SAĞLIK - 27 Haziran 2019 Perşembe 10:27

Coşkuner: “Genellikle negatif türde kanda yetersizlik var”

A
A
A
Coşkuner: “Genellikle negatif türde kanda yetersizlik var”

Türk Kızılayı Sinop Kan Alma Birimi Sorumlu Hekimi Muharrem Coşkuner, özellikle negatif tipli kana sahip kişilerin bağış konusunda daha duyarlı bulunmaları gerektiğini belirtti.

Türk Kızılayı Sinop Kan Alma Birimi Sorumlu Hekimi Muharrem Coşkuner, özellikle negatif tipli kana sahip kişilerin bağış konusunda daha duyarlı bulunmaları gerektiğini belirtti.


Dr. Muharrem Coşkuner, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Ramazan bitti ama derdimiz bitmedi. Kan bağışı sayılarımız hala düşük. Bunun da sebebi diye bir şey yok, bahaneler tükenmez. Yaz aylarında insanlar sahile iniyor, kimse kan bağışı için vakit ayırmıyor. Tabii sahile otobüs koyduğumuzda sayı biraz artıyor, fakat yine yetersiz. Genellikle negatif türde kanda yetersizlik var” dedi.



“Kan stoklarımız yetersiz kalıyor”


Dr. Muharrem Coşkuner, büyük şehirlerde ameliyat sırası beklemek yerine küçük şehirlere yönelerek daha kısa sürede ameliyat olanlar olduğunu, bunun da Sinop’ta bulunan kan bankalarından tüketildiği için kanda normalden fazla yetersizlik olduğunu söyledi.



“Bağış yapın, çok önemli bir durum”


Vatandaşlara çağrıda bulunan Dr. Coşkuner, “Bağışa gelin lütfen, çok önemli. Kan bağışı olsun, kök hücre bağışı olsun bunlara aday olun. Sizden bir şey kaybettirmez bu bağışlar tam tersine hayat kazandırır. Düzenli bağışçı olun. Aklınıza takılan bilgileri mutlaka Kızılay çalışanlarına sorun. Kulaktan dolma bilgiye hiçbir zaman tenezzül etmeyin. Bağışlarınızı mutlaka bekliyoruz.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.