- 29 Temmuz 2020 Çarşamba 12:23

Ekmeklerini ‘ateşten’ çıkardılar

A
A
A
Ekmeklerini ‘ateşten’ çıkardılar

Siirt’in Tillo ilçesinde, 15 yıl önce tandırın başına geçen Fatim ve Meran Aksu çifti, yaptıkları ekmekleri satarak evlerinin geçimini sağlıyor.

Siirt’in Tillo ilçesinde, 15 yıl önce tandırın başına geçen Fatim ve Meran Aksu çifti, yaptıkları ekmekleri satarak evlerinin geçimini sağlıyor. Ekmekleri Türkiye’nin dört bir yanına gönderen çift, kendilerine verilecek destekle işlerini büyütmeyi hedefliyor.


Tillo kent merkezinde evinin yan tarafına yaptığı tandırda pişirdiği ekmeği satarak geçimlerini sağlayan Aksu çifti, yaptıkları ekmekleri satarak 12 çocuğunu büyüttü. Tandırda pişirilen ekmekleri satarak geçimlerini sağladıklarını belirten Halil Aksu, annesinin özenle tandırda pişirdiği ekmekleri Tillo ve çevre ilçelere gönderdiklerini söyledi. Halil Aksu, “Tillo’da doğdum büyüdüm. Yıllardır annem bu ekmekleri yapıp satıyor. 12 kardeşiz, annem ve babamın buradan kazandığı parayla bu zamana geldik. Herhangi bir destek gelmesi durumunda işimizi büyütmeyi düşünüyoruz. Şu an bir kardeşim de askerde, tüm geçimimizi bu tandırdan sağlıyoruz” dedi.



Günde 600’e yakın üretiliyor


Tandır ekmeğine talep olması halinde günde 500 ile 600 arasında çıkarabildiklerini aktaran Meran Aksu, KOSGEB ‘den destek gelmesi durumunda işlerini büyüteceklerini söyledi. Meran Aksu, “15 yıldır tandır ekmeği yapıyoruz. Kim nereden istiyorsa yolluyoruz. Türkiye’nin her tarafına yolluyoruz. Yardımcı olursalar işimizi büyütebiliriz. Hanımla beraber devamlı tandır ekmeği yapıyoruz. Ben tandırı yakıyorum o pişiriyor. Yardımcı oluyorum, müşteri olursa günde 500 -600 tane çıkarabiliyoruz. Kuru ekmeği 2 liraya yumuşak ekmeği 1 buçuk liraya yapıyoruz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.