyor. Bu çerçevede sahaya inen ekipler, Yenipazar ve Karpuzlu ilçelerinde aşılama çalışması gerçekleştirdi. Kırsal mahalleleri gezerek, hayvan hastalıkları ve zararlıları ile mücadele kapsamında aşılama, küpeleme, hastalık takibi ve eğitim gibi konularda yetiştiricileri bilgilendiren ekipler, ayrıca üreticilerin konuyla ilgili duyarlılıklarının arttırılmasını da sağlıyor. Alınması gereken tedbirler noktasında da bilgilendirmelerde bulunan ekipler ayrıca küçükbaş hayvanların kimliklendirme çalışmalarına da devam ediyor. Konu ile ilgili Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada "Yenipazar ve Karpuzlu’da küçükbaş aşılama ve kimliklendirme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. 2024 yılında uygulanması planlanan yeni hayvancılık destekleme modeline uygun olarak kuzu ve oğlakların aşılama ve küpeleme çalışmalarına devam etmektedir. Karpuzlu ve Yenipazar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan çalışmalara Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü de eşlik ederek, işletme sahiplerine yeni destekleme modeli, örgütlü yetiştiricilik ile aşı ve uygulama ücretlerinin tarımsal desteklemelerden mahsuplaşılması ile ilgili bilgilendirmelerde bulunmuştur" ifadeleri yer aldı.
Denizli Başkan Arslan, Çameli’nde fırtınanın oluşturduğu hasarları yerinde inceledi Kuvvetli fırtınanın etkili olduğu Denizli’nin Çameli ilçesinde belediye başkanı Cengiz Arslan hasar gören alanlarda incelemelerde bulundu. Denizli’de etkisini gösteren kuvvetli fırtına kentin farklı ilçelerinde yıkıma yol açtı. Gece saatlerinde etkisini gösteren fırtına Çameli ilçesinde de hasarlara yol açtı. İlçedeki seralarda, kapalı halı sahalarda ve bazı işletmelerde hasar meydana geldi. Sabah saatlerinde sahaya inen Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, hasarın oluştuğu alanlarda incelemeler de bulunarak üreticilere ve işletmecilere geçmiş olsun dileklerinde bulundu. İlçede etkisini gösteren kuvvetli fırtına ve yağış sonrası incelemeler yaparak hasar tespitlerinde bulunduklarını ifade eden Başkan Arslan, “Kuvvetli Fırtına ve şiddetli yağış sonrası naylonları yırtılan, hasar gören seralarımız ve fidanları zarar gören üreticilerimize yardımcı olmak için konuyu Devletimizin yetkili mercilerine ileterek; zarar gören vatandaşlarımızın hasarlarını karşılamak için elimizden geleni yapacağız. Üreticilerimizin her zaman yanındayız ve destekçileri olmaya devam edeceğiz. Seralar haricinde ilçe merkezimizde ve ilçemiz kapalı halısahasında da maddi hasar meydana geldi. Meydana gelen hasarı en kısa sürede gidereceğiz. Fırtınadan zarar gören üreticilerimize ve vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız. Allah’ım ülkemizi ve milletimizi fırtına, sel, yangın, deprem vb. Afetlerden muhafaza eylesin. İlçemizdeki tüm vatandaşlarımıza tekrardan geçmiş olsun” dedi.