GENEL - 12 Nisan 2019 Cuma 12:19

Avrupa’dan gelen gençler yurt dışındaki ırkçılığı satrançla yenecek

A
A
A
Avrupa’dan gelen gençler yurt dışındaki ırkçılığı satrançla yenecek

Siirt’te Cedid Derneği tarafından Avrupa Birliği Erasmus+ Programı kapsamında hazırlanan “Hoşgörü Satrançta Buluşuyor-We meet in Chess for Tolerance” adlı proje kapsamında Avrupa’nın değişik ülkelerinden gelen gençler Siirt’te toplandı.

Siirt’te Cedid Derneği tarafından Avrupa Birliği Erasmus+ Programı kapsamında hazırlanan “Hoşgörü Satrançta Buluşuyor-We meet in Chess for Tolerance” adlı proje kapsamında Avrupa’nın değişik ülkelerinden gelen gençler Siirt’te toplandı. Satrançla kaynaşacak olan gençler, ırkçılığa savaş açacak.


Siirt Üniversitesi’nde ağırlanan gençler Siirtli akranları ile bir araya geldi. Siirtli gençlerle satranç karşılaşmaları yapan Avrupalı gençlerin Siirt’in tarihi ve turistik yerlerini de gezme imkanı bulacağı belirtildi.


İtalya, Hırvatistan, İspanya, Romanya ve Türkiye’den olmak üzere 30 katılımcının yer aldığını belirten Siirt Üniversitesi öğretim üyesi ve Cedid Derneği Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Uyan Yüksel, proje kapsamında Siirtli gençler ile Avrupalı gençlerin bir araya gelerek, son yıllarda teknolojinin kötü kullanımı ve radikalleşmenin doğurduğu ırkçılık, hoşgörü ve anlayışın olumlu anlamda değişimine katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi.


Satranç sporunun hoşgörü ortamını sağlayan özelliği düşünülerek satranç aktiviteleri düzenlenmesiyle farklı kültürlerin bir araya gelerek kaynaşmalarını sağlamayı amaçladıklarını belirten Siirt Cedid Derneği Başkanı Serdar Özyeşil, 5 farklı ülkeden 25 katılımcıyla ‘Hoşgörü Satrançta Buluşuyor’ projesini gerçekleştirdiklerini söyledi. Özyeşil, şöyle devam etti:


“Buradaki amacımız Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden İspanya, Hırvatistan, Romanya, İtalya gibi ülkelerden gelen gençleri önce Siirt’te ağırlamak, Siirt’i Siirt’te tanıtmak, satranç aracılığıyla da satrancın hoşgörüsü ile insanlarla buluşturmak. Siirt’te yaşan öğrencileri onları tanıması onların bizi tanıması ve bunu satranç sayesinde yapmak.”



“Satranç dil bilmeyen insanlarla iletişim sağlıyor”


Bu etkinliği çok önemsediğini ve projenin farklı insanları farklı kültürleri farklı ülkeleri bir araya getirdiğini belirten Hırvat Monica Bozic, satrancın gücüne inandığını söyledi. Bozic, “Bugün Avrupa’da ve dünyada artmakta olan bir ırkçılık ve nefret söylemi var. Bununla mücadele etmenin farklı farklı yolları olabilir. Bence satrançta bunlardan bir tanesidir. Çünkü satrançta insanlar bir araya gelerek hiçbir dil bilmeden aralarında bir iletişim kurulabilir. Bu kurulan iletişimle birlikte insanların kendi arasındaki yanlış anlaşılmalar ön yargılar ortadan kaldırılabilir. İyi bir huzur ortamı sağlanabilir. Ben de bu projenin içinde yer aldığım için mutluyum” dedi.



“Ön yargıları kırarak ırkçılıkla mücadele edebilirsiniz”


Bu tür aktivitelerin farklı kültürden, inanç ve ülkedeki insanları bir araya getirmesinin diyalog ortamı oluşturduğuna dikkat çeken İtalyan Francesco Paoletti, bugün Avrupa ve dünyada bir ırkçılık söyleminin olduğu ve bu söylemin giderek arttığını söyledi. Paoletti, “Bu tür ırkçılık söylemleri ile mücadele etmenin en etkin yollarından birisi de belki de bu tür aktiviteleri yapmaktır. Çünkü bu tür aktiviteleri yaptığımız zaman insanları bir araya getiriyorsunuz; farklı ülke, inanç ve kültürden bir diyalog oluşuyor. Diyaloğun olduğu yerde ön yargı olmaz, ön yargıları kırdığımız zaman da ırkçılıkla en iyi şekilde mücadele edeceğine inanıyorum” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın CHP’li Tetik’den Nazilli’ye Halk Market müjdesi CHP Nazilli Belediye Başkan adayı Dr. Ertuğrul Tetik, göreve gelir gelmez ilk hizmet olarak enflasyona karşı vatandaşların mutfağına nefes aldıracak, tamamen yerli ve doğal gıdaların piyasanın altında satışa sunulacağı belediye iştiraki olan Halk Marketler zincirlerini açacağını müjdeledi. 31 Mart Belediye Başkanlığı seçimine 2 gün kala bir proje daha açıklayan CHP’li Ertuğrul Tetik, İhtiyaç sahiplerinin temel gıda ve hijyen ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Belediye iştiraki olacak olan Halk marketler zincirini hayata geçireceğini açıkladı. Nazilli’nin farklı Mahallelerinde açılacak olan Halk Marketlerde, enflasyona karşı vatandaşların mutfağına nefes aldıracak olan proje için tüm altyapı ve fizibilite çalışmalarını ekonomistler tarafından hazırlandığını açıklayan Tetik, kaliteli ve güvenilir ürünlerin uygun fiyatlara üreticiye sunulacağı, aynı zamanda istihdam oluşturacak olan bu proje kapsamında halka sağlıklı, ekonomik ve güvenilir bir şekilde gıda ulaştırılacağını ifade etti. ’Emekliye indirim kartı’ Nazilli ve Aydın bölgesindeki çiftçiler tarafından üretilen doğal ve sağlıklı ürünlerin satışa sunulacağı Halk Marketlerde, emekli vatandaşların da unutulmadığını belirten CHP’li Belediye Başkan Adayı Tetik, "Aydın Büyükşehir Belediyesinin Ege et marketlerinde uyguladığı emekli kart sistemini de halk marketlerde uygulayacağız. Nazilli’de ilk bir yıl içerisinde çeşitli mahallelerde yaygınlaşacak olan Halk Marketler zinciri Nazilli halkının mutfak giderlerine önemli tasarruf sağlayacak" dedi.
Adana Adana’da 22 ton soya tohumu dağıtıldı Adana’nın 9 ilçesinde çiftçilere hibe destekli 22 ton soya tohumu dağıtıldı. Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi" kapsamında Adana’daki üreticilere hibeli tohum dağıtımı sürüyor. Proje kapsamında, Adana’nın Seyhan, Çukurova, Sarıçam, Yüreğir, Kozan, Ceyhan, Yumurtalık, Karataş ve İmamoğlu ilçelerinde 64 üreticiye 2 bin 200 dekar tarım arazisi için 22 ton hibe destekli soya tohumu dağıtıldı. İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, İmamoğlu ilçesinde soya tohumu dağıtımı programında yaptığı konuşmada, Adana’daki üreticinin üreterek 85 milyonu doyurma gibi bir sorumluluğu olduğuna dikkati çekti. Bakanlığın yaptığı desteklerle her zaman üreticinin yanında olduğunu ifade eden Kökçüoğlu, şunları kaydetti: “Adana’da soya, ayçiçeği, fasulye, nohut tohumları dağıtarak üreticimize destek oluyoruz. Sadece tohum dağıtarak değil sulama, kırsal kalkınma yatırımları gibi konularda da destekçiyiz. Bütün bunları yaparken tek bir amacımız var bir karış toprağımız boş kalmasın. Dağıtımını yaptığımız soyaya da ülkemizin hem yem hem de yağ anlamında ihtiyacı var. Üretici olarak sizler yetiştireceksiniz. Arz açığının olduğu bu ürünün ürün deseni içinde daha çok yer almasını sağlayacağız. Desteklerimiz gelecek yıllarda da devam edecek.”