SAĞLIK - 13 Mart 2018 Salı 17:39

Servikal kanser taramasının önemi

A
A
A
Servikal kanser taramasının önemi

SAMSUN (İHA) – Opr.

SAMSUN (İHA) – Opr. Dr. Safiye Genç, servikal kanser taraması ile kanserin erken teşhis edilebildiğini ve bu sayede hastalığa bağlı ölüm olasılığının azaldığını söyledi.


VM Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nden Opr. Dr. Safiye Genç, kanser taramasının önemi hakkında açıklamalarda bulundu. Genç, “Tarama sırasında iki adet test uygulanır. Pap smear testinde, smear alınırken hasta en az iki gün cinsel ilişkiye girmemiş, vajina yıkanmamış olmalıdır. Smear taramasının başlangıcı 21 yaştan sonra olmalıdır. Daha önce yapılmamasındaki amaç HPV virüs enfeksiyonun kendiliğinden gerilemesidir. 21-29 yaş aralığında 3 yılda bir olması yeterlidir. 30-65 yaş aralığında smear tek başına ise 3 yılda, HPV testi ile birlikteyse 5 yılda bir olması yeterlidir. 65 yaşında tarama sonlandırılmalıdır. Kanser dışı (diğer jinekolojik) nedenlerle rahimi alınmış kişilerde takipte vajinal sitolojinin yeri yoktur. Gebelikte tarama ilk 3 ayda yapılmalıdır. HPV testinde ise HPV-DNA’nın serviks kanseri ile ilişkisi kanıtlanmış olup, serviks kanserli hastalarının yüzde 99.9’da HPV DNA varlığı gösterilmiştir. Servikal kanser gelişiminde güncel model HPV enfeksiyonunun dirençli olmasıyla ilişkili olduğudur. HPV enfeksiyonunun direncinde hangi faktörlerin etkili olduğu tamamen anlaşılamamıştır. Buna rağmen en önemli faktör HPV genotipidir. Servikal kanserin yaklaşık yüzde 55-60’ında bulunan HPV-16 en yüksek kanser yapma potansiyeline sahiptir. Yaklaşık yüzde 10-15’nin nedeni HPV-18 olup, ikinci sırada yer almaktadır. Çoğu genç kadın özellikle 21 yaşın altında etkin immün sistem savunması 8 ay ya da daha kısa sürede enfeksiyonu temizlemektedir. 8-24 ay içinde olguların yüzde 80-90’ında enfeksiyon tespit edilemeyecek seviyede düşmektedir. HPV testinde sadece yüksek riskli HPV çalışılmalıdır. Düşük riskli HPV genotipinin belirlenmesinin önemi yoktur. Yüksek riskli olarak adlandırılan 12 alt tip azalan oranla 16-18-58-33-45-31-52-35-59-39-51-56. HPV 16-18 servikal kanserin yüzde 75’inden sorumludur. Kotest ise her 5 yılda bir Pap testi ve HPV-DNA testinin birlikte yapılması (kotest), 30 yaş ve üzeri kadınlarda servikal anormalliklerin tespitinde yalnızca Pap test ile taramaya göre daha üstündür” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.