POLİTİKA - 12 Ocak 2022 Çarşamba 17:53

Samsun Büyükşehir komisyon toplantısı

A
A
A
Samsun Büyükşehir komisyon toplantısı

Samsun Büyükşehir Belediyesi komisyon toplantısında görüşülen 53 madde karara bağlanmak üzere meclise havale edildi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi komisyon toplantısında görüşülen 53 madde karara bağlanmak üzere meclise havale edildi.


Büyükşehir Belediye Meclis Komisyonu Ocak Ayı Toplantısı, Meclis Başkanvekili Nihat Soğuk başkanlığında yapıldı. Komisyon toplantısında Meclis Başkanvekili Nihat Soğuk ve parti grupları, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş’a geçirdiği trafik kazası nedeniyle ‘geçmiş olsun’ dileklerini ileten açıklamalar yaptı.



Yakakent Belediyesi’ne tepki


CHP Grup Başkan Vekili Atilla Tekcan, daha önce gri pasaportla göçmen kaçakçılığı soruşturmasında ismi geçen Yakakent Belediyesi’nin, ‘belediyeye ait araçlarla sahilden kaçak olarak kum çekerken görüntülendiği’ iddiasıyla tekrar gündeme gelmesi üzerine tepkisini dile getirdi.



Elektrikli otobüs alımı


10 adet elektrikli otobüs ve 3 adet hızlı şarj istasyonu alımı için belediye başkanına 5 milyon 800 bin euro gayri nakdi kredi kullanım yetkisi veren teklif komisyonda tartışıldı. CHP grubu alımı, "Gereksiz bir borç" olarak nitelendirdi. Başkanvekili Nihat Soğuk ise "Biz çevreci olmaya devam edeceğiz" diyerek alımı savundu. Teklif oy çokluğuyla kabul edilerek meclise havale edildi.


Endonezya’nın Semerang Şehri ile Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin kardeş şehir ilan edilmesini için niyet mektubu imzalamaya belediye başkanını yetkilendiren teklif, ‘kardeş şehrin maddi yük getirmemesini isteyen’ itirazların ardından oy birliğiyle kabul edilerek meclise havale edildi.


Sağlık çalışanlarının toplu taşımadan 30 Haziran’a kadar ücretsiz yararlanmasını içeren teklif oy birliğiyle kabul edilerek meclise havale edildi.



SAMULAŞ tartışması


Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki 103 adet araç ve çeşitli hatları SAMULAŞ’ın kiralayarak işletmesini sağlayan, daha önce çeşitli yıllarda alınmış 4 karar oy çokluğuyla kabul edilerek meclise havale edildi. CHP grubu SAMULAŞ Genel Müdürü’nün toplantıda yer almamasına tepki gösterdi. CHP grubundan, otobüslerin geri alınmasının gerekçesinin SAMULAŞ’ın iyi işletememesi olduğu savunuldu. Meclis Başkanvekili Nihat Soğuk “Öyle bir şey yok” diye karşılık verdi. “SAMULAŞ ne istedi de vermedik” diyen CHP Grup Başkanvekili Atilla Tekcan, iyi işletilemiyorsa lağvedilmesi veya genel müdür ve yardımcılarının değiştirilmesini teklif etti.



Ulaşım Daire Başkanlığı işletecek


Bunun üzerine kararın gerekçesine dair açıklama yapan Samsun Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Kadir Gürkan, “Daha önce Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla SAMULAŞ’a kiraladığımız 103 otobüs terminal hatları, ring hatları ve otobüs hatlarını bu meclis kararından sonra Ulaşım Daire Başkanlığı işleterek halkımıza en güzel hizmeti vermeye çalışacak” dedi.


Komisyondan geçen maddeler 14 Ocak Cuma günü mecliste ele alınacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.