SAĞLIK - 21 Haziran 2019 Cuma 10:51

Sağlık ekiplerinin yaptığı köy taramaları hayat kurtarıyor

A
A
A
Sağlık ekiplerinin yaptığı köy taramaları hayat kurtarıyor

Şırnak İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin köylerde gerçekleştirdiği sağlık taramaları sayesinde tespit edilen hastalar, hastaneye sevk edilerek sağlığına kavuşturuluyor.

Şırnak İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin köylerde gerçekleştirdiği sağlık taramaları sayesinde tespit edilen hastalar, hastaneye sevk edilerek sağlığına kavuşturuluyor.


Şırnak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından oluşturulan ekipler, Şırnak’ı geçiş güzergahı olarak kullanan ve göçebe hayatı yaşayan göçerleri ve köy köy dolaşarak vatandaşları sağlık taramasından geçiriyor. Köylerde ve mezralarda sağlık taraması yapan ekipler, Geçitboyu köyünde evleri tek tek gezerek hastaları muayene etti. Geçitboyu köyünde yapılan sağlık taramasında Şırnak İl Sağlık Müdürü Op. Dr. İsmail Başıbüyük’e 5 farklı branşta doktorlar eşlik etti. Vatandaşlar büyük bir titizlikle muayeneden geçirildikten sonra bazı hastalıklar hakkında bilgilendirildi. Yapılan sağlık taramasının ardından Şırnak İl Sağlık Müdürü Başıbüyük, çocuklara diş seti hediye etti. İl Sağlık Müdürü Op. Dr. İsmail Başıbüyük, İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde 9 hastane, 53 sağlık ocağı, 3 kanser tarama merkezi ve 18 tane sağlık evi olarak hizmet verdiklerini söyledi. Birinci basamak sağlık hizmetlerine özellikle tarama programlarında vatandaşlara yüksek kalitede hizmet götürmeyi amaçladıklarını belirten Op. Dr. Başıbüyük, "En önemlisi mobil hizmet araçlarımızla köy köy ve ev ev dolaşarak buralarda bulunan hasta veya sağlıklı bireylere sağlık eğitim düzeyini artıracak eğitim programlarını düzenliyoruz ve bu kişilerin sağlık taramasını yapıyoruz. Bu taramalar yaşlılar, çocuklar, bebekler, gebeler veya hasta durumunda olanlar kişilere en kaliteli hizmeti veya tarama programını götürmeyi hedefliyoruz. Göçerlerin yoğun olduğu bölgemiz, yaylalara çıkıp göçebe hayatı yaşayan kişilerin sağlık taramaları için gerekirse yaylalara kadar bu kişilere ulaşıp buralarda ağız diş sağlığı, tansiyon, şeker gibi rutin tarama programına aldığımız hastalıkları ve kişinin sağlık durumu ile ilgili bilgi alıyoruz. Bu amaçla Halk Sağlığı ekibi olarak ve il sağlık müdürlüğü olarak elimizden gelen çabayı en üst düzeyde tutmaktır. Özelikle köylerde sağlık hizmetinde ulaşmakta sıkıntı yaşayan vatandaşlara biz sağlık hizmetini ayaklarına kadar götürüyoruz. Gerekli yerlerde kişilerin hastanelere tedavi için taşınmasını da evde bakım hizmeti olarak biz kendimiz yapmaktayız. Evde bakım hizmet araçlarımızla tarama programı içerisinde herhangi bir hastalıkla veya tedavi edilmesi gereken bir durumla karşılaşırsak, bu kişileri Sağlık Bakanlığı İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki araçlarla alıp, hastanede tedavilerini sağladıktan sonra bu kişileri tekrar evlerine bırakıyoruz. Şırnak’ta en büyük hedefimiz sağlık hizmetini kişilere en iyi şekilde ulaştırmak, ve kişileri bu sağlık hizmetinden maksimum düzeyde faydalanabilmelerini sağlamaktır" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Bahar rahatsızlıklarına bitkisel çözümler Kayseri’de aktarlık yapan Muhammed Hanzala Altun, baharın gelmesiyle çıkan polenlerden kaynaklı meydana gelen rahatsızlıklar için bitkisel çözümler hakkında bilgiler vererek, “Bitkileri hem kaynatarak hem de tütsü olarak kullanabiliriz” dedi. Polenden kaynaklı rahatsızlıklarda papatya ve zencefilin biraz daha yoğun tüketilmesi gerektiğini söyleyen Muhammed Hanzala Altun, “Öncelikle baharın gelmesi ile ağaçlarda oluşan polenlerden dolayı insanlarda geniz akıntısı gibi rahatsızlıklar olmaya başladı. Bundan dolayı bizim insanlara tavsiyemiz papatya, zencefil gibi bitkilerin daha yoğun tüketilmesidir. Sadece baharı geçirecek kadar veya evde üzerlik tütsüsü yapılmasını tavsiye ediyoruz. Vatandaşlarımız papatya çayını kaynatarak kullanıyorlar. Kaynatılarak kullanılanlar bunu tütsü olarak da kullanabilirler. Buharını çekebilirler ama demleyip kullanıldığında da daha etkili oluyor. Burada da bitkinin ana özellikleri ölmemiş olur. Yine havaların ısınmasıyla beraber vücuttaki tüketim arttığı için, insanların vücutlarında bir yorgunluk oluyor. Bununla beraber de kabızlık, şişkinlik tarzı şeyler de oluyor. Eklem ağrıları bile oluşmaya başlar. Bunun için biz bol miktarda sıvı tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Kayısı hoşafını yazın da içilmesini tavsiye ediyoruz. Buradaki ana amaç bol miktarda sıvı tüketilmesidir. Şişkinlik için de yine bitkisel çaylar mevcut ama bol miktarda erik ve yine kayısı hoşafı soğuk olarak da tüketildiğinde faydası olan şeylerdir” Altun, göz yaşarması için kaynatılan bitkinin buharının da çekilmesinin faydalı olacağını söyleyerek, “Göz yaşarması da yine polen alerjisinden kaynaklı oluyor. Gözde polenlerden kaynaklı olan bir sıkıntıdır. Bunun için de yine üzerlik ve papatya kaynatılıp daha önceden eskilerin bizlere yapmış olduğu şeyler gibi üzerimizi bir havlu ile kapatıp onun buharını yüzümüze çekmemizin hem genzimize hem de gözümüze faydası olacaktır” ifadelerini kullandı.
Samsun Samsun Valisi Tavlı, makam koltuğunu çocuklara devretti Samsun Valisi Orhan Tavlı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda makam koltuğunu çocuklara devretti. Öğrencilerin ilk istek ve temennileri çocuk oyun alanlarının ve okullarda Samsunspor sevgisinin artırılması oldu. Samsun’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları ilk olarak Onur Anıtı’nda gerçekleşen törenle başladı. Burada ilk olarak İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar tarafından anıta çelenk sunuldu. Akabinde saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Anıttaki törenin ardından İstiklal İlkokulu 2. sınıf öğrencileri Hiranur Özdemir ve Hasan Eymen Kol, Samsun Valisi Orhan Tavlı’yı makamında ziyaret etti. Burada Vali Tavlı, makam koltuğunu öğrencilere devretti. Koltuğa oturan Öğrenci Hiranur Özdemir yaptığı konuşmada “Göreve başladığımda ilk çalışma olarak çocukların bilinçsizce ekran karşısında olmalarını engellemek için ücretsiz aktivite ve çocuk oyun alanlarının yapılmasını konusunda ilgili birimleri görevlendireceğim. Okullarda teknolojinin yararları kadar olumsuz etkilerinin anlatıldığı bir ders olması konusunda İl Milli Eğitim Müdürümüzün bir çalışma yapmasını istiyorum. Bağımlılıkla mücadele kapsamında okullarımızda akıl ve zeka oyunları sınıfları açılmalı okul bahçelerine aktivite sahaları kurulmalıdır. Bu konuyla ilgili anne, baba eğitimlerinin düzenlenmesi gerekmektedir. Yapılacak çalışmalar konusunda tüm birimlere kolaylıklar diliyorum” dedi. “Samsunspor sevgisini artırılması yönünde hassasiyet bekliyorum” Hasan Eymen Kol ise “Bu güzel şehrimizin güzel çocukları Samsunsporlu futbolculara desteklerine esirgemeyeceklerine inanıyorum. Okullarda ve şehrimizde Samsunspor sevgisinin artırılması yönünde İl Milli Eğitim Müdürümüz başta olmak üzere tüm birimlerden hassasiyet bekliyorum. Samsun ve Samsunsporumuz bizler için kıymetlidir. Bu şehrin çocukları Samsunsporludur” diye konuştu. Vali Tavlı, verilen talimatların hep beraber takip edileceğini söyledi. Ziyaret fotoğraf çekimi ile son buldu.
İstanbul 23 Nisan’da çocuklara 10 bin adet ücretsiz balık ekmek ikramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Beylikdüzü’nde bulunan Türkiye Deniz Canlıları Müzesi’ne gelen çocuklara 10 bin ücretsiz balık ekmek ve meyve suyu dağıtıldı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yurdun ve dünyanın birçok bölgesinde çeşitli etkinliklerle kutlanırken Beylikdüzü’nde bulunan Türkiye Deniz Canlıları Müzesi kurucusu Balıkçı Kenan Balcı’da çocukları unutmadı. 22 ve 23 Nisan tarihlerinde düzenlenen programda müzeyi ziyaret eden tüm çocuklara 10 bin adet ücretsiz balık ekmek ve meyve suyu dağıtıldı. Kendilerine ikram edilen ekmek arası palamut ekmek yiyen çocukların memnun olduğu görüldü. Çocuklar kendilerine ayrılan alanda mumyalanmış balıkların arasında balıklarını yeme imkanı da buldu. Hüsna Kılıç isimli çocuk balık ekmek verildiği için Kenan Balcı’ya teşekkür ettiğini ifade ederek, “Herkesin çocuk bayramı kutlu olsun” dedi. “Atatürk ülkemizi düşmanlardan kurtardı” Çocuğuyla birlikte Balıkçı Kenan’a gelen Sevgi Demir ise, “Çocuklarımızın mutluluğu ve eğlencesi için geldik. Lezzetliydi” diye konuştu. Dora Mısıroğlu isimli bir diğer çocuk ise, “Atatürk ülkemizi düşmanlardan kurtardı. Tüm çocuklara balık ekmek yemesini tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu. “Çocuklarımıza ne yapsak az gelir” Çocuklara hizmet vermekten memnun olduğunu dile getiren Kenan Balcı ise, “Küçük kardeşlerimiz bizim geleceğimiz her şeyimiz onlar için 23 Nisanı kutluyorum. Derslerine çok çalışmalarını istiyorum. Onlara her şey feda ne yapsak geleceğimiz olan çocuklarımıza az gelir. Afiyet olsun” dedi.