ASAYİŞ - 19 Nisan 2019 Cuma 10:59

Siirt’te Kezer Çayı taştı, köy ve mezralar susuz kaldı

A
A
A
Siirt’te Kezer Çayı taştı, köy ve mezralar susuz kaldı

Siirt’te aşırı yağışlardan dolayı Kezer Çayı’nın taşması sonucu meydana gelen toprak kayması nedeniyle köy ve mezralara su sağlayan isale hattı zarar gördü.

Siirt’te aşırı yağışlardan dolayı Kezer Çayı’nın taşması sonucu meydana gelen toprak kayması nedeniyle köy ve mezralara su sağlayan isale hattı zarar gördü.


Aşırı yağışlardan dolayı Siirt kent merkezine 10 kilometre uzakta bulunan Kezer Çayı’nın taşması sonucu Tuzkuyusu, Aktaş, Beşyol, Pınarca, Köprübaşı, Sarıtepe köyleri, Sütlüce, Tepebaşı, Yurt, Bakırt, Karakuyu, Oğulcak, Köprübaşı, Karşı Mahalle ve çevre mezralarına su sağlayan isale hattı zarar gördü.


Siirt merkeze bağlı Tuzkuyusu grup köylerine su götüren isale hattının yaklaşık 60 kilometrelik kısmının zarar gördüğünü belirten Siirt İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yardımcısı Abdülmecit İlhan, Kezer Çayı içerisinden geçen 100 metrelik boruların aşırı yağışlar sonucunda Kezer Çayı’nın taşması ve debisinin yükselmesi nedeniyle grup isale hatlarının zarar gördüğünü, ekiplerin hemen çalışma başlattıklarını dile getirdi. İlhan, "Grup köyleri toplam 14 birim hat uzunluğu 60 kilometre olan Tuzkuyusu, Aktaş, Beşyol, Pınarca, Köprübaşı, Sarıtepe köyleri, Sütlüce, Tepebaşı, Yurt, Bakırt, Karakuyu, Oğulcak, Köprübaşı, Karşı Mahalle ve çevre mezraları susuz kalmasına neden oldu. İl Özel İdare ekiplerimiz tarafından zarar gören Kezer Çayı içinden geçen yaklaşık 100 metrelik kısmı derenin taşması ve azgın sulara rağmen, 2 ekip 10 personelle zorlu doğa şartlarında zarar gören boralar yenilenerek 5 köy ve 9 mezraya su akışı sağlanmış, sorun giderilmiştir” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.