EKONOMİ - 13 Temmuz 2019 Cumartesi 09:33

Türkiye bu tohumları bekliyor

A
A
A
Türkiye bu tohumları bekliyor

Türkiye’nin kenevir üretim merkezi belirlenen Samsun’un Vezirköprü ilçesinde 150 yıllık yerli tohumla ekilen kenevirlerin boyu 5 metreye ulaştı.

Türkiye’nin kenevir üretim merkezi belirlenen Samsun’un Vezirköprü ilçesinde 150 yıllık yerli tohumla ekilen kenevirlerin boyu 5 metreye ulaştı. Bu sene 160 dönüme ekilen yerli kenevirden elde edilecek tohumları tüm Türkiye bekliyor.


Türkiye’de ruhsatlı ekim yapılan yerlerden birisi olan Samsun’un Vezirköprü ilçesine bağlı Narlısaray Mahallesi’nde vatandaşlar, bu sene ilk kez geleneksel yöntemlerin dışında yaptıkları kenevir üretimi meyvelerini vermeye başladı. Mart ayının sonunda toprakla buluşturulan kenevir tohumları şu an itibariyle bazı tarlalarda 5 metreye kadar büyüdü. Çiftçiler bu sene yerli tohumlardan 10 ton kenevir tohumu üretip, seneye 100 ton tohum elde etmeyi amaçlıyor. Kenevirin lifinden yararlanacak üreticiler kenevirlerini bu günlerde sökerken, tohum üretecek çiftçiler ise eylül ayında hasada başlayacaklar. Bu sene 160 dönüme ekilen kenevirin tohumlarıyla seneye 2 bin dönüm alanda kenevir yetiştirilmesi hedefleniyor.



“Üreteceğimiz 10 ton tohumla 2 bin dönümlük alanda kenevir üretmek istiyoruz”


Bu yıl elde ettikleri tohumlarla 160 dönüm olan ekili kenevir arazisini seneye 2 bin dönüm alana çıkarmak istediklerini ifade eden Narlısaray Mahallesi Muhtarı Ali Sezgen, “Narlısaray’da da yıllardır kenevir ekimi yapıyoruz. Bu sene kenevir üretimine büyük bir ilgi var. Bu sene 160 dönüm tohumluk kenevir ektik. İnşallah kenevirin Türkiye’yi kalkındıracak seviyeye getireceğini düşünüyoruz. Bu zamana kadar keneviri el işçiliği ile topladık. Bundan sonraki süreçte iş makineleriyle toplanmasını ümit ediyoruz. Eğer işleri makineleştirirsek, Türkiye’de kenevir ekiminin daha çok yaygınlaşacağına inanıyoruz. Çiftçiler, keneviri liflik olarak ektilerse bugünlerde toplayabilirler. Tohumluk ekenler için hasat eylülde başlayacak. Bu sene 10 ton tohum üretmeyi hedefliyoruz. Bu hedefi tutturursak, seneye mahallenin yüzde 70’i kenevir ekmeyi düşünüyor. Bu da 2 bin dönümlük bir alana kenevir ekilmesi anlamına geliyor. Daha önceden de fabrika kurmak isteyenlere 14 dönümlük arazimi bağışlayacağımı belirtmiştim. Mahallelilerden de böyle bir durum olursa arsa bağışlayacak olanlar var. Önemli olan üretimin arttırılıp, ekonomiye kazandırılması” dedi.



“Yerli keneviri ne kadar sularsanız o kadar büyüyor”


40 yıldır kenevir üreticisi Bekir Koç, “Keneviri ekersiniz, 1 ay sonra çapasını yapıp, en az 3 kere de sularsınız. Kaç sefer sularsanız, o kadar büyür. 3 defa sularsanız 3 metre, 5 defa sularsanız 5 metre uzunluğa ulaşır. Bu işte teknolojiden yararlanmamız lazım. Yani makineleşmeden bu işi yapmak çok zor. Sanayileşme olmazsa, memleketimizde kenevir yetiştirecek genç nesil yok. Kenevir hasadı makinelerle yapılırsa, kişi başına 100 dönüm kenevir eken bile olur. Biz Vezirköprü’de en az 150 senedir bu yerli tohumumuzu kullanıyoruz. Bizim tohumumuz oldukça uzun boylara ulaşıyor. Başka tohumlar burada yetişmedi, tohumumuz kaç sefer sulanırsa o kadar uzar” diye konuştu.



“Kenevir İhtisas Organize Alanı ilan ettik”


Vezirköprü’ye kenevir yatırımcılarını beklediklerini belirten Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis ise, “Vezirköprü’de kenevir hem istihdam hem imalat hem de üretim üzerine olsun hedeflerimize adım adım yaklaşıyoruz. Bu yıl tohum üretimi devam ediyor. 10 ton tohum üretmeyi hedefliyoruz. Bu üretim fitilin ateşlenmesi için yetiyor. İnşallah 2020-2021 yıllarında tohumu çoğaltarak, kenevirin ekim alanını artırmak istiyoruz. İmalat ile ilgili de yakın bir alanda Kenevir İhtisas Organize Alanı ilan ediyoruz. Altyapı çalışmalarımız devam ediyor. Kısa bir süre zarfında da kenevir yatırımcılarına Kenevir İhtisas Organize Alanında yatırım yapabilirsiniz diye kendilerine sunacağız. İşletme, yer ve ruhsat konusunda işlemlerimizi hızlı bir şekilde sürdüreceğiz. 2013 yılından 2019 yılına kadar kenevir ekimi ilçemizde 9 dönümlük alana kadar inmişti. Biz bırakmadık ve tohumumuza sahip çıktık. Keneviri ilçemize ve ülkemize kazandıracağız. Çünkü kenevir, kozmetik, ilaç, otomotiv, giyim, inşaat sektörü gibi birçok alanda kullanılıyor. Çalışmalarımız da tüm hızıyla sürüyor” şeklinde konuştu.


Türkiye’de izin verilen bölgelerde kenevir üretmek isteyenler, Vezirköprü ilçesine bağlı Narlısaray Mahallesi’nde yetiştirilen kenevirlerin tohumlarından almak istiyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Bayburt’ta 4 kişinin yaralandığı trafik kazası güvenlik kamerasına yansıdı Bayburt’ta iki otomobilin çarpıştığı ve 4 kişinin yaralandığı trafik kazası, güvenlik kamerasına yansıdı. Kaza, Bayburt merkez Tuzcuzade Mahallesi, Sıla Kent Konutları önünde meydana geldi. Kazada ikisi sürücü olmak üzere toplam 4 kişi yaralandı. Camları, aynaları paramparça olan, kaput kısmı tamamen hurdaya dönen iki aracın karıştığı kaza ise etrafta bulunan iş yeri güvenlik kameralarına yansıdı. Bayburt merkez Köprülü Kavşak yönüne seyir halinde bulunan 69 AG 003 plakalı otomobil, şehir merkezi istikametine gelen 69 AS 030 plakalı otomobile dönüş yaptığı esnada çarptı. Çarpmanın etkisiyle yoldan çıkan otomobil etrafta marketin, evlerin bulunduğu yola devrildi. 69 AS 030 plakalı otomobil içerisinde bulunan 1’i sürücü 3 kişi, 69 AG 003 plakalı otomobildeki sürücü yaralandı. Market çalışanlarının ve etraftan geçen vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Devrilen otomobilde sıkışan bir kişi ve diğer 2 yaralı araçtan çıkarıldı, sağlık ekiplerince yaralılara ilk müdahaleleri olay yerinde yapıldı. Yaralılar ambulanslarla Bayburt Devlet Hastanesine tedavileri yapılmak üzere götürüldü. Hurdaya dönen otomobil, olay yerine çağrılan çekici yardımıyla yoldan kaldırıldı. İş yeri güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kaydedilen görüntülerde, anayoldan gelen 69 AG 003 plakalı kırmızı aracın, hatalı dönüş yapan 69 AS 030 plakalı araca sert bir şekilde çarptığı görüldü.
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.