GENEL - 16 Mayıs 2020 Cumartesi 15:19

Bakan Soylu İHA merkezinin açılışını yaptı

A
A
A
Bakan Soylu İHA merkezinin açılışını yaptı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, çeşitli açılış ve ziyaretlerde bulunmak üzere Şırnak’a geldi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, çeşitli açılış ve ziyaretlerde bulunmak üzere Şırnak’a geldi. Bakan Soylu, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş ve beraberindeki heyet ile birlikte Cizre Taktik İHA merkezinin açılışını gerçekleştirdi. Bakan Soylu, yaptıkları teknolojik yatırımlarla sınır hattını kontrol altında tutacaklarını belirterek, bu dağlarda ya olacaklarını ya da öleceklerini söyledi.


Açılışta konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bölgede terörle mücadelenin devam ettiğini ve bölgede son 134 teröristin kaldığını belirtti. Bakan soylu, "Türkiye terörle mücadelede uzun zamandır bu topraklarda yoğunluklu bir gayret ortaya koydu. Bizde biliyoruz ki tecrübeyi, birikimi teknoloji ile bütünleştirdiğimiz andan itibaren terör örgütü bu topraklarda üst üste hezimetler yaşamaya başladı. Özellikle son 3-4 gündür yine Şırnak’a bağlı Bestler Dereler’de terör örgütüne bir darbe indirildi. Hem teröristlere hem de büyük patlamaların meydana geldiği mühimmat depolarına. Bunları gerçekleştirken bir yandan istihbaratımız, bir yandan jandarma genel komutanlığın elde ettiği teknik kabiliyet, kapasite, bir yandan emniyetimizin, jandarmamızın istihbarat bütünlüğü, operasyonel bütünlüğü, diğer taraftan hem milli istihbarat teşkilatımız, hem Türk Silahlı Kuvvetlerimiz hep birlikte omuz omuza sahada ortaya koymuş olduğu bütünlük güç gösterisi. Bütün bunların hepsi Cumhurbaşkanımızın özellikle teröre karşı Türkiye’nin ortaya koyması gerekli olduğu karar, attığı adım, ama illaki bir taraftan bütün dünyanın hayranlıkla izlediği İnsansız Hava Araçlarımız (İHA), Silahlı İnsansız Hava Araçlarımız (SİHA) atak helikopterlerimiz, yerli mühimmatlarımız, başkasına el açıp beklemediğimiz ve bu gün bizi kapasite ve kabiliyetleriyle teröre karşı etkin hale getiren anlayışımızı bütünlemiştir. Şimdi burada Şırnak’taki Taktik İHA Merkezimizi açıyoruz. Çevre illerden buralara sürekli İHA uçuşları sevk edilirken, şimdi bu esnada bu kabiliyeti buradan sağlamak için bir başlangıç gerçekleştiriyoruz. Bunun önemini biliyoruz. Sadece sınır içinde yapılan mücadeleyi değil, aynı zamanda Pençe-1, Pençe-2, Pençe-3, inşallah Pençe 4, Pençe 5. Bir yandan Barış Pınarı, bir taraftan Fırat Kalkanı, bir taraftan Zeytin Dalı, yani Afrin hattından Hakurk’a kadar Irak’ın kuzeyine kadar, sadece içeride yapılan mücadele değil, dışarıda yapılan mücadelenin hem engelleyici, hemde terör örgütünü yok edici, tahrip edici anlayışı, Cumhurbaşkanımızın terörü kaynağında yok etme prensibinin en önemli adımı olarak teşkil etmektedir. O açıdan Cumhuriyet tarihimizde elde ettiğimiz bu tecrübe ve kabiliyet gelecek nesillerimize bırakabileceğimiz en önemli emanettir. Dünyada teröre böyle dersini veren hiçbir ülke söz konusu değildir. Böyle bir devlette yoktur. Böyle bir devletin evlatlarıyız. Ama elbete teknoloji önemlidir. Fakat benim onur duyduğum mesele bu teknolojiyi elinin avucu gibi kullanmayı bilen sizlersiniz. Bizim evlatlarımızın, bu ülkenin evlatlarının bu konularda ne kadar mahir olduğunu, ne kadar başarılı olduğu ne kadar azimli ve kararlı olduğunu en önemli göstergesidir. Sizlere verilen bir alet, siz onu konuşturuyorsunuz. Onunla anlaşıyorsunuz. Ve onu insanla bütünleştiriyorsunuz bunun farkındayız" dedi.



"Bu dağlarda ya olacağız ya da öleceğiz"


Bölgedeki dağlarda ya olacaklarını ya da öleceklerini belirten Bakan Süleyman Soylu atılan bu adamların ülkenin huzur ve güveni için olduğunu söyledi. Soylu, "Burada atılan her adım ülkemizin güveni ve huzuru içindir. Cudi, Gabar, Bestler Dereler, bütün bu alanın ortaya koyduğu sonuç bizim için önemlidir. Zannediyorum son tespitlerimize göre bu bölgede 134 terörist var. Bu yıl bizim için başka bir yıl, bunu geçen yıldan planladık. Bu yıl Cudi, Gabar, Bestler Dereler, Kel Mehmet, aynı zamanda Kato dağlarında ya olacağız ya da öleceğiz. Kararımız bu, 2020 yılının ötesine bu alanı bırakmayacağız. Biz burada Türk Silahlı Kuvvetlerimizle sınırın hemen ötesinde ortaya koyacağı bu cesaretli ama stratejik, aynı zamanda akıllı ve milletimize yakışır hal terör vesayetini söküp atacaktır. Buna inancımız tamdır. Bunun için Cizre Taktik İHA Merkezini sadece teröre karşı bir mücadele merkezi değildir. Aynı zamanda burada evlatlarımız var. Çocuklarımız var. Burası büyük bir üretim merkezi olacak. Burası büyük bir tarım ve hayvancılık merkezi olacak. Burası herkesi cezbedecek bir alan olacak. Bunu milletimizle beraber inşa edeceğiz. Yani bir misyonumuz yok, çok misyonumuz var. Bu misyonu burada gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Cem Öğretir: En iyi Türkçeyi kullanarak gençlere rol model olma çabasındayım İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Uygulamalı Bilimler Fakültesi (UBF) Televizyon Haberciliği ve Programcılığı Bölümü tarafından düzenlenen “TV’de Haber Sunuculuğu ve İletişim Becerileri” etkinliğinde, ATV Ana Haber Sunucusu-Anchorman Cem Öğretir, üniversitenin öğrencileri ve akademisyenleriyle bir araya geldi. Etkili iletişim için gerekenleri gençlere tek tek anlatan Cem Öğretir, televizyon haberciliği hakkında da öğrencileri bilgilendirdi. İstanbul Gelişim Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Fakültesi Televizyon Haberciliği ve Programcılığı Bölümü’nün organizasyonuyla üniversitenin kampüsünde, “TV’de Haber Sunuculuğu ve İletişim Becerileri” eğitimi düzenlendi. Ünlü Spiker Cem Öğretir etkinlikte katılımcılara; etkili iletişim, beden dili ve diksiyon ile ilgili uygulamalı eğitim verdi. Cem Öğretir, beden dilinin nasıl olması gerektiği, bir insanın nasıl ikna edilebileceği ve öz güven konularını detaylı olarak ele aldı. Söz konusu etkinliğe İstanbul Gelişim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Abdülkadir Gayretli, İstanbul Gelişim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin, İGÜ Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamil Kaya, İGÜ ve UBF öğretim elemanları ve davetliler katıldı. “Televizyona çıkan ve sosyal medyada yayın yapan herkes birer rol model” Günlük hayatta kullanılan kelime ve cümlelerin ne kadar sık kullanılırsa o kadar çok alışkanlık yaptığını belirten Cem Öğretir, “Aslında bu da televizyon gibi bir alışkanlık meselesi. ‘İyi bir alışkanlık mı, kötü bir alışkanlık mı?’ bunun cevabını seyirciye bırakıyorum. Ben bir televizyon dünyası çalışanı olarak kendi açımdan en iyisini yapmaya gayret ediyorum, bunun için Türkçeyi en güzel şekilde kullanıp gençlerimize iyi örnek olma çabasındayım. Televizyona çıkan ve sosyal medyada yayın yapan herkes birer rol model. Dolayısıyla rol model olduğunuzda büyük bir sorumluluğu da üzerinize alıyorsunuz” dedi. “Televizyon haberciliği şekil değiştiriyor” Cem Öğretir, habere ulaşmanın bu kadar kolaylaştığı bir dönemde ana habere duyulan ihtiyacı sorgulayan bir seyirciye, halâ tam anlamıyla sosyal medyaya güven oluşmadığı için insanların televizyon aracılığı ile haberleri doğrulattığını anlattı. Cem Öğretir, “Televizyon haberciliği yok olmaktan ziyade şekil değiştirip dönüşüyor. Aynı, radyonun televizyon ortaya çıktığında artık kullanılmayacağının düşünülmesi gibi basılı gazetecilik de artık dijital mecralara taşınıyor.” dedi Kariyeriyle ilgili merak edilen soruları da yanıtlayan Cem Öğretir’in gerçekleştirdiği eğitim, öğrenciler ve akademisyenler tarafından yoğun ilgi gördü.
Bursa Bursa Teknik Üniversitesi ile Yıldız Teknik Üniversitesinden iş birliği Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) ile Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) arasında iş birliği protokolü imzalandı. İmzalanan protokol çerçevesinde iki üniversite arasında bilimsel çalışmalar ile eğitim-öğretim iş birliği yapılacak. Kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör ve STK’larla ortak çalışmalar yürüten BTÜ, ulusal ve uluslararası üniversitelerle de iş birliklerine giriyor. Daha önce pek çok üniversite ile bilimsel çalışmalar yürüten BTÜ şimdi de Yıldız Teknik Üniversitesi ile protokol imzaladı. BTÜ ile YTÜ arasında imzalanan protokolle, eğitim ve akademik araştırmayı arttırmak hedefiyle, ortak konferans, sempozyum gibi faaliyetler düzenlenecek. Her iki tarafın da ilgilendiği bir alanda bilgi ve materyal değişimi yapılacak. Lisansüstü öğrenci değişiminin de yer aldığı protokolle, bilimsel yayınların basımında iş birliğini de gidilmiş oldu. Bilimsel çalışmalara yönelik ise her iki üniversite birbirinin laboratuvar hizmetlerinden faydalanabilecek. YTÜ’de gerçekleştirilen protokol imza törenine, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, YTÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, BTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sinan Uyanık ve Prof. Dr. Beyhan Bayhan, BTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erinç Dobrucalı, YTÜ-Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Fahri Çelik ile öğretim üyeleri katıldı. Üniversitelerin iş birlikleriyle güçlendiğini vurgulayan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, bu minvalde çalışmaların sürdüğünü söyledi. BTÜ’nün geniş iş birliği ağında artık YTÜ’nün de olduğunu dile getiren Rektör Çağlar, “Protokolle; araştırma-geliştirme, eğitim-öğretim, alanlarında, her iki üniversitenin öğretim elemanları ile öğrencileri arasındaki ilişkileri teşvik etmeyi ve geliştirmeyi amaçlıyoruz. Gücümüze güç katacak olan bu protokolün her iki üniversiteye de hayırlı olmasını diliyorum” dedi. YTÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz da bu tür iş birliklerinin önemine dikkat çekerek, protokolün hayırlı olmasını diledi.
Ankara Silvan Barajı ve HES’te elektrik üretimi için sözleşme imzalandı Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Silvan Barajı ve Hidroelektrik Enerji Santrali’nde (HES) elektrik üretimi için ilgili firmalarla anlaşma imzalandığını belirterek, Türkiye ekonomisine yılda 1,5 milyar Türk lirası katkı sağlanmasının öngörüldüğünü bildirdi. Bakan Yumaklı, Silvan Barajı ve HES’te elektrik üretimi için sözleşme imzalandığını duyurdu. İlgili firmalarla yapılan anlaşma Türkiye ekonomisine yılda 1,5 milyar Türk lirası kazandıracak. Bakan Yumaklı, yaptığı açıklamada Silvan projesinin Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) en önemli etaplarından birisi olduğuna dikkati çekti. “8 baraj ve 23 sulama tesisi olmak üzere toplam 31 adet bileşeni bulunan Silvan projesinin ekonomimize yıllık 20 milyar TL katkı sağlaması planlanıyor” diyen Yumaklı, Kulp Çayı üzerindeki Silvan Barajı ve HES’in bu bileşenlerin en önemlilerinden birisi olduğunu vurguladı. Yumaklı, Silvan Barajı’nın 175,5 metre yüksekliğindeki 8,7 milyon metreküp dolgu hacmine sahip gövdesi ile Türkiye’nin ve Avrupa’nın en yüksek ön yüzü beton kaplı kaya dolgu barajı olduğunun altını çizerek şunları aktardı: “Silvan Barajı, depolama kapasitesi olan 7,3 milyar metreküp rezervuar hacmi ile GAP’ın Atatürk Barajı’ndan sonraki en büyük ikinci sulama barajı olacak. Halihazırda fiziki gerçekleşmesi yüzde 96 seviyesinde bulunan Silvan Barajı’nın ara depolamalar ve sulama tesislerinin tamamen bitirilip hayata geçirilmesi ile yaklaşık 2 milyon 350 bin dekar tarım arazimiz suya kavuşacak ve 235 bin kişiye iş imkânı sağlanacak.” Elektrik üretimi için önemli adım Tesiste aynı zamanda hidroelektrik enerji üretiminin de gerçekleştirileceğini hatırlatan Yumaklı, şunları kaydetti: “Sulama projelerinin gelişimi paralelinde enerji üretimi planlanacak olan Silvan Barajı ve HES ilk aşamada yıllık 681 milyon kilovatsaat elektrik üretecek. Tesiste üretilecek enerji ile ülke ekonomimize yıllık 1,5 milyar TL katkı sağlanması öngörülüyor. GAP’ın en önemli etaplarından biri olan Silvan Barajı ve HES’te enerji üretimi yolunda önemli bir adım atılarak, ilgili firma ile elektromekanik işlerin yapımı ile ilgili sözleşme imzalandı. 1,8 milyar TL bedel ile imzalanan sözleşme çerçevesinde inşaat çalışmalarına ilerleyen günlerde başlanması, projenin Ağustos 2026’da işletmeye hazır hale getirilmesi planlanıyor. Silvan Barajı ve HES ile bir yandan milli servetimiz olan temiz, ucuz ve yenilenebilir enerji potansiyelimiz değerlendirilecek, diğer yandan sahip olduğu depolama kapasitesiyle mümbit topraklarımız suya kavuşturulacak. Ülkemizi bu tür yüz akı projeler ile geleceğe taşımaya ve tarımsal üretimde dünyada söz sahibi yapmaya devam edeceğiz.”