EĞİTİM - 09 Haziran 2022 Perşembe 11:15

Silopili öğrenciler geri dönüşüm bilinciyle yetiştiriliyor

A
A
A
Silopili öğrenciler geri dönüşüm bilinciyle yetiştiriliyor

ŞIRNAK (İHA) – Şırnak’ın Silopi ilçesi Koç İlkokulu’nda öğrenciler, Sıfır Atık Projesi ile sınıf ve bahçelerde kurulan atık kutularıyla, plastik, kâğıt ve evsel atıkları geri dönüşüme kazandırıyor.

ŞIRNAK (İHA) – Şırnak’ın Silopi ilçesi Koç İlkokulu’nda öğrenciler, Sıfır Atık Projesi ile sınıf ve bahçelerde kurulan atık kutularıyla, plastik, kâğıt ve evsel atıkları geri dönüşüme kazandırıyor.


Silopi ilçesinde Koç İlkokulunda başlatılan Sıfır Atık Projesi ile öğrenciler sınıflar, kütüphane, kantin, konferans salonu ve okul bahçesinde plastik kâğıt ve evsel atık kutuları oluşturdu. Öğretmenler, bilişim ağı üzerinden atık eğitimlerine katılarak sertifika alırken odak noktası olarak seçilen öğrencilere ise, uygulamalı olarak eğitimler verildi. Çevre dostu okulda geri dönüşüm bilinciyle yetiştirilen öğrencilerin aileleri de projeye dâhil edildi. Öğrenciler, evlerindeki atıkları okula getirerek çevreye ve okul bütçesine katkı sağlıyor. İlk etapta 30 Haziran’a kadar en az 30 ton atık kâğıt ve 1 ton plastik atık geri dönüşüme kazandırılması hedefleniyor.


Koç İlkokulu Müdürü Ömer Değer, projede odak nokta olarak öğrencileri seçerek eğitim verdiklerini söyledi. Bilişim ağı üzerinden verilen atık eğitimlerine katıldıklarını belirten Değer, “Sertifikalarımızı aldık. Okulumuzun altyapısını oluşturduk. Sınıflar, konferans salonu, kantin, öğretmenler odası ve okul bahçesi için gereken ekipmanları temin ettik. Her sınıfımıza plastik ve kâğıt kutuları bıraktık. Bahçemizde çöpe atma basket at pankartlı basket potalarımız var öğrencilerimizi sürekli teşvik ediyoruz. Ailelerimizi de bu işe katmak için her öğrenci muhakkak evde pet ve çöpleri okula getirip hem okullarına katkı hem kazandırmış olacağız. İlk etapta 30 Haziran’a kadar en az 30 ton atık kâğıt 1 ton plastik atık geri dönüşüme kazandırmak hedefimizdir. Daha sonraki süreçte bu katkı artacaktır. Bu şekilde topladığımız her 1 ton atık kâğıdın çevreye katkısı 17 yetişkin ağacı kurtarmış oluyoruz. Bir plastiğin doğada 100-300 yıl arasında kaybolduğu düşündüğümüzde bir ton plastik atığın doğaya ne kadar faydasının dokunduğu malumunuzdur" dedi.


Öğrencilerden Mehmet Selim İnceses, sıfır atık projesinde atık avcısı olduğunu belirterek, çevreye verdiği katkıdan dolayı mutu olduğunu söyledi. Bayrak Mutlucan ise, bahçede ve evdeki atıkları okula getirerek atık potasına attıklarını ifade etti.


Etkinliğe, İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Bilen ve öğrenci velileri katıldı. Konferans salonunda gerçekleştirilen etkinlikte projenin amaç ve hedefleri aktarıldı. Ardından İlçe Milli Eğiti Müdürü Murat Bilen öğrencilere teşekkür belgesi takdim etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.