ÇEVRE - 12 Ekim 2021 Salı 15:04

Üniversite öğrencilerinden ilaç sanayisine destek

A
A
A
Üniversite öğrencilerinden ilaç sanayisine destek

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) öğrencileri ilaç sanayisinde de kullanabilen tıbbi aromatik bitki yetiştirdi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) öğrencileri ilaç sanayisinde de kullanabilen tıbbi aromatik bitki yetiştirdi. Yetiştirilen bitkilerin ilk hasadını OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal öğrencilerle birlikte yaptı.


"OMÜ Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretim ve Uygulama Bahçesinin Tesisi Projesi" kapsamında 27 tıbbi aromatik bitkinin yer aldığı bir tarla oluşturuldu. İlk tıbbi aromatik ürünlerin yetiştiği bahçede OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın katılımıyla hasat etkinliği düzenlendi. Rektör Ünal, öğrencilerle birlikte ilk hasadı gerçekleştirdi.


Projenin temel amacının OMÜ önderliğinde doğru ve ulaşılabilir bilgi kaynağı ile bölgede tarımı yapılmak istenen tıbbi aromatik bitkiler için bir tanıtım ve üretim alanında oluşturulması olduğu belirtildi. Düzenlenen hasat etkinliğinde nane, melisa, ekinezya, kantoron, aynısefa ve biberiye hasadı yapıldı.


Projenin hem öğrencilerin eğitimi hem de uygulamalı olarak üretim yapmasına elverişli bir proje olduğunu belirten Rektör Ünal, “Bu proje yaklaşık 1 yıl önce başlayan çalışmaydı. Bölgemizin tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirilmesi ve bundan ekstralarınım çıkarılması. Bunların özellikle ilaç sanayisinde kullanımının bir aracı olarak kullanılması düşüncesiyle ortaya çıkan bir projeydi. Bugün ilk yıl olmasına rağmen beklenenin çok üzerinde bir hasat yapıldı. Toplamda 27 artı 10 şeklinde 37 tür burada denenecek. Üretimi, bunlardan elde edilecek olan verim dikkate aldıktan sonra bölgeye hangi ürünlerin ne kadar kazanç elde edeceği ne kadar kullanışlı olduğu noktasında bir veri tabanı oluşturmak. Tıbbi aromatik bitkilerin coğrafyamızda uygun yerde uygun türün ekilmesi ve bunların da sanayiye, endüstriye kazandırılası bir amaçtı. Tamamen Ziraat Fakültesindeki hocalarımızın, öğrenci arkadaşlarımızın hem eğitimi hem de üretime odakları ortaya çıktı. Önümüzdeki yıl içerisinde çok daha üst düzeyde bir verim olacağını ümit ediyoruz. Daha sonra da sonuçlarını kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.


Beklentinin üzerinde bir hasat yılı geçirdiklerini belirten Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şahane Funda Arslanoğlu, “Arazimizde yaklaşık 10 tane çok yıllık bitkimiz, ağaçsı bitkimiz olmak üzere 27 tane de çok yıllık otsu bitkilerimiz ve tek yıllıklarımızdan oluşan 37 bitkiyle bir tıbbi aromatik bitkilerin üretim ve tanıtımı amacıyla kurulmuş projedir. Projemizin bu yıl ilk yılı tesis yılı. Yaklaşık 3-4 aylık buradaki bitkiler, ilk hasatlarımız. Asıl hasatlarımız önümüzdeki dönem mayıs ayında başlayacak. Yan tarafta birbirinden farklı çiçek renklerine sahip olacağı, bahar ayından itibaren ziyaretlere açık olacak bir alanla karşılaşacaksınız. Özellikle bölgemizde de ülkemizde de çok fazla talep var. Tabii, ana amacımız buradan çıkan ürünlerden molekül elde etmeye yönelik yani farmakoloji ana bilim dallarının çalışabileceği ana ürünleri elde etmeye yönelik, güvenilir ürünleri tamamlamaktı. Ne zaman ekildiği ne zaman hasat edildiği, hangi şartlarda kurutulduğu, etken madde oranlarının belirli olduğu ürünleri üretmek amacıyla bu çalışmayı burada planladık” diye konuştu.


Hasat edilen ürünler tasniflendikten sonra önümüzdeki günlerde Ziraat Fakültesi satış kantinlerinden yaş ve kuru olarak satışa sunulacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Manisa’dan gidip Muğla’dan aldığı sıfır araç hasarlı çıktı Manisa’nın Salihli ilçesinde yaşayan Fatih Vural, Muğla’ya giderek 1 milyon 300 liraya aldığı sıfır kilometre Peugeot marka aracı, memleketinde şüphe üzerine ekspertize götürdü. Yılların birikimi ile aldığı sıfır otomobilin hasarlı olduğunu öğrenince hayatının şokunu yaşayan Vural, yetkili bayi hakkında suç duyurusunda bulundu. Manisa’nın Salihli ilçesinde ikamet eden Fatih Vural (41), birikimleri ile Peugeot marka 308 model sıfır kilometre araç almaya karar verdi. Aradığı aracı Muğla’da bulan Vural, kendi imkanlarıyla Turgut Peugeot Bayisi’ne gitti. Aracını Şubat ayında teslim alan Vural, belli gün sonra arkadaşının aracında boya olduğunu söylemesi üzerine, aracını ekspertize götürdü. Vural, öğrendikleri karşısında büyük şaşkınlık yaşadı. Yapılan ekspertizde aracın muhtelif yerlerinde lokal boyalar olduğu ve belli noktalarında oynamalar olduğu ortaya çıktı. “Direklerine kadar aracı boyamışlar” Hayatının şokunu yaşayan Vural, "Meğerse benim sıfır diye aldığım araç, hasarlı bir araçmış. Kısacası hasarlı, toplama aracı bana sıfır diye satmışlar” dedi. Araç sahibi Vural sözlerine şöyle devam etti: "Şubat ayında Muğla’daki Turgut Peugeot Bayisinden aracı sıfır olarak teslim aldım. Salihli’ye aracımı getirdikten sonra sanayi sitesindeki arkadaşımın yanına gittim. Arkadaşım aracımda boya olduğunu söyledi. Bende şüphe üzerine aracımı ekspertize götürdüm. Yapılan ekspertizde aracımın muhtelif yerlerinde lokal boyalar olduğu tespit edildi. Direklerine kadar aracımı boyamışlar. Ayrıca çamurluk kaputta aşırı derece oynamalar mevcut, sök-tak yapmışlar. Vidalarında aşırı derecede aşınma izleri, kapılardaki pimler çekiçle vurulmuş, ezilmiş izler, motor kısmında, turboya ait parçalarda spiral taşıyla kesilmiş gibi izler mevcut. Fakat aracımı alırken bunların bilgisi kesinlikle bana bildirilmedi. Ben bunları genel merkeze bildirdim. Bana aracımı almış olduğum bayiye götürmemi söylediler. Bende aracımı bayiye geri götürdüm. Bayi inceledi, bana aracımda sök-tak parçalar olduğunu, fabrikasyon dışı boyalar tespit ettiklerini, bunu genel merkeze bildireceklerini söylediler. Bir hafta sonra beni genel merkezden arayıp, aracın orijinal olduğunu, banttan bu şekilde indirildiğini söylediler. Bunu söyleyince ben ikinci şoku yaşadım. Kesinlikle şuan kusurlarını ve hatalarını kabul etmiyorlar. Bundan sonra hukuki süreçlerimizi başlatacağız.”
Eskişehir Eskişehir İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü’nden 14 ilçede eş zamanlı çiftçi ziyareti Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının başlattığı "Çiftçi Eğitimi İhtiyaç Analizi" çalışması çerçevesinde, Bakanlığın görev alanındaki konularda etkinliğin, verimliliğin ve üretkenliğin artırılması maksadıyla Eskişehir’in 14 ilçesinde eş zamanlı çiftçi ziyareti gerçekleştirdi. Çiftçilerin eğitim ihtiyaçlarını tespit etmek amacıyla bitkisel ve hayvansal üretim yapan tarım işletmelerinde anket çalışması gerçekleştirildi. Ziyaretlerde, çiftçilerin eğitim ihtiyaçları belirlenerek, tarımsal faaliyetlerin verimliliğinin artırılması hedeflendi. Anketlerde yer alan eğitim konuları Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı genel müdürlükler, il müdürlükleri, enstitüler, kuruluş müdürlükleri ve üniversitelerde görevli personel ile yapılan çalışma sonucu tespit edildi. İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri çiftçilerle birebir görüşmeler yaparak, tarımsal faaliyetlerde karşılaştıkları sorunları ve ihtiyaçları görevlilerce dinledi. Çiftçilere verilecek eğitimlerin belirlenmesi amacıyla yapılan bu ziyaretler, tarımsal üretimde kalite ve verimliliği artırmayı hedefliyor. Ziyaretler sırasında çiftçilere tarımsal destekler, gübreleme teknikleri, sulama yöntemleri, hastalık ve zararlılarla mücadele konularında bilgilendirme yapıldı. Ayrıca, çiftçilerin ihtiyaç duyduğu konuların belirlenmesi ve çözüm önerilerinin sunulması için çalışmalar yapıldı.