GENEL - 11 Ocak 2021 Pazartesi 12:43

Koruma altındaki ceylanlar havadan görüntülendi

A
A
A
Koruma altındaki ceylanlar havadan görüntülendi

Şanlıurfa’da üretim istasyonunda korunan "Gazella gazella" türü ceylanlar, havadan görüntülendi.

Şanlıurfa’da üretim istasyonunda korunan "Gazella gazella" türü ceylanlar, havadan görüntülendi.


Şanlıurfa dağlarında yaşayan "Gazella gazella" türü ceylanlar, Eyyübiye ilçe kırsalında bulunan Doğa Koruma ve Milli Parklar 3’üncü Bölge Müdürlüğüne bağlı üretim istasyonunda korunuyor. Üretme istasyonunda büyük bir özenle korunan narin hayvanlar, aralıklarla 15 bin hektar büyüklüğündeki Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahasına bırakılıyor. Alanda üreyen ceylanlar, peyderpey Türkiye’nin dört bir tarafındaki dağlarda yaşam sürmeleri için gönderiliyor. Merkezde foto kapan, güvenlik ekipleri, kamera ve dronlarla korunan ceylanlar ile ilgili açıklama yapan Doğa Koruma ve Milli Parklar 3’üncü Bölge Müdürü Hacı Ahmet Çiçek, kenttin ceylanlar ile anılması için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi. Merkezde 211 ceylanın korumasının yanında, yaban hayatı geliştirme sahasında da 379 adet ceylanın korunduğunu aktaran Çiçek, ceylanlara zarar verilmemesi için uyarıda bulundu.



“Ceylanlar 7 gün 24 saat koruma altında”


Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürü Hacı Ahmet Çiçek, ceylanların korunması ile ilgili açıklamasında, “Bulunduğumuz yer, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar 3. Bölge Müdürlüğüne bağlı Kızılkuyu Ceylan Üretim İstasyonudur. Yaban hayatı geliştirme sahamız 22 hektar alana sahiptir. 15 bin hektar da yaban hayatı geliştirme alanına sahibiz. Ceylan üretim alanımızda 211 adet ceylanımız bulunuyor. Alanı çevrili olan sahamızda ceylanlarımız 7 gün 24 saat saha bekçilerimiz, av koruma bekçisi arkadaşlarımız tarafından korunmaktadır. Bunu yaparken arkadaşlarımız gece gündüz canları pahasına çalışmalar yürütüyorlar. Bu güvenliği sağlarken, çevre halktan ve emniyet güçlerinden de destek alıyoruz. Kesinlikle kaçak avcılığa müsaade etmiyoruz. İstasyonumuzda bulunan 211 ceylanımızın dışında, yaban hayatı geliştirme sahamızda da yapılan envanter çalışması ile 379 adet ceylanımızın olduğunu tespit ettik. Bu ceylanlarımız arasında 109 adedi erkek, 198 adedi dişi, 72 adedi de yavru olarak tespit edilmiştir. Sahamızın korunması güvenlik ekiplerimizin dışında çeşitli noktalara konulan foto kapanlarımız ile de yapılıyor. Ayrıca yılbaşında aldığımız dronlarla da hem ceylanlarımızı havadan izleme hem de kaçak avcıları izlemede kullanacağız. Vatandaşlarımız dışarda bir ceylanla karşılaştığında Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bilgi vermelerini istiyoruz. Bunun için 112 Acil Çağrı Merkezini arayarak ceylanla ilgili ihbarı verebilirler. Orada bulunan arkadaşlarımız anında gerekli işlemleri başlatacaktır ve bölgeye ekip sevk edilecektir. Burada temel amacımız ceylanlarımızın popülasyonlarını artırmak ve dağlarda ceylanlarımızın neslini korumaktır” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da 7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi düzenlendi Bolu’da "7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi" düzenlendi. Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Fatma Deniz Sayıner modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgileri katılımcılara aktardı. Bolu Koru Otel’de geleneksel hale gelen Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi’nin 7’ncisi düzenlendi. Kongre’nin oluşturulmasında büyük payda sahibi olan Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Deniz Sayıner’in öncülüğünde bir araya gelen doğum hekimlerinin yanı sıra perinatoloji uzmanları, ebeler, hemşireler, yenidoğan hekimleri ve doğuma katkı sağlayan birçok branş uzmanı da kongrede yerini aldı. Kongrede Türkiye’de ve dünyada modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgiler, araştırma sonuçları ve deneyimlerin paylaşıldığı bilimsel oturumlar yapıldı. 3 gün sürecek olan kongrede, doğuma yönelik kurslar ve bilgilendirme toplantıları yapılacak. “Doğum konusu birçok konuya göre az ilgi görüyor” Türkiye’de sadece doğumun ele alındığı en büyük bilimsel toplantı olma özelliğini taşıyan 7. Uluslararası Bolu Koru Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi’nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Aydan Biri, “Bu 7’ncisi olmakla birlikte en çok heyecan duyduğum kongre oldu. Her geçen yıl birbirini tekrar etmemek adına zaten çok geniş ve sonsuz olan bu kongrede bir kez daha sizinle olmaktan çok büyük keyif duyuyorum. Konumuz doğum ve içerisinde çok fazla bileşen var. Doğumsal birleşim ya da bir bebeği ilgilendiren bir süreç, toplumun esası temeli ve koruyucu sağlık bakımı. Kongrede çok fazla insanı bir araya getiriyoruz. Ama çok da zor oluyor bu kongreler. Daha önce de söylediğim bir şey var ana işimiz olan doğum, özellikle kadın doğum hekimlerinin polikliniklerinin yüzde 80’i doğum, ancak buna rağmen birçok konuya göre çok daha az ilgi görüyor. Bu yıl ben çok çünkü bu konu doğrultusunda doktor arkadaşlarımızın da ana konumuzun doğum olduğuna dair inancı arttı. Her ne kadar hala akademisyen arkadaşlarımızın ‘Doğum da moda oldu’ demesine rağmen mesleğe bakışımızın çarptırıldığı bir dönemdeyiz” dedi. “Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez” Bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelere ihtiyaç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Deniz Sayıner, “Eğitim bizim vazgeçilmezimiz olmalı. Çünkü en büyük güç bilgi gücüdür. Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez. Hiçbir silah, hiçbir teknoloji bilginin karşısında duramaz. O nedenle sürekli bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelerin yetişmesine ve ebelere ihtiyaç duyduğumuzu söylemem lazım. Ve tabii ki böyle bir ebeliği dizayn etmek için de birlik olmaya ihtiyaç vardır. Kurucu üyelerinden biri olmaktan onur duyduğum, gerçekten birlikte yürümekten gurur duyduğum yol arkadaşlarımın olduğu Anadolu Ebeler Derneği. Bu dernekle birlikte örgütlenmek, mesleğine sahip çıkmak mesleki örgütün içinde olmak son derece önemli” diye konuştu.