GENEL - 27 Şubat 2019 Çarşamba 11:57

Önce unutuldu, şimdi de yok olma tehlikesi ile karşı karşıya

A
A
A
Önce unutuldu, şimdi de yok olma tehlikesi ile karşı karşıya

SİİRT (İHA) – Siirt’te yaz ve kış aylarına göre iç ısıyı dengeleme özelliği bulunan ve kireç taşından yapılan Cas Evleri, ilgisizlik sonucu yok olma tehlikesi ile karşı karşıya geldi.

SİİRT (İHA) – Siirt’te yaz ve kış aylarına göre iç ısıyı dengeleme özelliği bulunan ve kireç taşından yapılan Cas Evleri, ilgisizlik sonucu yok olma tehlikesi ile karşı karşıya geldi. Mimarlar, geçmişi yüzlerce yılı aşkın süreye dayanan Cas Evleri’nin gelecek nesillere kazandırılması için restore edilip koruma altına alınması çağrısında bulundu.


Siirt’te bulunan ve geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan tarihi Cas Evleri, ilgisizlik ve bakımsızlık nedeni ile yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya. Mimarlar, Cas denilen kireç taşından yapılan ve az sayıda bulunan evlerin, gelecek nesillere aktarılması için bir an önce restore edilip koruma altına alınmasını istedi. Siirt kent merkezinde halen ayakta kalan ve yıkılma tehlikesi geçiren Cas Evleri’nin restore edilmesi gerektiğini kaydeden yüksek mimar Dicle Özavcı, bölgenin Anadolu ve Mezopotamya’nın kesiştiği noktada bulunduğu için farklı kültürlere ev sahipliği yaptığını söyledi. Siirt’te milattan önce 7-8 bininci yıllara dayanan yerleşimin olduğunun tespit edildiğini kaydeden Özavcı, “Birçok kültüre ev sahipliği yapan Siirt’te mimari değeri yüksek bir sürü de yapı bulunmaktadır. Taşınır ve taşınmaz kültürel miraslara örnek olarak taşınmazlara örnek olarak Cas Evleri’nden bahsedebilirim. Cas Evleri’nden bahsedecek olursak 18. yüzyıllara ait olan bu Cas Evleri Siirt’in yerel kimliğini yansıtan iklimsel konfor özelliği yüksek olan sürdürülebilir bina diyebileceğimiz niteliktedirler. Cas Evleri’nin ismi aslında üzerinde bulunan sıva malzemesi olan Cas’tan gelmektedir. Cas alçı taşının fırınlanıp toz halini getirilmesiyle elde edilen bir sıva harç malzemesidir. Cas malzemesinin en önemli özelliği doğal bir yalıtım malzemesidir. Evin yalıtımını sağlamaktadır. Cas Evleri’nin duvarlarının taş malzemesinden yani moloz ve taş malzemeden olmasının özelliği de bu evleri sürdürülebilir ve iklimsel konforu iyi olan evler yapılmaktadır” dedi.



“Cas Evleri kaderine terk edilmiş durumda”


Evde kapıda bulunan tokmakların erkekler için yumruk şeklinde, kadınlar için ise açık el şeklinde tasarlandığını kaydeden Özavcı, şöyle devam etti:


“Erkeklerin daha tok, kadınların ise daha tiz bir ses çıkarıyor. Geçmişten bugüne kadar gelmeyi başaran Cas Evleri bugün maalesef kaderine terk edilmiş durumdadır. Bir harabeye çevrilmiş durumdadır. 18. yüzyıldan günümüze kadar gelmeyi başaran bu Cas Evleri bugün yıkılmaya yüz tutmuş bir haldedir. Bu yapıların korunmaya değer yapılar olduğunu belirtmek istiyorum. Şehrin yerel kimliğini geleneğini, göreneğini, kültürünü yansıtan çok değerli yapılar olan bu Cas Evler’inin korunması ve restore edilmesi gerekmektedir. Bu yapıların gelecek nesillere aktarılması gerekmektedir. Bugünün çocukları geleceğin birer bireyidir ve bu yapıları tanımaya hakları vardır. Bu yapılarında korunmaya hakkı vardır. Diğer Cas Evleri’nin de restore edilmesi bugüne ve gelecek nesiller için bir aktarım olması sağlanmalıdır.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Halil Umut Meler, EURO 2024’te görev alacak UEFA Hakem Komitesi, FIFA kokartlı hakem Halil Umut Meler’in, Almanya’nın ev sahipliğinde düzenlenecek 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda (EURO 2024) görev alacağını duyurdu. Meler’e, FIFA kokartlı yardımcı hakemler Mustafa Emre Eyisoy ve Kerem Ersoy eşlik edecek. Alper Ulusoy da Video Yardımcı Hakem (VAR) kategorisinde yer alacak. UEFA Hakem Komitesi, UEFA EURO 2024’te 51 maçta görev alacak 18 hakemi, hakem yardımcılarını, video maç görevlilerini ve destek maçı görevlilerini açıkladı. Türkiye’den FIFA kokartlı hakem Halil Umut Meler de organizasyonda görev almak üzere 18 kişilik listeye seçildi. Ayrıca FIFA kokartlı yardımcı hakemler Mustafa Emre Eyisoy ve Kerem Ersoy, Halil Umut Meler’e eşlik edecek. Alper Ulusoy ise turnuvada VAR görevini üstlenecek. UEFA’dan yapılan açıklamada turnuvadaki her maçta hakem ekiplerinin bir hakem, iki yardımcı hakem, bir dördüncü hakem, stadyumdaki bir yedek yardımcı hakem ve üç video maçı yetkilisinden oluşan bir takımdan oluşacağı ifade edildi. Açıklamada turnuva boyunca hakemlerin, hakem yardımcılarının ve destek hakemlerinin ana kamplarının Frankfurt’ta olacağı belirtilirken, VAR hakemlerinin Leipzig’de bulunacağı ve maçlar sırasında Uluslararası Yayın Merkezi’nden faaliyet gösterecekleri aktarıldı. UEFA Hakem Komitesi tarafından EURO 2024’e seçilen hakemlerin listesi şöyle: Artur Soares Dias (Portekiz) Jesus Gil Manzano (İspanya) Marco Guida (İtalya) Istvan Kovacs (Romanya) Ivan Kruzliak (Slovakya) François Letexier (Fransa) Danny Makkelie (Hollanda) Szymon Marciniak (Polonya) Halil Umut Meler (Türkiye) Glenn Nyberg (İsveç) Michael Oliver (İngiltere) Daniele Orsato (İtalya) Sandro Scharer (İsviçre) Daniel Siebert (Almanya) Anthony Taylor (İngiltere) Clement Turpin (Fransa) Slavko Vincic (Slovenya) Felix Zwayer (Almanya)
Karabük Engelli ve eski hükümlü hibe desteği başvuruları başladı Karabük Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü Ferhat Sarıçam, İŞKUR’un engelli ve eski hükümlü hibe desteği başvurularının başladığını bildirdi. Sarıçam, kendi işini kurmak isteyen engelli girişimcilere yönelik hibe desteğini 150 bin liradan 400 bin liraya, kendi işini kurmak isteyen eski hükümlü girişimcilere yönelik hibe desteğinin ise 110 bin liradan 300 bin liraya, korumalı işyeri projelerinde kuruluş sermayesi desteğini ise 150 bin liradan 500 bin liraya yükseltildiğini açıkladı. Sarıçam, "Engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezalarında, engellilerin mesleki eğitim ve rehabilitasyonu, işe ve işyerine uyumlarının sağlanması ve engelliler ile eski hükümlülerin kendi işini kurmaları için hazırlanan projeler desteklenmektedir. Kendi işini kurmak isteyen engelliler proje başvurularını, 7 Haziran saat 23.59’a kadar E-Devlet üzerinden online olarak yapmaları gerekmektedir. Engellilere yönelik çalışma yapan sivil toplum kuruluşları, işyerleri, üniversiteler, belediyeler ve kamu kurumları projelerini hazırlayıp 7 Haziran 2024 mesai saati sona erene kadar Karabük Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne elden veya posta yoluyla teslim edebilirler. Aynı zamanda kendi işini kurmak isteyen eski hükümlüler projelerini belirtilen tarihe kadar Adalet Bakanlığı’nın ilgili birimleri aracılığıyla Karabük Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğümüze iletmesi gereklidir" dedi.