GENEL - 24 Mayıs 2019 Cuma 12:13

Oluğa sıkışan ebabil kuşu için seferber oldular

A
A
A
Oluğa sıkışan ebabil kuşu için seferber oldular

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesindeki bir okulun yağmur oluğuna sıkışan ebabil kuşunu itfaiye ekipleri kurtardı.

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesindeki bir okulun yağmur oluğuna sıkışan ebabil kuşunu itfaiye ekipleri kurtardı.


Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesindeki Alparslan İlköğretim Okulunun çatı kısmına bir kuşun sıkıştığını gören okul personeli durumu itfaiye birimlerine bildirdi. Okula gelen itfaiye ekipleri itfaiye aracının merdiveniyle kuşu sıkıştığı yerden kurtarmak için çalışma başlattı. Merdiven yardımıyla çatıya ulaşan ekipler kuşun nadir olarak görülen ebabil kuşu olduğunu belirledi. Ayağına sarılan ipi çözdükten sonra kuşu kurtaran ekipler, su verdikten sonra kuşu doğaya saldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Kahramanmaraş’ta ABD’ye bakır ihracı Kahramanmaraş’ın geleneksel el sanatlarından bakırcılık mesleği 6 Şubat depremlerinin ardından üretimini sürdürüyor. Depremin yaralarını saran esnaf ürünleri Amerika başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediyor. Kahramanmaraş’ta çok eski bir geçmişe ve geleneğe sahip olan bakırcılık sanatı, 1950’li yıllardan itibaren ivme kazandı. Bakırın dövülerek şekillendirilmesi ve süslenmesiyle ortaya çıkan mutfak eşyaları ve çeşitli süs eşyalarının imal edildiği bir geleneksel el sanatı olan bakırcılık, yaygın bir şekilde hem kullanılıyor hem de üretimini sürdürüyor. Kahramanmaraş Küçük Sanayi Sitesi’ndeki bakırcı esnafları da üretimini sürdürüyor. Deprem sonrası yarasını saran esnaf 10 bin ürünü hem üretiyor hem de yurt içi ve yurt dışına gönderiyor. Bakır üreticisi İsmail Binici, “Bakırı işlemecilik ve mutfak eşyaları üzerine çalışıyoruz. 1980 yılından bu yana atölyemizi çalıştırıyoruz ve mesleğe 7 yaşında başladım. Mutfak eşyaları, dekoratif işler, bakır kaplama ve mangal işleri gibi nasıl bir talep olursa yapabilecek kapasitedeyiz. Kahramanmaraş’ta bakırcılık iyi bir konumda. Türkiye genelinde azınlığa düşmüş bir meslek ama bizim bu yöremizde halen devam ediyor” dedi. Bakırın yıllık 150 bin dolar civarında ihracat rakamlarına ulaştığını da ifade eden Binici, “Yaptığımız ürünler yurt içi ve yurt dışına gönderiyoruz. Amerika başta olmak üzere Avrupa ülkelerine gönderiyoruz özellikle kahve takımı gönderiyoruz. Aşırı miktarda olmasa da yılda iki konteyner 100-150 bin dolarlık ihracat yapılıyor. Ecdadımız hep bakır kullanmış bir müddet bakırcılık başka metaller çıktığı için gerilemiştir ve mutfak eşyaları devreye girmiştir. Hatta doktorlar bakırı önermeye başladı. Restoranlar bakır kullanmaya başladı. Bakır hayatımızın biri parçası ve sağlığa faydası çok. Depremin ilk aşamalarından itibaren 3-4 ay hiçbir şey yapamadık iş yerimiz hasar aldı ve makinalar ve ürünler hasar gördü sonra toparladık işimize devam ediyoruz” diye konuştu. Bakır ustası Mahmut Koz ise, “Özellikle mutfakta kullanılan her şeyde kullanılır 10 bin civarında bir çeşidimiz vardır. Tarihi değerli ürünlerde yapıyoruz” dedi.
Van Van’da Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’ndan büyük fırsat Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, Van’da 214 muhtelif arsayı yatırım yapmak isteyenler için avantajlı şartlarla satışa çıkarıyor. Van’daki 214 arsa; yüzde 25 peşin, 24 ay vadeyle satışa çıkacak. Bakanlık, peşin ödemelerde yüzde 20 indirim avantajı ise yatırım yapmak isteyenler için büyük bir fırsat sunuyor. 7 Mayıs Salı günü saat 10.30’da yapılacak müzayedelere online katılım da sağlanabilecek. Van’da arsa fırsatı Konut, konut-ticaret, tarım, akaryakıt tesis ve plansız alan niteliğindeki; 214 muhtelif arsa için alıcılar gün sayıyor. Van’daki arsalar için başvurular başladı. Çevrimiçi katılım sağlanabilecek Açık artırma 7 Mayıs Salı günü saat 10.30’da yapılacak. Ankara Holiday Inn Hotel ve Van Evliya Çelebi Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli Konferans Salonu’nda yapılacak. Artırmaya internetten üzerinden de (www.emlakmuzayede.com.tr) teklif verilebilecek. Ayrıntılı bilgilere ise www.emlakmuzayede.com.tr ve 0212 608 15 00 numaralı telefondan ulaşılabilecek. Arsa almak isteyen Necmi İdiz isimli vatandaş, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’nın kendileri için arsa alma fırsatı sunduğunu belirtti. Gevaş ilçesinde arsasını alıp, evini yaptırmak istediğini ifade eden İdiz, çalışmanın hayırlı olmasını temenni etti. Yatırımcı iş adamı Kerem Baynal ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yatırım yapmak isteyenler için konut-ticaret, tarım, akaryakıt tesis ve plansız 214 arsayı, 24 ay vadeyle satışa çıkardığını belirterek, “Peşin ödemelerde yüzde 20 indirim var. Yatırımcı olarak bu fırsatı değerlendirmek istiyorum” dedi.
Ankara Gülten Dayıoğlu 2023 Çocuk Romanı Ödülü, Kurt’un oldu Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfı’nca düzenlenen Çocuk Romanı Ödülü’nün bu yılki sahibi, ‘Profesör 104-Nükleer Çağ’ adlı romanıyla Tunç Kurt oldu. Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfı tarafından, Türkçeyi doğru ve yalın kullanan yeni kuşak yazarların yetişmesine katkı sağlamak amacıyla her yıl düzenlenen Çocuk Romanı Ödülü’nün bu yılki sahibi belli oldu. Dil, anlatım ve içerik açısından özgün, çocuk gerçekliğine uygun, 9-12 yaş okurlara yönelik yazılmış ve daha önce yayımlanmamış eserlerin yarıştığı Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfı Çocuk Romanı Ödülü’nde bu sene 42 eser yarıştı. Dr. Kemal Ateş, Adnan Binyazar, Prof. Dr. Selahattin Dilidüzgün, Prof. Dr. Sedat Sever ve Mavisel Yener’den oluşan seçici kurul tarafından değerlendirilen 42 eser arasından, Tunç Kurt’un ‘Profesör 104 - Nükleer Çağ’ isimli romanı bu yılın ödülünü almaya değer görüldü. “Türkçeyi doğru ve yalın kullanan yeni kuşak yazarların yetişmesine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz” Gülten Dayıoğlu Ödülleri Organizasyon Komitesi Sekreteri ve Sözcüsü Murat Dayıoğlu, ödülün yeni kuşak yazarların yetişmesinden büyük öneme sahip olduğunu ifade ederek, “Türk dilinin olumsuz etkilerden arındırılmasının yanı sıra Türkçeyi doğru ve yalın kullanan yeni kuşak yazarların ve araştırmacıların yetişmesine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Yarışmamız aynı zamanda bir Türkçe ödevi olarak da kabul edilmelidir” dedi. Tunç, 15 Mayıs 2024 tarihinde Bahçeşehir Üniversitesi’nde yapılacak törende ödül ve sertifikasını alacak.