EĞİTİM - 20 Haziran 2022 Pazartesi 23:16

Sinop’ta okulun kapatılmasına vatandaşlardan tepki

A
A
A
Sinop’ta okulun kapatılmasına vatandaşlardan tepki

Sinop’un Türkeli ilçesi Ayaz köyü İlk ve Ortaokulu bahçesinde düzenlenen toplantıda, Ayaz Ortaokulu’nun kapatılarak öğrencilerinin önümüzdeki eğitim-öğretim döneminden itibaren Türkeli Gazi Mustafa Kemal Yatılı Bölge Ortaokulu’na taşınması kararına vatandaşlar tepki gösterdi.

Sinop’un Türkeli ilçesi Ayaz köyü İlk ve Ortaokulu bahçesinde düzenlenen toplantıda, Ayaz Ortaokulu’nun kapatılarak öğrencilerinin önümüzdeki eğitim-öğretim döneminden itibaren Türkeli Gazi Mustafa Kemal Yatılı Bölge Ortaokulu’na taşınması kararına vatandaşlar tepki gösterdi.


Sinop’un Türkeli ilçesine bağlı Ayaz köyünde bulunan Ayaz Ortaokulu’nun taşımalı sistemden çıkarılarak, öğrencilerinin Türkeli Gazi Mustafa Kemal Yatılı Bölge Ortaokulu’na taşınması kararı, okul bahçesinde düzenlenen değerlendirme toplantısı ile velilere açıklandı. Ayaz ve çevre köylerden gelen yaklaşık 200’e yakın vatandaş toplantıya katılırken, söz konusu karara veliler ve vatandaşlar tepki gösterdi.


Ayaz köyü sakinlerinden Celil Ünal, “Bu okul 1974 senesinden beri köyümüzde hizmet vermektedir. Hiçbir kimsenin desteğine gerek kalmadan bu okul bu zamana kadar getirildi. En son bu okul, amcamızın evinde üç katlı küçük bir binada dahi eğitim öğretim verdi hiçbir sıkıntı yoktu. Biz hiçbir şekilde bu okulun kaldırılmasını ve öğrencilerimizin yatılı okula verilmesini istemiyoruz. Hükümetimizin bütün yaptığı hizmetleri alkışlıyoruz ve destekliyoruz ama burada alınan kararı hiçbir şekilde desteklemiyoruz. Bakanlığın bunu tekrar gözden geçirmesini istiyoruz” dedi.


Gurbetçi Şirvan Ünal, “Okulumuzun önümüzdeki dönemde kapatılması için milli eğitim müdürü ekibiyle birlikte geldiler. Ayaz Ortaokulunun kapatılmasıyla ilgili bütün veliler geldiler. Bu okulun kapanması mümkün olamaz çünkü 98 talebesi olan bir okul nasıl kapanabilir? Civar köylerdeki okullara baktığımızda Ayaz okulunun fiziki şartlarına baktığımız zaman en güzel okul bizim. Aynı zamanda ana yol üzerinde bir okul olduğundan dolayı diğer köy okullarına nazaran daha iyi şartlarda olduğu bilinmektedir. Bakanlığın bu konudaki kararını tekrar gözden geçirmesini talep ediyoruz" diye konuştu.


Veli İrfan Aksoy ise, “Türkeli Ayaz köyünde ikamet ediyoruz. Biz çocuklarımızı yatılıya vermek istemiyoruz. Benim çocuk 10 yaşında, yeni geçti ortaokula” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.