SPOR - 14 Nisan 2019 Pazar 17:53

Şanlıurfa’da Kurtuluş Koşusu

A
A
A
Şanlıurfa’da Kurtuluş Koşusu

Şanlıurfa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 99.

Şanlıurfa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yılı etkinlikleri kapsamında 8. Göbeklitepe Kurtuluş Koşusu yapıldı.


Türkiye Atletizm Federasyonu katkılarıyla Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlendi. Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün başlattığı koşuda 5, 10 ve 21 kilometre yarışlarında yaklaşık 1000 sporcu ter döktü. Yapılan 8. Göbeklitepe Kurtuluş Koşusu yoğun ilgi gördü. Koşuda bedensel engelli yarışmacılar Beyazgül’ün Start vermesiyle öncelik tanındı. Yapılan koşusu için trafik saat 08.30 - 13.00 arasında ulaşıma kapatıldı. Güzergah boyunca çevredeki vatandaşlar sporculara tezahürat ederek destek verdi.



Dereceye girenler ödüllendirildi


Sporculara günün anısına madalya, hediye ve kupalar verildi.


Koşuda 5 kilometre parkurunda erkekler kategorisinde birinci Halil Tekin, ikinci Halil Kandam ve üçüncü Mustafa Heşe oldu. Kadınlarda ise birinciliği Nida Nur Toprak, ikinciliği Medine Ökte ve üçüncülüğü de Berfin Mece geldi.


10 kilometrelik parkurda ise erkeklerde birinci Ramazan Baştuğ, ikinci Kemal Yıldırım ve üçüncü Ahmet Kalkanoğlu oldu. Kadınlarda birinci sırada Fatma Demir, ikinci sırada Burcu Subatan ve üçüncü sırada Ceylan Gökdemir geldi.


Enuzun parkur olan 21 kilometrelik koşuyu ise erkeklerde birinciliği Kenyalı Hillary Kering, ikinciliği Etiyopyalı Fetene Alemu Regasa ve üçüncülüğü ise Muzaffer Bayram göğüsledi. Kadınlarda birinci Emili Arisio, ikinci Sevilay Aytemiz ve üçüncü ise Yayla Kılıç oldu.


Vali Abdullah Erin, Göbeklitepe’nin dünyanın en eski ibadet yeri olduğunu belirtti. Konuşmaların ardından Vali Erin ve Beyazgül, dereceye giren sporcuları tebrik ederek madalyalarını verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mardin Beş bin yıllık geçmişe sahip olan "Matiate Yer Altı Şehri" gün yüzüne çıkarılıyor GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen, Midyat Belediyesi tarafından yürütülen "Matiate Yer Altı Şehri Projesi" ile Türkiye’nin en büyük yer altı şehirlerinden biri gün yüzüne çıkarılıyor. Midyat’ta bulunan ve yaklaşık 50 bin kişinin yıllarca kapalı yaşayabilecekleri bir alana inşa edilen bu yer altı şehrinin turizme kazandırılmasıyla Mardin’in Midyat ilçesi adına önemli turizm destinasyonlarından biri olması öngörülüyor. Matiate Yer Altı Şehri, Midyat Belediyesi tarafından 2019 yılında başlatılan temizlik çalışmaları ile gün yüzüne çıkmaya başladı. İlk başlarda sığınma amacıyla inşa edildiği düşünülen bu yer altı şehrinin, yapılan araştırmalar sonucunda barınma, soğuk hava deposu, ahır, gömü alanı, tapınak gibi çok farklı işlevler gördüğü ortaya çıktı. Kazı ve temizlik çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte yer altı şehrinin içindeki tünellerin güvenli gezinti yollarına dönüştürülmesi, aydınlatılması ve havalandırılması, yönlendirme ve bilgilendirme tabelalarının yapılması, medeniyetlere ait buluntuların ortaya çıkarılması, yer altında saklı kalmış mekanların yeniden canlandırılması ve düzenlenmesi ile turizme kazandırılması amaçlanıyor. Bu çalışmalar sonucunda çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapması beklenen Matiate Yer Altı Şehri’nin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi kültür ve turizmi adına önemli bir durak olması hedefleniyor.
Kırıkkale Yağışlar azaldı, kuraklık riski arttı: Çiftçiler modern sistemlerle sulama yapıyor Kırıkkale’de yağışların mevsim normallerinin altında olması sebebiyle yaşanan kuraklık tehlikesine karşı direnen çiftçiler, ekili tarım alanlarında modern sulama sistemi kullanıyor. Kırıkkale’de yağışların önceki yıllara göre az olması sebebiyle yaşanan kuraklık, tarımsal üretimi de olumsuz yönde etkiledi. Karakeçili ilçesinde yaşayan çiftçiler, ekili tarım arazilerini sulamak için modern damlama sistemi kullanıyor. Güneş enerjisi panelleriyle üretilen elektrikle çalıştırılan pompalar sayesinde kontrollü salınan su, tarım alanlarına ulaştırılıyor. "Güneşten faydalanıyoruz" Tarım arazisine özellikle pancar ektiğini belirten Ramazan Alparslan, "Çiftçilik yapıyorum, özellikle pancar ekiyorum. Biraz da soğanım var. Paneli de kurduk, güneşten faydalanıyoruz. 3 yıl oldu, ilk yılı kendini amorti etti. Çok memnunum. Vatandaşlara da tavsiye ediyorum ama maliyetler yüksek. Türkiye’de dolar bazında olduğu için o bizi biraz eziyor. Mevsimler kurak gidiyor. Yağış bekliyoruz, inşallah yağar. Biz de rahatlarız, iki üç gün dinleniriz" dedi. "Su görmezse kurur" Kuraklığın etkili olduğunu ifade eden Emre Doğan, "Kuraklık oldu, yağış olmadı. Kışın da kar görmedik. Bundan dolayı biraz kuraklık var. Sulama ile telafi etmeye çalışıyoruz. Ekinimiz de son aşamasına geldi. Su görmezse kurur. Sulama ile çözüm bulmaya çalışıyoruz. Mazottan dolayı biraz maliyetli de oluyor" diye konuştu. "Yağmazsa çiftçinin işi kötü" Yağmur yağmadığını ifade eden Hasan Cantemur ise, "Gübre atıyoruz, hazırlık yapıyoruz. Arkasından tohum ekeceğiz, yağmurlama sulama yapacağız. Şimdiye kadar yağmurumuz yok. İnşallah bir hafta, 10 gün içerisinde yağarsa çiftçi kazanır. Yağmazsa da çiftçinin işi kötü" şeklinde konuştu.