GENEL - 13 Şubat 2020 Perşembe 14:35

‘Şehir Buluşmaları’nda ‘ortak akıl’ vurgusu

A
A
A
‘Şehir Buluşmaları’nda ‘ortak akıl’ vurgusu

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, ‘Şehir Buluşmaları’nda bu kez meslektaşları mimarlarla bir araya geldi.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, ‘Şehir Buluşmaları’nda bu kez meslektaşları mimarlarla bir araya geldi. Ortak akla ve birlikteliğe dikkat çeken Başkan Demir, “Bir şehrin gelişiminde ‘ortak akıl’ çok önemli. El ele vererek şehrimizi birlikte daha ileriye taşıyacağız” dedi.


Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Şehir Buluşmaları’ toplantıları devam ediyor. Farklı meslek gruplarıyla bir araya gelen Başkan Mustafa Demir’in bu sefer ki misafirleri mimarlar oldu. Büyükşehir Belediyesi 4’üncü ‘Şehir Buluşmaları’ toplantısı, Bayraktepe Tabiat Parkı Tesisinde yapıldı. Toplantıya OMÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Derya Oktay, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Salih Sağır, Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu ve çok sayıda mimar katıldı.



“Büyükşehirin yanındayız”


Başkan Demir’in, şehrin dinamikleriyle bir araya gelmesinin önemli olduğunu ifade eden Mimarlar Odası Şube Başkanı İshak Memişoğlu, “Büyükşehir Belediye Başkanımızın meslekten biri olması, şehrimize meslek adına daha çok şeyler katabileceği noktasındaki umutlarımızı çok daha fazla yeşertti. Mimarlar Odası olarak şehrimiz adın yapılan doğru işlerde her zaman Büyükşehir Belediyemizin yanındayız. Anayasa’nın bize vermiş olduğu görev ve sorumluluklar ile birlikte her zaman yerel yönetimlerin yanında yer alma kararlılığındayız” dedi.



“Güzel sonuçlar verecek”


Şehrin geleceği adına bu buluşmanın güzel sonuçlar getireceğini belirten OMÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Derya Oktay, “Bu buluşma için mimarlar adına başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Şehrin tek mimarlık fakültesini 6 buçuk yıl önce hayata geçiren yöneticisi olarak, bir araya gelmemizi çok önemsiyorum. Mimarları önemseyen yaklaşımla bu toplantıların şehrimiz adına güzel sonuçlar vereceğini düşünüyorum” diye konuştu.



“Ortak akılla hareket ediyoruz”


Samsun’un hızlı ve emin adımlarla ilerlemesi adına ortak akla ve her kesimden fikre önem verdiklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise, “Şehrimizi birlikte yönetme, şehrimizin dinamiklerinin fikirlerini ve önerilerini alma noktasında Şehir Buluşmaları düzenliyoruz. Bugün 4.’sünü gerçekleştirdiğimiz toplantımızda bir mimar olarak meslektaşlarımla bir araya gelmekten mutluluk duydum. Bu toplantılarımızda farklı mesleklerden insanlarımızı dinleme imkanı buluyoruz. Bunu şehrimizi planlı, hızlı ve etkin gelişimi açısından çok önemli buluyoruz. Bu noktada mimarlarımızın da fikirleri bizim için çok önemli” şeklinde konuştu.



“Fikirleri önemsiyoruz”


Şehrin geleceğiyle ilgili çok önemli kararların alınma arifesinde olunduğuna da işaret eden Başkan Demir, “Mimarlar Odası Başkanıma, hocalarımıza ve meslektaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Her bir meslektaşımızın kentimiz adına, geleceğimiz adına önerilerinin dikkate alınacağından ve hayata geçeceğinden hiçbir arkadaşımız şüphe etmesin. Bu toplantılar sadece bir araya gelinen ve sohbet edilen bir ortam değil. Bu toplantılarımızı şehrimizin geleceğini ortak akılla belirlemek, şehrimizi el ele, birlikte yönetmek adına düzenliyoruz. Çok da faydalı oluyor. Bu noktada katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.