EĞİTİM - 17 Temmuz 2019 Çarşamba 13:34

Siverek’te STK’lar uygulamalı bilimler fakültenin kapanmaması için toplandı

A
A
A
Siverek’te STK’lar uygulamalı bilimler fakültenin kapanmaması için toplandı

2016 yılında kurulan Harran Üniversitesi Siverek Uygulamalı Bilimler Fakültesi, öğrenci yetersizliğinden dolayı kapanma aşamasına geldi.

2016 yılında kurulan Harran Üniversitesi Siverek Uygulamalı Bilimler Fakültesi, öğrenci yetersizliğinden dolayı kapanma aşamasına geldi.


Avrupa Uyum Komisyonu Başkanı ve Şanlıurfa Milletvekili Kasım Gülpınar’ın girişimleri sonucu 3 yıl önce Siverek’te kurulan Haran Üniversitesi Siverek Uygulamalı Bilimler Fakültesi öğrenci yetersizliği nedeniyle kapanma aşamasına geldi. İlçede faaliyet gösteren 39 Sivil Toplum Kuruluşu, Siverek Sivil Tolum Platformu çatısı altında toplanarak fakültenin kapanmaması için bir toplantı düzenledi. Siverek Belediyesi Paşa Konağı tesisinde bir araya gelen platform üyeleri, Siverek’te bulunan uygulamalı bilimler fakültesine öğrenci çekmek için ne gibi çalışmalar yapılması gerektiğini tartıştı.


Toplantıda söz alan Siverek uygulamalı bilimler fakültesi dekan yardımcısı Yar. Doç. Mehmet Ragıp Görgün, “Fakültenin kurulduğu ilk yılda 25, 2’inci yılında 17 ve 3’üncü yılında ise 12 öğrenci kayıt yaptırdı, maalesef her yıl giderek bu sayı düşüyor. Amacımız bu yıl, bu sayının 10’dan aşağı düşmemesi, eğer fakülteye iki yıl üst üste on kişiden az kayıt yapılırsa, fakülte Yüksek Öğretim Kurulu tarafından kapatılacak. Bu konuda fakültenin kapanmaması için başta ilçemizde aktif olarak çalışan Sivil Toplum Kuruluşları ve ilçemizin önde gelen insanlarına büyük görev düşüyor” dedi


2 saat süren toplantıda, Siverek Sivil Tolum Platformunun düzenli bir şeklide toplanması ve ilk etapta öğrencilerin Siverek’i tercih etmeleri için yurt sorununun çözülmesine karar verildi.


Toplantı sonrasında açıklamada bulunan Siverek Sivil Toplum Platformu yöneticilerinden Koçali Aymaz,” Siverek Sivil Toplum kuruluşları platformları olarak Siverek uygulamalı bilimler fakültesi gelişmesi ve bazı sorunları gidermek için toplandık. Siverek’e öğrenci yurdumuz yok, dolayısıyla öğrenciler burayı tercih etmiyorlar, öğrencilerin buraya tercih vermeleri için öncelikle öğrenci yurdunun yapılması ve açılması lazım. Ayrıyeten fakültede farklı bölümlerin açılması, bilim adamların atanması konusunda görüşmeler yaptık. Bu gece 39 Sivil Toplum Kuruluşu ile bir araya geldik, Siverek’te 70 küsur sivil toplum kuruluşu var bunların hepsine ulaşmaya gayret ediyoruz. Platformumuzu her gün güçlendirmeye ve geliştirmeye çalışıyoruz bu sorunların gidermesi için Milletvekilimizden, valimizden, Kaymakamımızdan, Milli Eğitim İlçe Müdüründen, İl Müdürüyle Harran Üniversitesi Rektörüyle randevu alıp görüşmeler yapmaya çalışacağız. Sorunların bir an önce çözümü için öğrenci yurdunun acilen faaliyete geçmesi talebinde bulunacağız. Umarım bunları gerçekleştiririz” diye konuştu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.