- 02 Ekim 2020 Cuma 11:44

Hz. Davut’un mesleği teknolojiye yenik düştü

A
A
A
Hz. Davut’un mesleği teknolojiye yenik düştü

Siirt’te bir dönem çekiç seslerinin inlediği Demirciler Çarşısında son dönemlerde sessizlik hakim.

Siirt’te bir dönem çekiç seslerinin inlediği Demirciler Çarşısında son dönemlerde sessizlik hakim. Gelişen teknolojiyle birlikte ustaların yerini makineler aldı. Hz. Davut’un zanaatı olan demircilikle uğraşan esnaf da iş yapamayınca bir bir dükkanlarını kapattı.


Siirt’te 36 yıldır kömür ocağında demiri ısıtıp, döverek şekil veren 49 yaşındaki Murat Honaz, bitme noktasında olan sıcak demircilik mesleğini zor şartlara rağmen sürdürmeye çalışıyor. Baba mesleğini devam ettiren Honaz, gelişen teknolojiye rağmen zor şartlarda mesleğini sürdürüyor. Siirt’te 36 yıldır demir ustası olan Honas, mesleğe ilk başladığı dönemlerde kent merkezinde 200 olan demir ustasının 3’e düştüğünü, son yıllarda da çırak bulamadıklarını, demircilik mesleğinin unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasına girdiğini söyledi. Honaz, kendilerinden sonra kentte mesleklerini devam ettirecek çırak bulmadıklarını söyledi. Honaz, "Ben 36 yıllık demirciyim. Ben şu anda demirlere şekil veriyorum. Teknolojiye yenik düştük. Biz şu anda burada 3 kişiyiz, bizden başka demirci yok. Sene 1988’de biz yazın gece gündüz çalışırdık gece bekçi gelip kapattırırdı. 01.00’a kadar çalışır eve gidiyordum sabah 05.00’te gelir dükkanımı açardım. O eski zaman işleri kalmadı. Yazın gece gündüz çalışıyorduk. Ama şimdi iş yok fazla. Bakırcılar çarşısında 28-30 demirci vardı, şimdi 3 demirci kaldık. Çalışamıyoruz köylüler gelmiyor. Demircilerde bitti. HZ. Davut’un zanaatı olan demircilik, bitiyor" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Başkan Erdem: “Salça ihracatının önü açılmalı” Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, salçalık domateste uygulanmak istenen ihracat kotasının acilen kaldırılması gerektiğini belirtti. Başkan Erdem, kotanın kalkmaması halinde sanayici ve çiftçiyi zor bir durumun beklediğini ifade etti. Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, domates salçasına uygulanan kotanın kalkmaması halinde sanayici ve çiftçiyi çok vahim bir durumun beklediğini belirtti. Başkan Erdem, ”Türkiye’de 2022 yılında salçalık domates ekim alanlarımız 330 bin dekar iken 2023 yılında 480 bin dekarlara kadar çıktı. Bu artış hem ülke içindeki salça tüketimini fazlasıyla karşılıyorken hem de ihracat yolunu açıyor. Fakat ihracatta konulan kotalar başta salça sanayimizi sonra çiftçimizi ve diğer paydaşları inanılmaz şekilde yoruyor. Bununla birlikte ülke ekonomisine, istihdama büyük zararlar veriyor. Bu dönemde Türkiye’nin artan ihracat potansiyelini doğru bir matematik yapılarak iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Salça sanayicimizin önü şimdiden açılmalı. Salça üretimi zamanı geldiğinde sanayicimiz sıkıntıya girmemelidir. Sanayici sıkıntıya girdiğinde çiftçilerimiz, işçilerimiz, nakliyecilerimiz, esnafımız vs. tüm paydaşlarımız sıkıntıya giriyor. Bu büyük çarkın dönüşü görülmeli ve şimdiden önlem alınmalıdır. Köprüden sonraki son çıkıştayız. Bu kota ya tamamen kaldırılmalı veya sınırları genişletilmelidir” dedi.