GENEL - 24 Mayıs 2019 Cuma 17:09

Şehit korucu son yolculuğuna uğurlandı

A
A
A
Şehit korucu son yolculuğuna uğurlandı

Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Görümlü beldesi yakınlarında bulunan Cebrail kampı mevkiinde tuzaklanan patlayıcının infilak etmesi sonucu yaralanan 3 güvenlik korucusundan Medeni Bağışlar, tedavi gördüğü GATA’da şehit oldu.

Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Görümlü beldesi yakınlarında bulunan Cebrail kampı mevkiinde tuzaklanan patlayıcının infilak etmesi sonucu yaralanan 3 güvenlik korucusundan Medeni Bağışlar, tedavi gördüğü GATA’da şehit oldu.


Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Görümlü beldesi yakınlarında bulunan Cebrail kampı mevkiinde terör örgütü PKK’ya yönelik yapılan operasyon esnasında tuzaklanan patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu yaralanan 3 güvenlik korucusundan Medeni Bağışlar durumu ağır olduğu için Ankara GATA’ya sevk edilmişti. Bağışlar tedavi gördüğü GATA da dün akşam saat 22.00 sularında şehit oldu. Bağışlar’ın cenazesi uçakla Şırnak Şerafettin Havalimanı’na ardından da


askeri helikopterle Görümlü Jandarma Taburu Görümlü Karakol Komutanlığı’na getirildi. Bağışlar’ın cenazesi burada kılınan cenaze namazının ardından askeri törenle belde mezarlığına mezarlığa götürüldü. Şehit cenazesinde cenaze marşı yerine Buhurizade Mustafa Itri’nin Tekbir adlı eseri çalındı.



Vatandaşlardan ’Kahrolsun PKK’ sloganı


Mezarlıkta oğlunun tabutuna sarılan Baba Bahri Bağışlar, bir süre gözyaşlarını tutamadı. Şırnak Valisi Mehmet Aktaş, baba Bahri Bağışları teselli ederken, şehidin naaşına sarılı Türk bayrağını baba Bahri Bağışlara verdi. Baba Bahri Bağışlar, bu esnada ’vatan sağ olsun’ diyerek bayrağa sarıldı. Cenaze defin törenine katılan belde halkı ’Kahrolsun PKK, şerefsiz PKK’ diye slogan attı. Defin işleminin ardından Şırnak Valisi Mehmet Aktaş ve beraberindekiler aileye taziye dileklerinde bulunmak için taziye evine gitti.


Şehit Medeni Bağışlar’ın cenaze törenine Şırnak Valisi Mehmet Aktaş, Silopi Kaymakamı Sezer Işıktaş, 23. Piyade Tümen Komutanı Tuğgeneral Halil Soysal, 172. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Engin Candaş, Şırnak Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Yılmaz, Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka, AK Parti Silopi İlçe Başkanı Fatih Bilen ve vatandaşlar katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.