KÜLTÜR SANAT - 30 Kasım 2018 Cuma 13:14

Siverek’in tarihi taş evleri bakımsızlıktan yıkılıyor

A
A
A
Siverek’in tarihi taş evleri bakımsızlıktan yıkılıyor

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde Osmanlı döneminden kalma ve birçoğu 200 yıllık olan bazalt taşlardan yapılmış, taş evler bakımsızlıktan yıkılıyor.

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde Osmanlı döneminden kalma ve birçoğu 200 yıllık olan bazalt taşlardan yapılmış, taş evler bakımsızlıktan yıkılıyor.


İlçenin özelikle Hasan Çelebi Mahallesinde bulunan taş evlerin bakımsızlıktan yıkılmalar, mahalle sakinlerini ile araçlarını park eden vatandaşları endişelendiriyor. Şanlıurfa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğünce koruma altına alınan binalarında içinde yer aldığı yüzlerce yıllık taş evler sahipsizlik ve bakımsızlıktan dolayı her yıl dökülerek yıkılıyor. Madde bağımlıların merkezi haline gelen taş evler aynı zamanda çevre kirliliğine yol açarken, vatandaşlar Belediyeye çağrıda bulunarak evlerin bu gibi evlerin yakılmasını yada restore edilmesini istedi. Büyük bölümünün yıkıldığı ve molozlarının kaldığı evler görüntü kirliliğine de yol açıyor.


"Taş evler kışın sıcak, yazın serin tutuyor"


Karacadağ bazalt taşlarından yapılan ve üstü ahşap direk ile toprakla kapatılan evler insanları yazın serin, kışın sıcak tutuyor. Daha modern ve site yaşamı arayışına giren vatandaşlar, bakımını yapamadıkları taş evleri terk ederken, bu evler bir bir sahipsizlikten yok oluyor. Özelikle ilçenin Hasan Çelebi Mahallesinde bulunan tarihi evlerin iki yıl daha izolasyon yapılmayıp, restore edilmediği taktirde büyük bölümünün yıkılacağı belirtiliyor. Veli Çetin isimli bir vatandaş ise, insanların modern hayat peşinde koşmaları yüzünden, taş evlerin terk edildiğini belirterek, "Bu taş evler, daire evlerine göre yaşamı biraz daha zordur, örneğin lavaboları avludadır, akarları eskiydi. Gittikçe hayat rahatlaştığı için bu evlerin sahipleri de bunları bırakıp binalarda yaşamaya çalışıyor. Bu taşlık evlerin masrafı da, zahmeti de çok. Ama bu taşlık evler sağlık bakımından daha sıhhatlidir. Toprakla yapılmış taşlık evler, kışın çok sıcak tutar, yazında serin tutuyor. Ama millet bunun kıymetini bilemiyor" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Kızılay Başkanı Hatay’da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay Güzelburç’taki Kızılay Yaşam Merkezi’nde depremzedelerle iftar sofrasında bir araya geldi. Ramazan ayının yardımlaşma ruhunu öne çıkaran Yılmaz, son depremzede yuvasına kavuşana kadar desteklerinin süreceğini belirtti. Deprem bölgesinde ilk günden itibaren varlığını hissettiren Türk Kızılay’ı Ramazan ayında da afetzede vatandaşları unutmuyor. Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay’ın Güzelburç bölgesinde bulunan Kızılay Yaşam Merkezi konteyner kentinde vatandaşlarla iftar sofrasında bir araya geldi. "Hatay’da son depremzede yuvasına kavuşup, yastığa başını huzurla koyana kadar biz buradaki vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin ellerini bırakmayacağız" Ramazan ayının; rahmet, bereket, yardımlaşma ve iyilik ayı olduğunu belirten Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, "Biz bugün burada zor günleri birlikte atlatmaya çalışıyoruz. Türk Kızılay’ı olarak her zaman söylediğimiz bir konu var; son depremzede yuvasına kavuşup, yastığa başını huzurla koyana kadar biz buradaki vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin ellerini bırakmayacağız. Ramazan ayındayız, Ramazan ayı; rahmet, bereket, yardımlaşma ve iyilik ayı ama aynı zamanda Ramazan ayı sevdiklerimizle bir araya gelme ve bir sofranın etrafında buluşma ayı. O nedenle biz bugün burada Hatay’da kardeşlerimizle bir ekmeği bölüşeceğiz, beraber iftarımızı açacağız. Birbirimizi dinleyerek bu zor günleri atlatmak adına bir aşama daha ilerlemiş olacağız. Ben zor günlerin geçeceğine inanıyorum. Son 1 sene de gördüğümüz şu ki herkes tünelin ucundaki ışığı görmüş durumda bu da zor günlerin geçeceğine inancı pekiştiriyor. Bu günlerde biz halkımızla bir arada olmaya devam edeceğiz. Tekrar herkesin Ramazanı hayırlı olsun" şeklinde konuştu.