GENEL - 30 Temmuz 2020 Perşembe 12:20

Zabıtadan mezarlıklarda korona virüs önlemi

A
A
A
Zabıtadan mezarlıklarda korona virüs önlemi

Samsun Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı ekipleri korona virüs önlemleri kapsamında Kurban Bayramı sürecinde mezarlıklarda yaşanacak yoğunluğu önlemek için ziyarete gelen vatandaşları kapıda karşılayarak gerekli yönlendirmeleri yapıyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı ekipleri korona virüs önlemleri kapsamında Kurban Bayramı sürecinde mezarlıklarda yaşanacak yoğunluğu önlemek için ziyarete gelen vatandaşları kapıda karşılayarak gerekli yönlendirmeleri yapıyor.


Korona virüse karşı Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak uygulanan tedbirlerin vatandaşların sağlığı açısından büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Abdülkadir Dizman, “Ekiplerimiz Kıranköy ve Asri Mezarlıklarında bayram için alınan tedbirleri uyguluyor. Yoğunluğu en aza indirerek sosyal mesafenin sağlanmasını ve salgının yayılma riskini ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. Tedbirler dahilinde mezarlıklara özel araçları almıyoruz. Hasta, yaşlı ve ziyaret edeceği mezarları nizamiyeye uzak olan vatandaşlarımızın mezarlık içi ulaşımlarını araçlarımızla gerçekleştiriyoruz. Gelen her vatandaşımızın maske kontrolünü yapıyor, maskesi olmayana maske veriyoruz ve dezenfektan sıvıları kullanmalarını sağlıyoruz. Bayram boyunca yapacağımız bu uygulamayla mezarlık ziyaretlerinde korona virüsün yayılmasını engellemeyi hedefliyoruz. İnşallah güzel bir bayramı hep birlikte geçireceğiz” dedi.


Alınan tedbirler kapsamında ayrıca mezarlık içine araç giriş ve çıkışı yapılmazken ziyaretçilere maske dağıtılıyor. Araçlarıyla mezarlığa gelen hasta ve yaşlı vatandaşlar ise zabıta ekiplerine ait araçlarla ziyaret edeceği mezara kadar götürülüyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.