SAĞLIK - 06 Aralık 2017 Çarşamba 17:19

Uzm. Dr. Toprak: “Normal doğumdan korkmayın”

A
A
A
Uzm. Dr. Toprak: “Normal doğumdan korkmayın”

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr.

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Kemal Toprak, normal doğumun hem anne hem de bebek için çok daha sağlıklı olduğunu söyledi.


Normal doğum hakkında bilgi veren Medical Park Samsun Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniğinden Uzm. Dr. Kemal Toprak, "Normal doğum ile bebeği ilk andan itibaren emzirme imkanı olmaktadır. Bebek daha sağlıklı ve enfeksiyonlara karşı daha dirençlidir. Normal doğum hem anne için hem de bebek için çok daha sağlıklıdır. Bu doğumda annenin normal yaşama dönmesinin çok daha hızlıdır” dedi.



“Prenses doğum ile sancıyı değil mutluluğu yaşayın”


Doğum ağrısının, kendine has özellikleri olan çok yönlü bir ağrı olduğuna dikkat çeken Toprak, “Bu ağrı pek çok kadın için yaşadıkları en şiddetli ağrıdır. Hastanemizde uyguladığımız prenses doğum yöntemi ile artık kadınların doğum sancısından korkmasına gerek kalmamaktadır. Halk arasında ’prenses doğum’ olarak da adlandırılan ağrısız doğum ile kadınlar sancıyı değil doğum anının mutluluğunu yaşamaktadır. Doğum sancıları karında basınç, kasıklarda baskı şeklinde algılanır, tamamen normal bir doğumdur. Ağrı, acı yoktur” şeklinde konuştu.



Ağrısız doğum yöntemleri


Ağrısız doğumun bir epidural anestezi yöntemi olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Kemal Toprak şu bilgileri verdi: “Bu yöntem normal doğum için en çok tercih edilen, en etkili, en güvenli ve en sık kullanılan yöntemdir. Anestezi uzmanı tarafından uygulanır. Doğum eylemi başlayıp rahim kasılmaları ve doğum sancıları düzenli hale geldikten sonra öncelikle anne adayına yapacağımız işlemi kısaca anlatır, varsa sorularını cevaplandırırız, muayene eder ve hastayı değerlendiririz. Hasta oturur pozisyonda iken omurilik etrafını saran epidural boşluğa ince balık misinası kalınlığında bir katater yerleştirilerek ilaç verilir ve belden aşağı bölgede ağrı iletimi kesilir. Bu işlemle sadece ağrı hissi kaybolur, hareket kabiliyeti ve duyu iletimi etkilenmez. Anne adayı baskıyı, dokunmayı hisseder ama ağrıyı hissetmez. Hatta kalkıp yürüyebilir. Normal doğum için gerekli olan doğum sancısı, kasılmalar vardır ama rahatsız etmez. Hasta doğumhaneye alınıp, doğum başladığında karnındaki ve kasıklarındaki kasılmaları hissedince eş zamanlı olarak ıkınır ve bebeğin doğumuna katkıda bulunur.”


Epidural anesteziye de değinen Dr. Toprak sözlerini şöyle tamamladı: “Genellikle doğumda, bazı ameliyatlarda, ameliyat sonrasında ağrı kesici olarak ve kronik sırt ve siyatik ağrılarının tedavisinde kullanılır. Uzman bir anestezist tarafından uygulandığında kolay ve sıkıntılı olmayan bir uygulamadır. Yapılan araştırmalar bu yöntemin güvenilir olduğunu ve bebeğe olumsuz etkisi olmadığını aksine doğum stresini azaltıp rahat bir psikolojide doğumu daha seri hale getirdiği için faydaları olduğunu gösterir.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya 15 metrelik uçurumdan uçtular, hayatlarını ağaç kurtardı Antalya’da yaklaşık 15 metrelik yükseklikten uçarak bir ağacın üzerine düşen otomobildeki karı koca emekli öğretmen, itfaiye ekiplerinin film gibi operasyonuyla kurtarıldı. Kaza, saat 19.30 sıralarında Kepez ilçesi Antalya Bulvarı üzerindeki seyir terası olarak bilinen noktada yaşandı. Alınan bilgiye göre, Hasan T. (68) idaresindeki 60 HF 563 plakalı otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu önce demir bariyerlere çarptı ardından yaklaşık 15 metre yükseklikteki uçurumdan bir ağacın üzerine oradan da toprak zemine düştü. Kazayı gören vatandaşlar, araçta bulunan sürücü ile eşi Gülseren T.’yi (68) araçtan çıkardılar. Durumun 112 Acil Çağrı Merkezine bildirilmesinin ardından olay yerine itfaiye, sağlık ekipleri ve polis sevk edildi. Hastanede tedavi altına alındılar Belirtilen adrese gelen itfaiye ekipleri, kaşık sedyeye alıp halat yardımıyla yukarı çıkardı. Çifi, ambulansla kaldırıldıkları Antalya Şehir Hastanesinde tedavi altına alındı. Çiftin bilinçlerinin yerinde olduğu öğrenildi. Hurdaya dönen araç ise vinç yardımıyla bulunduğu noktadan alındı. "Ağaç olmasaydı muhtemelen ölürlerdi" Kazanın görgü tanıklarından Burak Ürün, "Araba fren sıkarken aşağıya uçtuğunu gördüm. O anda yardıma gidip yaralıları çıkarmaya çalıştım. O ağaç olmasaydı araba aşağı yuvarlanacaktı. Ağaç sayesinde kurtuldular" dedi. Yaralı çifti araçtan çıkarmaya yardım eden bir vatandaş da, "Teyzeyle amcayı çıkardık sonrasında ambulans ekibi ile itfaiye ekibi geldi. Sedye ile buradan çıkarmak 2,5 saat sürdü. 5 metre ileriden uçmuş olsalardı muhtemelen ölürlerdi. Çünkü onları kurtaran ağaç oldu" diye konuştu.