EKONOMİ - 12 Kasım 2021 Cuma 11:48

Aldıkları eğitimle fıstık üreticileri rekoltede 2 kat artış sağlayacak

A
A
A
Aldıkları eğitimle fıstık üreticileri rekoltede 2 kat artış sağlayacak

Siirt’te fıstık hastalığı ve zararları ile fıstık ağaçlarında budama, gübreleme, sulama ve tozlaşma konusunda çiftçilere eğitim verildi.

Siirt’te fıstık hastalığı ve zararları ile fıstık ağaçlarında budama, gübreleme, sulama ve tozlaşma konusunda çiftçilere eğitim verildi.


Siirt’in ekonomisinde önemli bir yere sahip olan ve ülke ekonomisine yılda 3 milyar liranın üstünde gelir sağlayan Siirt fıstığında, fıstık üreticilerine teorik ve uygulamalı eğitim verildi. Gaziantep Fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden gelen Dr. Nevzat Aslan ve Sulama Uzmanı Serkan Kösetürkmen tarafından çiftçilere 5 gün boyunca teorik, bağ ve bahçede uygulamalı eğitim verildi. Eğitimlere katılan çiftçi ve teknik elemanlara Siirt fıstığında modern sulama teknikleri, gübreleme, budama, bakım, erkek ve dişi ağaçlarda tozlaşmanın dönemi ve hastalıklar konularında ayrıntılı bilgi verildiği dile getiren Aslan, verilen eğitimlerin üreticilere önemli katkılar sağlayacağını söyledi. Aslan, “Bugün burada Siirt fıstığı konusunda eğitim vermek üzere geldik. Bir haftalık bir eğitim programı hem teknik elemanlara hem çiftçilerimize, üreticilerimize gübreleme, sulama ve genel bakım işleri ile ilgili salonda eğitim verdik. Şuanda arazide eğitim veriyoruz. Burada fıstık olarak dönümden yaklaşık 350- 400 kilogram alma imkanımız varken çiftçilerimiz, bahçeden bahçeye değişmekle birlikte 50 ile 150 kilogram almaktalar. Eğer doğru uygulamaları çiftçilerimiz yaparsa gübreleme, sulama, budama, tozlaşma, erkek ağaç bulunuyor fıstıkların içerisinde yeteri miktarda varsa bunun yanında hastalıklarla ve zararlarla doğru bir şekilde mücadele edildiği zaman gerektiği kadar gerektiği zaman toprak işleme faaliyetleri yapıldığı zaman şuan verimimizi iki ve üç kat arttırma imkanımız var” dedi.


Siirt’te birçok çiftçinin fıstık ağaçlarını budarken, sulama, gübreleme ve tozlaşma yaparken hatalı işlemler yaptıklarını söyleyen Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, çiftçilerin yapmış olduğu yanlış uygulamanın önüne geçmek ve üreticileri bilinçlendirmek amacıyla deneyimli konu uzmanları tarafından üreticilere 5 günlük eğitim verdiklerini ve bu eğitimle öğrenilen bilgilerin uygulanması halinde Siirt ili genelinde çiftçilerin verimde 2-3 kat artış elde edebileceklerini söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Şahinbey’de Çocuk Şenliğine yoğun ilgi Şahinbey Belediyesi tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla düzenlenen çocuk şenliğine vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi’nde 20-28 Nisan tarihleri arasında açık olacak çocuk şenliğinde çocuklar şişme oyun gruplarında ve her gün düzenlenen müzikallerle eğlenceyi doyasıya yaşıyor. Düzenlenen çocuk şenliğine vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. “Çocuklar eğlenceye doyacak” Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, "Çocuklarımızın vakitlerini daha verimli değerlendirmeleri için 20-28 Nisan tarihleri arasında açık olacak olan Çocuk Şenliği düzenledik. 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayram nedeniyle düzenlediğimiz şenliğimize aileler ve çocuklar yoğun ilgi gösteriyor. 28 Nisan saat 20:00’a kadar açık kalacak olan şenlikte çocuklarımız için birbirinden eğlenceli müzikaller sergilenecek. Geleceğimizin teminatı çocuklarımız sadece müzikaller değil şişme ve diğer oyun alanlarında da vakit geçirerek doyasıya eğleniyorlar. Fuarımız her gün sabah saat 09.00’da kapılarını açıp, 20.00’a kadar sürüyor. Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi’nde düzenlediğimiz etkinliklere tüm çocukları bekliyoruz” dedi. “Çeşitli etkinlikler düzenleniyor” Şahinbey Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen Çocuk Şenliği’ne katılan çocuklar düzenlenen müzikaller ve gösterilerle oldukça eğlenceli anlar yaşarken daha sonra ise kendileri için hazırlanan oyun alanlarında enerjilerini atıyorlar. Anne, babalar ise çocuklarının zamanlarını eğlenceli şekilde geçirmelerinden mutluluk duyduklarını ifade ederek, Başkan Tahmazoğlu’na teşekkür ettiler.
Karabük Oturarak Voleybol 1. Lig müsabakaları Karabük’te sona erdi Karabük’te Türkiye Voleybol Federasyonunca düzenlenen Oturarak Voleybol 1. Ligi müsabakaları sona erdi. Yeni Mahalle Spor Salonu’nda 2 grupta oynanan müsabakalara, 12 takımdan yaklaşık 200 sporcu, yönetici ve teknik heyet katıldı. Maçların ardından A Grubu’nda Osmaniye Gençlik B Grubu’nda ise Bolu Gerede Spor Kulübü grubunu lider tamamladı. Grup mücadelelerinin ardından takımlar mayıs ayında yapılacak finallerde mücadele verecek. Final etabı sonunda iki takım Oturarak Voleybol Süper Ligi’ne yükselecek. Türkiye Voleybol Federasyonu Oturarak Voleybol Koordinatörü Onur Hoşnut Karabük’te çok güzel bir organizasyonu daha geride bıraktıklarını söyledi. Katılımcı sayısı olarak ise Hoşnut, “6 takımdan iki grup halinde 12 takım tek devreli lig usulüne göre oynandı. Her takımın 14 sporcu hakkı olsa da her takımda o kadar oyuncu bulunmadığı için ortalama 10 oyuncu ile geldiler diyebiliriz” dedi. Oturarak Voleybol branşının yaklaşık bir yıl önce Türkiye Voleybol Federasyonu bünyesine dahil olduktan sonra bu turnuvanın önemli olduğunu belirten Hoşnut, “Bu süreçte evrak işlemleri, takım hazırlıkları ve organizasyon süreci ile birlikte ilk düdüğü Karabük’te çalmak nasip oldu. Bu durumdan da çok umutluyuz. Türkiye Voleybol Başkanı Mehmet Akif Üstündağ’ın da ilgisi ve desteği oldukça büyük. Bundan sonra çıtanın yükseleceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. Hoşnut, başta Gençlik ve Spor İl Müdürü Coşkun Güven olmak üzere Karabük’teki organizasyonda emeği geçen herkese teşekkürlerini iletirken birkaç hafta sonra Türkiye Voleybol Federasyonu Oturarak Voleybol Süper Lig müsabakaları için tekrar Karabük’e geleceklerini belirtti.