GENEL - 20 Mayıs 2020 Çarşamba 12:23

Beytüşşebap Kaymakamı Pendik, Kato Dağında nöbet tutan Mehmetçikle iftar açtı

A
A
A
Beytüşşebap Kaymakamı Pendik, Kato Dağında nöbet tutan Mehmetçikle iftar açtı

Şırnak’ın Beytüşşebap İlçe Kaymakamı İsmail Pendik, Kato Dağına tırmanıp burada vatan nöbeti tutan Mehmetçikle bir araya gelerek iftarını açtı.

Şırnak’ın Beytüşşebap İlçe Kaymakamı İsmail Pendik, Kato Dağına tırmanıp burada vatan nöbeti tutan Mehmetçikle bir araya gelerek iftarını açtı.


Beytüşşebap’ta bulunan Kato Dağı Altındağ üs bölgesinde vatan nöbeti tutan Mehmetçikler Ramazan ayında da unutulmadı. Kaymakam İsmail Pendik, Alay Komutanı Albay Tahsin Saruhan, Belediye Başkanı Habip Aşan, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Hasan Erbağ, siyasi parti temsilcileri, kanaat önderleri ve esnaflardan oluşan bir heyet ile ilçe merkezine 4 kilometre uzaklıkta bulunan Altındağ üs bölgesine tırmanarak Mehmetçikle bir araya geldi. Huzur yürüyüşünün ardından dağa tırmanan heyet Kato Dağında bir askerin ezan okumasıyla iftarlarını açtı.



"Beytüşşebap’ta huzur var"


Ziyarete ilişkin konuşan Kaymakam Pendik, 2-3 sene öncesine kadar maalesef terörle anılan ilçelerinin artık terörden temizlendiğini söyledi. Kaymakam Pendik, "Bugün Beytüşşebap’ta huzur var. Beytüşşebaplılar huzur içerisinde yaylalarında hayvanlarını otlatıyor ve huzur içerisinde bu doğal güzellikleri ile yaşıyorlar. Bunları bize yaşatan kahraman Mehmetçiklerimize moral motivasyon olması için Kato Dağı eteklerinde Altındağ üs bölgesinde 7 gün 24 saat nöbet tutan kahraman Mehmetçiklerimiz ile bugün iftar açtık. Yürüyerek geldik, burada kime sorsanız 3 sene öncesine kadar değil yürüyerek gelmek araba ile gelmek bile zordu. Bugün yürüyerek hem doğanın o zevkini o güzelliğini çıkardık hem de Mehmetçiklerimiz ile beraber iftarımızı açmanın huzurunu ve mutluluğunu yaşadık. Buradan bu güzel ortamı bize hediye eden, fedakarca çalışan Mehmetçiklerimize, polisimize, jandarmamıza, korucularımıza, bekçilerimize teşekkür ediyorum. Geçmişte burada şehit olan kahramanlarımızı rahmet ve minnetle anıyoruz" dedi.


Beytüşşebap Belediye Başkanı Habip Aşan ise Mehmetçiklerle iftar açtıklarını söyledi. Aşan, "Bizim için çok anlamlı gece, Mehmeciğimizle beraber Kato eteklerindeki üst bölgede iftarımızı açtık. Bizler onların başarılı operasyonları sonucu evimizde rahat oturabiliyoruz. Kendilerine başarılar diliyorum" diye konuştu.


Sosyal mesafe kuralına uyarak iftar açan kaymakam ve beraberindekiler uzun süre Mehmetçikle sohbet ettikten sonra buradan ayrıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Çöl tozu Muğla’ya ulaştı Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarı sonrası Afrika üzerinden gelen çöl tozu bulutu, Muğla kıyılarına ulaştı. Akdeniz’den giriş yapan çöl tozu bulutu Antalya, Muğla, Isparta ve Burdur illerini etkisi altına aldıktan sonra Marmara ve Karadeniz üzerinden ülkeyi terk edecek. Muğla’da öğle saatlerinde etkisini arttıran Afrika çöl tozu, hava yağışlı olmamasına rağmen araçların üzerinde çamur zerrecikleri oluşturdu. Güneş ışınlarını örten toz bulutu, küçük yağmur tanecikleri halinde uzun süredir park halindeki araçların üzerini kapladı. Çöl tozu nedeniyle, özellikle kronik sağlık ve solunum problemi bulunan, kalp hastaları, çocuklar ve 65 yaş üstü kişiler gibi yüksek risk grubundaki kişilerin her türlü fiziksel egzersizden ve açık hava aktivitelerinden kaçınması önerildi. Milyonlarca metreküp toz minerali Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, şiddetli kum fırtınaları sonucu her yıl Sahra Çölü’nden atmosfere irili ufaklı milyonlarca metreküp toz minerali yükseldiğini belirterek, “Şiddetli kum fırtınaları sonucu her yıl Sahra Çölü’nden atmosfere yüz milyonlarca metreküplük toz mineralleri yükselmektedir. Toz minerallerinin büyüklüğüne bağlı olarak büyük çaplı mineraller daha yakın mesafede, kısa çaplı mineraller ise çok daha uzun ve kilometrelerce uzağa hareket edebilmektedir. Geçtiğimiz haftalarda bir benzerini yaşadığımız olayı bugün tekrar yaşıyoruz. Önümüzdeki birkaç gün beklediğimiz bu kum hareketi boyunca Kuzey Afrika’dan yüzlerce kilometre uzunluğunda gelen bir kum örtüsü Akdeniz ve ülkemizi geçerek Karadeniz’e kadar uzanmaktadır. Güneşin yeryüzüne erişmesini engellemesi nedeniyle yerküre içeresindeki sıcaklığı mevsim normallerinin altında tuttuğunu söyleyebiliriz. Gökyüzüne baktığımız zaman güneşi göremiyoruz ve gökyüzünün turuncu renk aldığını görüyoruz. Düşen yağışlar ve azalan rüzgar hareketlerine bağlı olarak yerküre üzerinde çamurlu bir durum ile karşı karşıya kalabiliyoruz” dedi. Yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalara uyarı Doç. Özçelik, çöl tozlarının sağlık açısından da değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Metreküpte 50 mikrogramın üzerinde bir toz solunumunun insan sağlığı için zararlı olduğu ifade edilmektedir. Özellikle açık havada çalışan astım hastası insanlar için risk teşkil etmekte, çocuklarda ve dezavantajlı gruplar içeresinde gerekli önlemlerin alınması, maske kullanılması ve toz hareketlerinin yoğunluğunun takip edilmesi uygun olacaktır” dedi.